Нацрада призначила позапланову перевірку NewsOne через обговорення телемосту та інші ефіри

Нацрада призначила позапланову перевірку NewsOne через обговорення телемосту та інші ефіри

9 Липня 2019
2012

Нацрада призначила позапланову перевірку NewsOne через обговорення телемосту та інші ефіри

2012
9 липня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення призначила позапланову перевірку телеканалу NewsOne (ТОВ «Новини 24 години») за ознаки розпалювання ворожнечі щодо окремих груп українського суспільства в ефірах каналу протягом останнього часу.
Нацрада призначила позапланову перевірку NewsOne через обговорення телемосту та інші ефіри
Нацрада призначила позапланову перевірку NewsOne через обговорення телемосту та інші ефіри

Таке рішення Нацрада ухвалила за результатами моніторингів ефіру каналу за останній час, у тому числі – ефірів за 8 липня, де обговорювалася ідея спільного з російським телеканалом «Россия» телемарафону «Надо поговорить» і його скасування.

«Ми включили до проекту рішення всі результати моніторингів за останній час, – сказав член Нацради Сергій Костинський. – Проект рішення включає не тільки ті факти, що були зафіксовані раніше, а й 8 липня під час анонсів так званого телемосту, під час яких українців називали фашистами».

За його словами, перевірка призначається за тими статтями закону про телебачення і радіомовлення, за якими Нацрада вже призначала телеканалу NewsOne штраф. «Якщо ми доведемо розпалювання ворожнечі щодо окремих груп українського суспільства (неодноразово учасники передач називають окремі групи громадян фашистами), це буде вже друга санкція, що дозволить нам звертатися до суду щодо анулювання ліцензії», – наголосив пан Костинський.

Він нагадав, що закон передбачає кількаступеневу процедуру застосування санкцій. Закон не дозволяє Нацраді анульовувати ліцензії, ця процедура відбувається через суд. Звертатися до суду з позовом про анулювання ліцензії Нацрада може тільки після застосування інших санкцій (попередження та штраф) за порушення ліцензіатом однієї й тієї ж норми закону протягом року.

«Відповідно до статті 5 закону про телебачення і радіомовлення Національна рада не має вправа втручатися в редакційну політику телеканалу. Також ми обмежені нормою закону, що Національна рада має право застосовувати санкції тільки у вигляді попередження, штрафу і звернення до суду щодо анулювання ліцензії. Ми неодноразово застосовували санкції щодо каналу NewsOne і пропонуємо ще раз провести перевірку», – пояснила заступниця голови Нацради Уляна Фещук.

Вона також звернула увагу на маніпуляції журналістів і ведучих каналу NewsOne, які порівнювали свій телеміст з російським каналом із телемостом між СРСР та США. «Проводити таке порівняння не можна, бо СРСР і США перебували у стані холодної війни, не мали спільного кордону, і війська однієї країни не перебували на території іншої країни», – нагадала пані Фещук.

Уляна Фещук закликала журналістів NewsOne дотримуватися журналістських стандартів, «бо кожне ваше слово має вплив», і редакційного статуту. А також нагадала про частину 3 статті 5 закону «Про телебачення і радіомовлення», яка забороняє не лише державним органам, а й власникам впливати на редакційну політику каналів. «Ми готові захищати ваше право на журналістську діяльність», – додала вона.

Нагадаємо, телеканал NewsOne має шість попереджень та один штраф Нацради за різні порушення:

Крім того, Нацрада призначала ще дві перевірки NewsOne, результатів яких поки не розглянула. 11 жовтня 2018 року Нацрада призначила позапланову перевірку NewsOne щодо змін у структурі власності, про які публічно заявляв канал. 14 листопада 2018 року Нацрада призначила позапланову перевірку NewsOne через показ карти України без Криму в програмі «Ранок з NewsOne» 7 листопада під час обговорення теми «Північного потоку – 2».

Нагадаємо, 7 липня український телеканал NewsOne, що належить соратнику Віктора Медведчука Тарасові Козаку, та російський державний канал «Россия» анонсували на 12 липня спільний телеміст під назвою «Надо поговорить». NewsOne заявив, що телеміст пройде «без політики і без політиків».

Українські політики закликали РНБО та Володимира Зеленського відреагувати на проведення телемосту каналами російським каналом та NewsOne

Секретар Ради національної безпеки та оборони України Олександр Данилюк повідомив, що РНБО працює над рішенням щодо телемосту.

Народний депутат, співголова партії «Опозиційна платформа – За життя» Вадим Рабінович запропонував відкласти анонсований на 12 липня телеміст, посилаючись на небезпеку для журналістів каналу NewsOne.

Президент України Володимир Зеленський розкритикував проведення телемосту «Надо поговорить», назвавши його піарходом перед виборами.

Тимчасовий виконувач обов’язків голови Служби безпеки України Іван Баканов запропонував ініціювати невідкладне скликання позачергового засідання РНБО України, а також низку інших заходів щодо телеканалів Тараса Козака NewsOne, «112 Україна» та ZIK.

8 липня телеканал NewsOne скасував проведення анонсованого на 12 липня телемосту з російським каналом. Канал повідомив, що відмовився від проведення телемосту через «масову інформаційну атаку» та «прямі погрози фізичної розправи стосовно журналістів і їх близьких».

Генеральна прокуратура України порушила кримінальне провадження за статтею «державна зрада» через підготовку телемосту. Усіх причетних, зокрема власника каналу Тараса Козака та генерального продюсера Василя Голованова, викликали на допит. ГПУ також знайшла зв’язок між NewsOne і російським «Промсвязьбанком».

Увечері 8 липня РНБО дала доручення СБУ та Нацполіції через анонсований телеміст NewsOne з російським каналом, але деталі не розголошують через таємність.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2012
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду