Українські політики закликали РНБО та Зеленського відреагувати на проведення телемосту каналами «Россия 24» та NewsOne

Українські політики закликали РНБО та Зеленського відреагувати на проведення телемосту каналами «Россия 24» та NewsOne

8 Липня 2019
4476

Українські політики закликали РНБО та Зеленського відреагувати на проведення телемосту каналами «Россия 24» та NewsOne

4476
Українські політики та посадовці розкритикували проведення українським телеканалом NewsOne та російським державним канал «Россия 24» телемосту під назвою «Надо поговорить». Зокрема, вони закликали Раду національної безпеки та оборони та Президента України Володимира Зеленського відреагувати на відповідну подію.
Українські політики закликали РНБО та Зеленського відреагувати на проведення телемосту каналами «Россия 24» та NewsOne
Українські політики закликали РНБО та Зеленського відреагувати на проведення телемосту каналами «Россия 24» та NewsOne

Прем’єрміністр України Володимир Гройсман закликав журналістів та власників каналу NewsOne відмовитися від проведення телемосту.

«Реванш вже не просто "шкрябається в двері". Він вже заходить в квартири українців через канали кума Путіна. Пропагандисти з країни-агресора повним ходом анонсують телеміст з українським каналом, який входить до холдингу, що контролюється Віктором Медведчуком. Звертаюсь до журналістів та керівників каналу. Згадайте, з ким у нас війна на Сході, хто вбиває наших хлопців на Донбасі, руйнує українські міста та анексував Крим. Згадайте – і відмовтесь від цього проєкту»,написав він у Facebook.

Політичні партії «Голос», «Європейська солідарність», лідер «Радикальної партії» Олег Ляшко, лідерка партії «Батьківщина» Юлія Тимошенко, голова парламентського Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар та Міністерство інформаційної політики закликали Раду національної безпеки та оборони, Службу безпеки України, Президента України та Національну Раду з питань телебачення і радіомовлення відреагувати на проведення так званого телемосту.

Зокрема, у партії «Голос» переконані, що «з країною-агресором треба розмовляти не за допомогою телемостів, а мовою санкцій і шляхом злагоджених дій європейської та міжнародної спільноти». У партії також наголосили, що медіа потрібно гарантувати незалежність редакційної політики від власника.

У «Європейській солідарності» назвали цей проєкт «легалізацією пропагандистського російського контенту через українські мас-медіа».

«Ми вважаємо, що проведення так званого "телемосту" – це виключна провокація з боку Кремля. Це ще один механізм впливу на українців під час виборчої кампанії. Мета Москви проста – через буцім-то розмови "про мир" завести до Верховної Ради України якомога більшу кількість проросійських депутатів, аби політично закріпити реванш у стінах Верховної Ради»,йдеться в повідомленні партії в Facebook.

Водночас Олег Ляшко зажадав від президента «очищення інформаційного простору від впливу Кремля».

Юлія Тимошенко вважає, що проведення телемосту під час війни недопустимо.

«Я переконана, що "говорити треба" тоді, коли не будуть гинути люди, коли будуть виведені війська, коли буде відновлений кордон під контролем України. А в існуючих умовах телеміст - це інформаційна атака, складова гібридної війни проти України. <…> У нового президента України надскладне завдання – знешкодити інформаційну зброю, яку запустив на територію України та дбайливо викохав попередній президент»,підкреслила вона в Facebook.

Також неприпустимим цей проєкт назвав лідер «Громадянської позиції» Анатолій Гриценко.

«Телеміст з російським пропагандистським каналом, який щодня принижує Український народ і Українську державу, паплюжить нашу історію, мову і культуру, який виправдовує російську агресію, анексію Криму і окупацію Донбасу, – ми вважаємо неприпустимим», – зазначається в заяві, оприлюдненій у Facebook.

Секретар РНБО Олександр Данилюк, своєю чергою, заявив, що вони працюють над рішеннями.

«Прошу припинити істерику. Особливо тих, хто за останні роки з позиції Президента сприяв підсиленню позиції кума Путіна – Медведчука в Україні. Тих, хто дав йому можливість виступати перемовником, скупити телеканали на партнерських умовах. <…> Ми як сильна країна маємо реагувати впевнено, без зайвих емоцій та паніки. Бо саме на це і розрахунок. Кількість таких провокацій буде тільки збільшуватися. Нам потрібно тримати голову холодною. Працюємо над рішеннями»,зазначив він у Facebook.

Крім того, лідер партії «Національний Корпус» Андрій Білецький висунув ультиматум Володимиру Зеленському. Він наголосив, що українським націоналістам «нужно поговорить» з президентом.

«Ми даємо Володимиру Зеленському добу на адекватну (!!!) відповідь на інформаційний шабаш, який готує Кремль тут, у Києві. Відповідь має бути адекватною. Лідера держави, яка перебуває у стані війни. Не клоуна, не артиста з олігархічних корпоративів, а Президента. Інакше відповідь "зеленим чоловічкам" Кремля почнуть давати "чорні чоловічки". Думай. Те.»,написав він у блозі на «Українській правді».

Крім того, 8 та 12 липня активісти збираються провести акцію під будівлею каналу NewsOne. Зокрема, 8 липня заплановано захід – «Ідемо на телеміст!», організатором якого є куратор TEDxKyiv Владислав Грезєв.

«Такий помпезний телеміст, як його анонсував пропагандист кісільов, на чиїх руках кров невинних, – має яскравим бути. Тож відчуваю власну відповідальність за яскравість таких проектів. Хто хоче – долучайтесь. Ідемо на телеміст», – написав він у Facebook.

На 12 липня запланована акція «З ворогом треба не говорити!», організатор – ГО «Справа Громад».

«12 липня рупор убивці «Россія24» влаштовує показове наше приниження спільно із філіалом кремлівської агітбудки в Україні – NewsONE. Це буде публічний похорон української державності. Цинічно. З посмішкою маніяка. "Простим людям" розкажуть, що вони мають радіти приниженню. Рабам повідомлять, що настав час знову полюбити московського хазяїна. Кремль оголосив повернення епохи хохлів», – йдеться в описі до події.

Вікторія Сюмар перелічила низку заходів, необхідних для того, що «не допустити телемосту в легальний спосіб». А саме, за її словами:

  • має негайно зібратися Нацрада і попередити канал про наслідки;
  • Верховна Рада прийняти закон 9068, можливо у більш жорсткій версії, аж до позбавлення ліцензії без рішення суду допоки триває війна;
  • РНБО має розглянути постанову ВР про можливість запровадження санкцій.

Міністерство інформаційної політики також вважає неприпустимим проведення телемосту.

«Телеміст з російськими пропагандистськими засобами масової інформації є інформаційною операцією Російської Федерації, що спрямована на провокування екстремістських проявів, підживлення панічних настроїв, загострення і дестабілізацію суспільно-політичної та соціально-економічної ситуації, що визначено Доктриною інформаційної безпеки України як актуальна загроза національним інтересам та національній безпеці України в інформаційній сфері», – наголошується в заяві відомства.

Водночас проведення телемосту розкритикували директор Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович, перший заступник голови Верховної Ради Ірина Геращенко, народний депутат від фракції «Самопоміч» Семен Семенченко та колишній речник Державної прикордонної служби, кандидат в депутати від партії «Сила і честь» Олег Слободян.

Нагадаємо, 7 липня ведучий Дмитро Кисельов оголосив у своїй програмі «Вести недели», що український телеканал NewsOne, що належить соратнику Віктора Медведчука Тарасові Козаку, та російський державний канал «Россия 24» проведуть телеміст під назвою «Надо поговорить». 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4476
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду