Незалежна медійна рада виявила в ефірі NewsOne мову ворожнечі та порушення вимог об’єктивності

Незалежна медійна рада виявила в ефірі NewsOne мову ворожнечі та порушення вимог об’єктивності

4 Вересня 2019
3059

Незалежна медійна рада виявила в ефірі NewsOne мову ворожнечі та порушення вимог об’єктивності

3059
Усі порушення сталися у суспільно-політичних телепрограмах, зокрема присвячених парламентським виборам та російській агресії проти України.
Незалежна медійна рада виявила в ефірі NewsOne мову ворожнечі та порушення вимог об’єктивності
Незалежна медійна рада виявила в ефірі NewsOne мову ворожнечі та порушення вимог об’єктивності

Про це йдеться в оприлюдненому висновку Незалежної медійної ради.

Так, експерти Незалежної медійної ради перевіряли ряд програм телеканалу NewsOne (ТОВ «Новини 24 години») після звернення Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення. Регулятор озвучив прохання висловити позицію щодо наявності порушень чинного законодавства України в поширенні окремих висловлювань в ефірі телекомпанії. Відтак, НМР перевіряла контент телеканалу з 1 червня до 13 липня 2019 року та виявила ряд порушень.

За висновками експертів, NewsOne систематично запрошував на ефіри однопартійців власника телеканалу Тараса Козака (представник партії «Опозиційна платформа «За життя») та людей, які відкрито підтримують партію. Зокрема, головомовцями каналу виступили Вадим Рабинович, співголова партії «Опозиційна платформа — За життя»; Юрій Бойко, співголова партії «Опозиційна платформа — За життя»; Віктор Медведчук, голова політради цієї ж партії.

У НМР зазначають, що залучення політиків у ролі експертів при обговоренні чутливих питань, як війна чи мовна політика, – це маніпуляція, яка свідомо вводить в оману глядача, позбавляючи його можливості отримати неупереджену інформацію з цих питань.

Крім того, гості телеканалу дозволяли собі вияви мови ворожнечі стосовно представників попередньої влади або їхніх прихильників. Наприклад, Сергій Шабовта назвав ексголову Верховної Ради Андрія Парубія «відомим садистом», а Вадим Рабінович називав протестувальників проти каналу NewsOne «фашистськими бандами». Такі закиди не були збалансовані коментарями опонентів або незалежних експертів – тож глядачі не мали повної картини ситуації.

Експерти також виявили, що в ефірі також озвучувалися маніпулятивні твердження, зокрема щодо непричетності Росії до агресії проти України чи про дискримінацію російськомовних громадян. Телеканал дозволяв гостям такі висловлювання.

Крім того, виявлено, що запрошені особи озвучували заклики не голосувати за ряд партій на парламентських виборах, називаючи їх «партіями війни». Фактично, ці дії є неправомірною передвиборною агітацією.

Незалежна медійна рада дійшла висновку, що в сюжетах телеканалу лунало позиціонування воєнного конфлікту між Росією та Україною як суто внутрішньоукраїнського. Вживання такого терміну є однобічним, без висвітлення інших думок і аргументів, це також сприяє дегуманізації українських військових.

Із повним текстом висновку Незалежної медної ради можна ознайомитись тут.

Нагадаємо, 9 липня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення призначила позапланову перевірку телеканалу NewsOne (ТОВ «Новини 24 години») за ознаки розпалювання ворожнечі щодо окремих груп українського суспільства в ефірах каналу протягом останнього часу. Таке рішення Нацрада ухвалила за результатами моніторингів ефіру каналу за останній час, у тому числі – ефірів за 8 липня, де обговорювалася ідея спільного з російським телеканалом «Россия» телемарафону «Надо поговорить» і його скасування. Результати перевірки Нацрада кілька разів переносила і планує розглянути 5 вересня.

Генеральна прокуратура України порушила кримінальне провадження за статтею «державна зрада» через підготовку телемосту. Усіх причетних, зокрема власника каналу Тараса Козака та генерального продюсера Василя Голованова, викликали на допит. ГПУ також знайшла зв’язок між NewsOne і російським «Промсвязьбанком». РНБО дала доручення СБУ та Нацполіції через анонсований телеміст NewsOne з російським каналом, але деталі не розголошують через таємність.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3059
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду