Брюссельська несподіванка, атака на «Київстар», «яйця Путіна»: огляд інформаційних каналів за 13–15 грудня 2023 року

Брюссельська несподіванка, атака на «Київстар», «яйця Путіна»: огляд інформаційних каналів за 13–15 грудня 2023 року

30 Грудня 2023
3629

Брюссельська несподіванка, атака на «Київстар», «яйця Путіна»: огляд інформаційних каналів за 13–15 грудня 2023 року

3629
Як раділи початку переговорів про вступ до ЄС, сварили Орбана й Путіна, дякували Порошенку на 24-му, «Еспресо» та Прямому.
Брюссельська несподіванка, атака на «Київстар», «яйця Путіна»: огляд інформаційних каналів за 13–15 грудня 2023 року
Брюссельська несподіванка, атака на «Київстар», «яйця Путіна»: огляд інформаційних каналів за 13–15 грудня 2023 року

Провідною темою на 24-му, «Еспресо», каналі «FreeДом» і Прямому цими днями 13–15 грудня стало рішення саміту лідерів ЄС у Брюсселі про початок переговорів з Україною про вступу. Ця новина, вочевидь була приємною несподіванкою як для телеведучих, так і для учасників етерів, а також дещо відсунула обговорення підсумків візиту президента України Володимира Зеленського до США та Норвегії.

Чимало уваги інформканали приділили також суперечкам республіканців і демократів у Сенаті США та «прямій лінії» Путіна.

13 грудня: ракетна атака на Київ, атака на «Київстар», потоп у столичному метро

На 24-му ведуча Альбіна Підгірняк спілкувалася з одним із найулюбленіших гостей каналу Андрієм Вігірінським — фігурантом, нагадаємо, бази псевдосоціологів і прихованих піарників. Ішлося зокрема про 12-й пакет антиросійських санкцій Євросоюзу й очікування від саміту лідерів ЄС у Брюсселі, який мав розпочатися 14 грудня. Вігірінський із притаманним йому скепсисом сказав, що санкції не дуже ефективні, адже Євросоюз не хоче сам від них постраждати, тож від 12-го пакету очікувати чогось надмірного не варто (за кілька днів стало відомо, що пакет містить заборону на прямий або непрямий імпорт, купівлю або передання діамантів із Росії, заборону від експортерів із ЄС на реекспорт товарів до Росії, хімікати, літієві батареї, термостати, двигуни постійного струму та серводвигуни для безпілотників, верстати та деталі машин і механізмів — «ДМ»).

Що стосується прем’єра Угорщини Віктора Орбана, який виступав проти початку переговорів з Україною про вступ до ЄС, то засоби тиску на нього існують, констатував гість, однак Євросоюз їх не застосовує (передбачення цього гостя ефіру не справдилися й тут, Орбан просто вийшов із зали під час голосування й не завадив йому«ДМ»).

«ЄС як об’єднання, яке здається нам цілісним, сьогодні перебуває в кризовій ситуації», — резюмував Вігірінський. Альбіна Підгірняк наводити контраргументи не стала.

Ведучий Арсен Цимбалюк розпочав з інформації про наслідки хакерської атаки на «Київстар»: зв’язок поступово відновлюється, водночас активізувалися шахраї, які поширюють фішингові посилання про нібито компенсації та терміни відновлення сервісів. Ведучий докладно і зрозуміло розповів, як слід поводитися, щоб не стати жертвою шахраїв. Про хакерські війни Арсен Цимбалюк говорив і зі своїм гостем — воєнним експертом, колишнім співробітником СБУ Іваном Ступаком.

В етері були розлогий огляд бойових дій і проєкт «Донбас Реалії».

На каналі «Еспресо» першою темою «Великого етеру» з Василем Зимою став удар балістичними ракетами по Києву, завданий ворогом у ніч на 13 грудня. Сили ППО збили всі десять ракет, але в чотирьох районах столиці падіння уламків спричинило руйнування помешкань, поранені були понад 50 людей, серед них дев’ятеро дітей. «Чи готова столиця надавати житло тим, хто постраждав?» — запитав ведучий у співрозмовниці, депутатки Київради Вікторії Пташник. Гості було важко відповісти. Мабуть, зокрема тому, що пані Вікторія є членкинею комісії Київради з питань регламенту, депутатської етики та запобігання корупції, тобто займається дещо іншими питаннями. З цієї ж, певне, причини щодо ситуації в столичному метро, кілька станцій якого зачинили через підтоплення та аварійний стан, гостя спромоглася лише повідомити, що фракція «Європейської солідарності» в Київраді ініціює створення слідчої комісії й перевірку стану всіх станцій. Зате Вікторія Пташник не проминула нагоди звинуватити «політичну силу при владі, яка переймається своїм рейтингом» у тому, що лідера «ЄС» Петра Порошенка не випустили за кордон. Згодом у «Великий етер» Василя Зими увімкнувся з Польщі народний депутат від «Європейської солідарності» Микола Княжицький, ішлося про новий польський уряд та очікування від саміту у Брюсселі. З представниками інших політичних сил Василь Зима цього вечора не спілкувався.

В етері були також традиційні для праймтайму огляд воєнних дій із Сергієм Згурцем, «Світ про Україну» з Юрієм Фізером, «Про гроші під час війни» з Олександром Морщавкою, прогноз погоди з Наталкою Діденко.

Ракетну атаку на столицю та хакерську — на «Київстар» обговорювали й гості ведучого програми «Вердикт» Сергія Руденка. Глядачам пропонувалося відповісти на практично риторичне запитання: чи були в них «вчора і сьогодні» проблеми зі зв’язком.

Першим на зв’язок із ведучим вийшов Сергій Таран, представлений як політолог. Однак ведучий поставив йому запитання, яке, мабуть, краще було б адресувати не політологу: «Чи можна говорити, що Росія починає новий етап терору? Якою має бути відповідь України?» Гість змушений був пояснювати, що «не є військовим стратегом, щоб давати рецепти ЗСУ». Однак, на його думку, з політичної точки зору, удари по території Росії «були б правильні, адже допомагають достукатися до голів дивних росіян».

Візит Зеленського до США й очікування від саміту у Брюсселі Руденко обговорював з експертом із зовнішньополітичних і безпекових питань Олександром Харою.

У другій частині програми Сергій Руденко прямо запитав своїх гостей — Андрія Смолія, Віталія Кулика та Володимира Цибулька (до слова, ще одного фігуранта бази псевдосоціологів і прихованих піарників), чи можна вважати, що в тому, що сталося з «Київстаром», є провина держави, Мінцифри? Чи можна було цього уникнути? Варто сказати, що жоден із цих політичних коментаторів не є фахівцем у сфері цифрових технологій. Зрештою дискусія звелася до обтічного резюме щодо необхідності зробити належні висновки.

На каналі «FreeДом» (блок ICTV з СТБ) проблеми зі зв’язком проілюстрували наочно — не одразу вдалося забезпечити ввімкнення спочатку керівниці Об’єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня України Наталії Гуменюк, а потім і російського соціолога Ігоря Ейдмана. В пригоді стало записане заздалегідь інтерв’ю з експертом-міжнародником Станіславом Желіховським, дуже оптимістично налаштованим щодо перспектив співпраці українських посадовців із новим польським урядом.

Дипломат Руслан Осипенко, говорячи про очікування від саміту лідерів ЄС у Брюсселі, спрогнозував, що угорський прем’єр Віктор Орбан не поступиться й голосуватиме проти початку переговорів з Україною про вступ (як бачимо, прогноз Осипенка не справдився).

Підсумки візиту президента Зеленського до Сполучених Штатів та Норвегії підбивали голова підкомітету з питань міжнародного військового співробітництва, інтеграції до НАТО та Європейського Союзу парламентського Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки, голова Постійної делегації у Парламентській асамблеї НАТО Єгор Чернєв і директор Центру міжнародних досліджень, доцент кафедри міжнародних відносин Одеського національного університету Володимир Дубовик. Відгуки були, звісно, схвальні — на каналі «FreeДом» президент Зеленський завжди отримує високі оцінки. 

Ігор Ейдман виявився цього дня не єдиним росіянином у праймтаймі каналу: директорка фонду «Русь сидяча», опозиціонерка Ольга Романова розповідала про мобілізацію в Росії.

У «Вечорі про головне» на Прямому ведучий Олександр Близнюк першою надав слово директорці з комунікацій холдингової компанії Ріната Ахметова SCM, членкині Наглядової ради ГО «Маріуполь Реборн» Наталії Ємченко. Після запитання ведучого «Рінат Ахметов не раз декларував, що його бізнес робить все, аби Збройні Сили України перемогли на полі бою. Чи можете ви конкретно розповісти, що для цього робить компанія SCM?» сумнівів у тому, що інтерв’ю піарне, практично не залишилось. І жодного маркування! У майже 25-хвилинному інтерв’ю пані Ємченко розповіла, що «саме з податків, сплачених бізнесом, фінансуються ЗСУ, західна допомога на це не йде», що компанія «багато що виробляє в співпраці з військовими», а також про позов проти окупантів, поданий у 2018 році через збитки від анексії Криму, та плани відновлення Маріуполя. Наприкінці ведучий «у кращих традиціях» запитав про плани компанії на майбутній рік.

Серед співрозмовників Олександра Близнюка були також народні депутати Михайло Волинець, представник  комітету Верховної Ради з питань енергетики та житлово-комунальних послуг (фракція «Батьківщини») та членкиня парламентського Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Марія Іонова (фракція «Європейської солідарності»), яка говорила про очікування від саміту в Брюсселі. Схоже, на той момент мало хто вірив, що саміт ухвалить рішення про початок перемовин з Україною про вступ. Ще одне тому підтвердження — слова пані Іонової «ми повинні боротися до кінця».

Своєю чергою гість ведучого програми «Люди війни» Матвія Ганапольського Володимир Ар’єв (народний депутат від «Європейської солідарності», член Постійної делегації Верховної Ради у Парламентській асамблеї ЄС) зробив ще похмуріше припущення: «Наразі отримуємо від Угорщини, Словаччини, Австрії слово “ні”» (угорський лідер не голосував, Словаччина й Австрія проголосували «за» — «ДМ»). Принагідно Ар’єв звинуватив владу у «провальній дипломатії щодо наших сусідів» і пригадав, як Петра Порошенка на початку грудня не випустили за кордон — нібито через те, що, як стверджувала СБУ, російські спецслужби планували використати зустріч Петра Порошенка з Орбаном для спрямованих проти України провокацій.

Похмурі прогнози не справдилися, але про це стало відомо наступного дня.

14 грудня: історичне рішення саміту в Брюсселі, «пряма лінія» Путіна

У праймтаймі 24-го провідною темою був саміт лідерів Євросоюзу. На зв’язок зі студією двічі виходили власні кореспонденти каналу в Брюсселі: ведуча Андріана Кучер спілкувалася з Олексієм Печієм (саме звідси майбутній ухилянт не повернувся), пізніше її колега Артем Овдієнко — з Софією Назаренко. Андріана Кучер розпитувала Печія про останні заяви Орбана та «тих, хто так само може перешкоджати початку перемовин з Україною», натомість Печій розповів про обговорення бюджету ЄС і відкладення питання надання коштів Україні. Софія Назаренко своєю чергою привітала всю Україну з ухваленням рішення щодо початку перемовин з Україною про вступ до ЄС: «Для всіх це був сюрприз, ніхто не очікував, що Орбан здасться так швидко… Є інформація, що Орбан під час голосування вийшов із кімнати… Пропоную послухати Шарля Мішеля!» Піднесений настрій колеги не завадив Артему Овдієнку запитати про перспективи спрямування Україні коштів: «Питання фінансування важливіше, гроші потрібні вже, тоді як вступ до ЄС — питання на роки». За словами Софії Назаренко, впевненість європейських лідерів у тому, що гроші будуть спрямовані, зростає (а наступного дня прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан наклав вето на рішення щодо довгострокової програми бюджетної допомоги Україні обсягом 50 млрд євро від Євросоюзу.)

Після огляду бойових дій з Андрієм Дроздою в етері під рубрикою «Важливо на цю хвилину» було ще одне ввімкнення Олексія Печія, який із пресруму Євроради розповідав про підсумки першого дня саміту лідерів ЄС.

У перерві між увімкненнями з Брюсселя Артем Овдієнко встиг поговорити з політичним коментатором широкого профілю Андрієм Піонтковським про так звану «пряму лінію» Путіна та тривалу дискусію республіканців і демократів у Сенаті США щодо змін до імміграційних правил і законопроєкту про додаткову допомогу Україні. Згодом Овдієнко, чи не єдиний з усіх ведучих чотирьох інформаційних каналів, людською, як кажуть, мовою пояснив, чого вимагають республіканці, тобто навколо яких саме проблем американської імміграційної політики точаться суперечки.

На каналі «Еспресо» через постійні повітряні тривоги того дня Василь Зима змушений був вести «Великий етер» із прохолодного (судячи з одягу ведучого) укриття. Тему суперечок між республіканцями та демократами у Сенаті США ведучий обговорював із народною депутаткою від «Голосу», членкинею Комітету з питань правоохоронної діяльності та кількох груп із міжпарламентських зв’язків, головою парламентської ТСК з питань моніторингу отримання і використання міжнародної матеріально-технічної допомоги Олександрою Устиновою.

У програмі «Вердикт» рішення саміту лідерів ЄС коментувала з Брюсселя журналістка каналу Тетяна Висоцька. За її словами, рішення затвердили з формулюванням «жоден присутній лідер ЄС не проголосував проти», бо ж Орбан перед голосуванням вийшов із зали засідань. Ведучий зі свого боку обізвав угорського прем’єра політичним спекулянтом.

З журналістом, колишнім власкором УНІАН у Москві Романом Цимбалюком Сергій Руденко обговорював зокрема «пряму лінію» Путіна, зосередившись на темі яєць.

Ще один гість Руденка, народний депутат VIII скликання, нині військовослужбовець Ігор Лапін, коментуючи рішення саміту в Брюсселі, за висловом ведучого, «як людина, яка боролася за це на Майдані», розповів, що Європа й досі «не розчохлилася». «Замість того, щоб допомогти Україні перемогти, вони готові рити окопи на своїй території», — сказав Лапін. 

Ведучі каналу «FreeДом» (блок «1+1») Тала Калатай і Володимир Рабчун теж вийшли в етер з укриття. Традиційно для цього каналу іномовлення багато уваги приділялося «російським» темам: авіаційний експерт, провідний науковий співробітник Національного авіаційного університету Валерій Романенко вкотре розповів про жахливий стан російської авіації через провал імпортозаміщення, російська політикиня Ольга Курносова коментувала сюжет про висуванця в президенти Росії від пропутінської партії «Нові люди» Олексія Нечаєва і «пряму лінію» Путіна. До слова, Ольга Курносова поділилася з ведучими спостереженнями, які, за словами гості, змусили її інакше подивитися на версії щодо двійників Путіна: раніше Путін, щось лічачи, розгинав пальці так, як це роблять німці — великий, вказівний і середній. Однак нинішній Путін зробив жест, властивий слов’янам, тобто відігнув лише вказівний та середній пальці. Чого б це, мовляв, він зрадив багатолітній звичці? 

Тала Калатай і Володимир Рабчун

Про підсумки саміту в Брюсселі та «пряму лінію» Путіна, точніше, різкі запитання, які виводилися на екрани, однак лишалися без відповіді, говорив і політичний коментатор Олег Саакян, який зафіксував «переродження авторитарного лідера в тоталітарного».

В укритті розпочалося і токшоу «Вже на часі» на Прямому з Олександром Близнюком і Світланою Орловською. До оголошення рішення саміту в Брюсселі ведучі й гості губилися в здогадках, «чи залишається бодай один шанс, що це рішення буде позитивним?» Світлана Орловська скористалася нагодою згадати, маючи на увазі Порошенка, що «деяких депутатів не випускають за кордон для контактів, які могли б бути дуже важливими». Іванна Климпуш-Цинцадзе, нардепка від «Європейської солідарності», підхопивши тему, зауважила, що «це не про випуск чи невипуск, це про руйнування балансу влад, зневаження Конституції, прав і свобод, і про те, що не додає нам аргументів у стуканні в двері ЄС». «Україна не має давати жодного приводу сумніватися у своїй націленості на демократичні цілі, це те, за що б’ються наші захисники!» — сказала пані Климпуш-Цинцадзе, яка, нагадаємо, очолює парламентський комітет із євроінтеграції.

 Токшоу «Вже на часі»

Добра звістка з Брюсселю суттєво поліпшила всім настрій, тож токшоу закінчилося на позитивній ноті.

Ведучий програми «Люди війни» Матвій Ганапольський, який назвав рішення саміту лідерів ЄС подарунком йому на день народження, обговорював новину з економістом Андрієм Длігачем, дипломатом Володимиром Хандогієм, експертом Ради зовнішньої політики «Українська призма» Олександром Краєвим і народним депутатом від «Європейської солідарності» Олексієм Гончаренком. Не обійшов увагою Ганапольський й інший «подарунок» — закупівлю «Європейською солідарністю» шести тягачів для десантників, які Петро Порошенко обіцяв доставити на фронт. На продемонстрованому відео Порошенко також повідомляв, що на придбання вантажівок «ЄС» перерахувала левову частину свого бюджетного фінансування. «Коли я бачу такі відео, в мене тільки одне запитання, — сказав Ганапольський, — чи не забули показати це відео на телемарафоні. Забули? Жаль, такі машинки хороші, 30 млн вбухали… Це питання риторичне, все одно що про щирість Путіна…» Ведучий також запропонував прокоментувати «ці машинки» Михайлові Цимбалюку (фракція «Батьківщини»), який саме був на зв’язку. Цимбалюк, звісно, привітав подібні кроки.

15 грудня: «брехун» Арестович, обмін журналіста на кілера, «Томос для України» та подяки Порошенку

На 24 каналі Роман Цимбалюк виступав уже не як гість, а як співведучий Катерини Соляр. В етер знову вмикався з Брюсселя Олексій Печій, від якого Цимбалюк домагався відповідей на запитання, чому Орбан так не любить Україну і чи є «в центрі ухвалення рішень» втома від війни та розуміння, як її завершити. Натомість Печій розлого переповідав уже відомі з інформаційних стрічок факти.

Роман Цимбалюк  та Катерина Соляр

Пізніше ведуча Андріана Кучер, поміж інших повідомлень, процитувала заяву голови ГУР Кирила Буданова, що Росія наразі не має планів вести війну у 2025 році. Цитату навіть вивели на екран, водночас джерело ведуча не вказала. Між тим це був ексклюзив видання Lb.ua. Надалі Андріана Кучер теж практично не посилалася на джерела інформації.

Рішення саміту в Брюсселі та «пряму лінію» Путіна обговорювали й у «Вердикті» на каналі «Еспресо». Учасниками другої частини програми, за традицією, були колеги ведучого — Ольга Лень і Богдан Буткевич, яких Сергій Руденко представив як «найкращих журналістів України». Проте обговорення «прямої лінії» Путіна швидко звелося до жартів ведучого щодо «яєць Путіна» й емоційних звинувачень на адресу Арестовича, який порівняв «пряму лінію» російського диктатора з українською дійсністю. Від Богдана Буткевича дісталося не тільки Арестовичу, якого Буткевич назвав брехуном та інфоаферистом, але й Офісу президента України. Утім, ближче до кінця програми ведучий все ж згадав, що «головним підсумком тижня є не Арестович і навіть не Путін», а він — все ж журналіст, а не коментатор.

Богдан Буткевич, Ольга Лень та Сергій Руденко 

Ведучі каналу «FreeДом» Наталя Сопіт і Юрій Кулинич поцікавилися реакцією на рішення саміту лідерів ЄС у Брюсселі політиків із Грузії та з Молдови — члена політради «Єдиного національного руху» Грузії Дмитра Шашкіна й ексвіцепрем’єра з євроінтеграції Молдови Александру Фленкя.

Ведучі також запропонували глядачам стати учасниками обговорення «прямої лінії» Путіна та надсилати в етер свої коментарі. Підбиття підсумків обговорення відбулося за рамками праймтайму, під кінець етерного дня.

«Обмовку» Путіна щодо можливості обміну журналіста The Wall Street Journal Евана Гершковича, якого Росія арештувала та звинуватила у шпигунстві, коментував ексспівробітник КДБ Сергій Жирнов. За даними WSJ, Росія хоче в обмін на Гершковича повернути кілера ФСБ Вадима Красікова, який відбуває довічне ув’язнення в Німеччині за вбивство чеченського польового командира. Жирнов сказав, що Путін не вважає свої заяви обов’язковими до виконання. Ведучі дивувалися, що журналіста хочуть обміняти на вбивцю. «А обмін Бута на баскетболістку вас не здивував? — запитав Жирнов. (Мається на увазі торішній обмін російського торговця зброєю Віктора Бута на американську баскетболістку Бріттні Грайнер — «ДМ»). —  Путін виріс із КДБ, він був не розвідником, а контррозвідником, це зовсім інше. У чому цінність таких людей, як Красіков, для режиму? Мафіозна структура своїх не кидає…»  

Ведуча вечірнього марафону на Прямому Даша Щаслива говорила про підсумки саміту в Брюсселі з народним депутатом від «Європейської солідарності», членом Комітету з питань освіти, науки та інновацій і заступником голови Постійної делегації у Парламентському вимірі Центральноєвропейської ініціативи Ростиславом Павленком. Точніше, не стільки про підсумки саміту, скільки про здобутки лідера «ЄС» Петра Порошенка, адже, на переконання ведучої, саме він «заклав шлях України до євроінтеграції». Щоправда, зараз самого Петра Олексійовича на цьому шляху зупиняють, не випускаючи на ключові міжнародні зустрічі та не даючи змоги налагодити контакти зокрема з прем’єром Угорщини Орбаном. Буцімто Володимир Зеленський «ставить конкуренцію з Порошенком вище державних інтересів». «Дарма», — зауважив Павленко, миролюбно додавши, що роботи вистачить усім.

Водночас представниці «Слуги народу», голові підкомітету з питань міжпарламентського співробітництва, двосторонніх та багатосторонніх відносин Комітету ВРУ з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Єлизаветі Ясько, яка вийшла на зв’язок зі студією, Даша Щаслива жодних претензій не висувала і незручних запитань не ставила. Пані Ясько на прохання ведучої розповіла про роботу та плани на майбутнє ПАРЄ, а також перспективи отримання допомоги від США.     

Даша Щаслива, Ростислав Павленко та Єлизавета Ясько

У програмі «Люди війни» теж дякували Петрові Порошенку. Народний депутат від «Європейської солідарності» Микола Княжицький говорив про п’яту річницю об’єднавчого собору ПЦУ. «Хотів би подякувати всім, хто до цього доклався, перш за все Петрові Олексійовичу Порошенку, тому що це був дуже сильний і серйозний крок його як політика. Один із найголовніших у його діяльності, хоча таких кроків було багато… Але те, що сталося з церквою, справді залишиться у віках як здобуток Порошенка, і цього не потрібно стидатися». На думку Княжицького, якби Володимир Зеленський заборонив російську церкву, він теж увійшов би в історію.

В етері також показали зняту у 2019 році документальну стрічку Леоніда Канфера «Томос для України», у якій чимало прямої мови п’ятого президента.

Головне фото: Артем Овдієнко та Софія Назаренко, 24 канал
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3629
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду