Війна і світ. Огляд інформаційних каналів за 16–18 серпня 2023 року

Війна і світ. Огляд інформаційних каналів за 16–18 серпня 2023 року

31 Серпня 2023
5788

Війна і світ. Огляд інформаційних каналів за 16–18 серпня 2023 року

5788
На Прямому (не) піарили Порошенка, на «Еспресо» обговорювали формулу миру Зеленського, на каналі «FreeДом» займалися політичною патологоанатомією.
Війна і світ. Огляд інформаційних каналів за 16–18 серпня 2023 року
Війна і світ. Огляд інформаційних каналів за 16–18 серпня 2023 року

Огляд за 11–13 липня читайте тут.

Однієї головної теми в ці дні серпня не було. Натомість говорили про наступне:

— звільнення Силами оборони Урожайного;

— скандальну заяву очільника канцелярії генсека НАТО Стіана Єнсена щодо ймовірності членства України в Альянсі в обмін на територіальні поступки Росії;

— те, що на саміт G20 в Індії запросили Росію й не запросили Україну;

— візит міністра оборони Китаю Лі Шанфу до Росії та Білорусі;

— згоду Сполучених Штатів на передачу Данією й Нідерландами Україні винищувачів F-16;

— інтерв'ю Лукашенка колишній ведучій медведчуківських каналів Діані Панченко.

Майже на всіх каналах жартували з приводу співзвучності прізвища голови Служби безпеки України Василя Малюка й назви розробленого СБУ українського морського дрона — Sea Baby, тобто Морський Малюк. Саме такі «малюки», виявляється, пошкодили Керченський міст, російський десантний корабель «Оленегорський горняк» і танкер Sig.

На Прямому й «Еспресо» обговорювали президентський указ, який передбачає звільнення всіх обласних військкомів, і ймовірність відставки міністра оборони Олексія Резнікова. На тому ж Прямому та «FreeДом» приділили увагу безпілотникам, що вибухали над Москвою, а також падінню курсу російського рубля.

Прямий дотримувався традиції спілкуватися лише з представниками «Європейської солідарності», «Голосу» та «Батьківщини». «FreeДом» запрошував Єгора Чернєва (фракція «Слуга народу»).

Намітилася і нова тенденція — обговорювати з політичними коментаторами теми, які зазвичай обговорюють із воєнними експертами. Найвиразніше вона проявилася на Прямому. Скажімо, у програмі «Вечір про головне» з Валерієм Калнишем 16 серпня про звільнення Урожайного на прохання ведучого говорили керівник політико-правових програм ГО «Український центр суспільного розвитку» Ігор Рейтерович і голова Центру дослідження соціальних перспектив Донбасу Сергій Гармаш. Ведучий навіть сказав, мовляв, ми з вами тут не воєнні експерти, але… Того ж дня у програмі «Люди війни» з Матвієм Ганапольським звільнення Урожайного коментував директор програм практичної політики Інституту політичної освіти Олександр Солонтай. А 18 серпня ведучі Олександр Близнюк і Даша Щаслива питали про потреби українських військових, що виникли у зв'язку з відкриттям Україною повноцінного морського фронту, в нардепа від «Європейської солідарності» Олексія Гончаренка.

На каналі «Еспресо» роль воєнного експерта приміряв ведучий Микола Вересень, на 24-му — ведучий Олексій Печій.

До слова, впродовж цих трьох днів саме Ігор Рейтерович користувався на інформаційних каналах найбільшою популярністю: на Прямому він побував також 18 серпня у програмі «Люди війни» з Ганапольським і два дні поспіль з'являвся на 24-му каналі.

Амплітуда обговорення заяви глави канцелярії генсека НАТО Стіана Єнсена коливалася від нервових звинувачувальних ноток у голосі ведучої 24-го Катерини Соляр до спроб ведучого програми «Вердикт» на каналі «Еспресо» Сергія Руденка з'ясувати, «чому українські медіа розганяють цю зраду». Треба нагадати, що сам Єнсен згодом визнав помилковість свого вислову. Помилкою назвали цю заяву і в пресслужбі НАТО.

Це що стосується спільних тем. А тепер поговорімо про відмінності.

Прямий канал: війна як голлівудський блокбастер, «заліпуха» й «остання ніч Помпеї»

У «Вечорі про головне» 17 серпня Валерій Калниш з експертом Інституту постінформаційного суспільства Дмитром Золотухіним і депутатом Київради (фракція «Голосу») Тарасом Козаком обговорювали заяву віцепрем’єрки Ольги Стефанишиної про те, що Україна до кінця року не виконає всі сім умов Євросоюзу, але переговори про вступ усе одно почнуться. «Мене це трохи бентежить, адже рік тому йшлося про те, що ми все зробимо, щоб відзвітувати перед Євросоюзом про виконання семи його умов, — сказав ведучий. — Як можна трактувати цю адженду, про яку віцепрем'єрка говорить абсолютно буденно, спокійно, наче так і планувалося. Чи планувалося якось по-іншому?» Дмитро Золотухін «заспокоїв» ведучого, мовляв, це тренд, ось і Верещук, попри численні попередні владні прогнози, каже, що війна скоро не закінчиться…

У тій же розмові Золотухін, коментуючи заяву глави канцелярії генсека НАТО Стіана Єнсена, погодився з ведучим, що це «джин, випущений із пляшки». А ще діагностував неготовність Заходу до поразки Росії та порівняв війну з «якісним» голлівудським блокбастером.

Заяву віцепрем’єрки Ольги Стефанишиної обговорювали й у «Людях війни» з Матвієм Ганапольським. За словами ведучого, «український сегмент інтернету сповнений обурення». Обурило Ганапольського і зволікання з передачею Україні винищувачів F-16, яке він назвав «заліпухою». Насправді, за словами гостя програми Максима Джигуна, Україну «місяцями розводять на ці навчання, які ніяк не розпочнуться. У вересні-жовтні ці літаки мали бути тут. Потім почалося, що наші пілоти повинні вивчити англійську, потім скажуть, що їхні інструктори вчитимуть українську, потім шоломи треба буде підібрати потрібного розміру…»

Наприкінці програми невдоволення ведучого викликав коментар воєнного експерта Михайла Притули. Ганапольський поцікавився в гостя, чи бачив той ролик Держприкордонслужби «Деталей не почуєте, побачите результат»? «Автор не ви? У вас така ж аналітика: вірте — і все, — заявив ведучий. — Я вірив із 2014-го, тепер у мене як у журналіста віри немає нікому». Присоромлений гість заходився ретельно змальовувати можливий сценарій розвитку всієї війни. Однак, уже попрощавшись із гостем, ведучий все одно констатував«Він військовий експерт, а ми — дурні».  

До контроверсійних тез Ганапольського варто віднести також вислови: «США надає нам допомогу, коли трапляється якийсь скандал» (про «раптову» згоду Сполучених Штатів на передачу Україні винищувачів F-16) і «Лукашенко зробив те, що я ціную, — втримав білоруську армію від заходу на українську територію». Але ж він пропустив російські танки та давав стріляти зі своєї території російськими ракетами?

У п'ятничному етері з ведучими Олександром Близнюком і Дашею Щасливою Юрій Луценко використав указ президента Зеленського про звільнення обласних військкомів як привід для критики чинної влади, яка, буцімто «скориставшись війною, закрила реєстри власності й зупинила електронне декларування». «Мені здається, що серйозним рішенням Президента було б не чергове популістське просте рішення, якими він постійно займається, а системна робота — хоча би відновити те, що його попередники зробили в цьому напрямку», — заявив Луценко. Ще різкішим був коментар гостя щодо свіжого розслідування Bihus.Info, за даними якого, сонячні електростанції брата заступника голови Офісу Президента Ростислава Шурми, опинившись під російською окупацією, продовжували отримувати гроші від держави за так званими «зеленими тарифами». «Грандіозний скандал, на який мусив миттєво відреагувати Президент. Верх аморальності, — сказав Луценко. — Система своїх не чіпає. Все вирішується в одному кабінеті — офісі Президента. Зверніть увагу, про це розповідають лише опозиційні канали. Причина мародерства в тому, що в нас закрили свободу слова і прозорість декларування. Живуть, як в останню ніч Помпеї…»    

У «Людях війни» 18 серпня президентський указ про звільнення обласних військкомів коментувала народна депутатка від «ЄС» Софія Федина. На її думку, з огляду на те, як військкоми «зашкварилися», це одне з небагатьох рішень, які варто було б підтримати. Але саме по собі звільнення військкомів, як вважає Федина, не розв'язує жодної проблеми: на ці місця прийдуть такі самі люди, які працюватимуть у тій самій системі, яка є «антилюдською, корумпованою і недержавницькою». Некомплект, який буцімто спостерігає президент Зеленський у всіх бригадах, де він був, — це питання довіри не до військкомів, а до держави, «до системи, якій ти себе віддаєш, і тебе відправляють на фронт, по суті, в багатьох випадках засуджують на смерть», сказала гостя. Політикиня розповідала, що справа не в тому, що йдуть бойові дії та що росіяни напали, а в тому, що немає достатньої підготовки, попри багаторазове обговорення цих проблем у Верховній Раді й навіть ухвалення відповідних законопроєктів; немає забезпечення; не цінуються належним чином людські життя. Про те, що ці проблеми почалися не за чинної влади, представниці «Європейської солідарності» ніхто, звісно, не нагадував.

Не обійшлося на каналі й без згадок про користь «Європейської солідарності». Народна депутатка, співголова фракції «ЄС» Ірина Геращенко розповіла, як фракція намагається пришвидшити розгляд у парламенті  законопроєкту про спрощення процедури отримання військовослужбовцями статусу учасників бойових дій (УБД) і «штурхає» уряд, домагаючись повернення години уряду в Раді, скасованої з початком широкомасштабного вторгнення. Ірина Геращенко також подякувала Прямому в особі ведучого Валерія Калниша за увагу до болючих питань. А от дісталося від депутатки Мінветеранів, робота якого нібито «провалена», а також Мінцифри, яке, на думку гості, повинно займатися не волонтерством, а електронними реєстрами.

У «Людях війни» з Ганапольським 17 вересня представник фракції «ЄС» у Київраді Леонід Ємець говорив, що парламент не дозволяє Київраді витратити гроші на закупівлю снарядів та інші потреби фронту. «Київ може витратити гроші на бруківку, а на дрони не може! "Євросолідарність" давно написала відповідний законопроєкт, але решта нардепів не можуть натиснути на кнопочки!» — розповідав Ємець.

Увагу на каналі приділили й власне Петру Порошенку, який анонсував, що повезе на фронт нову партію техніки на понад 20 млн грн. Після сюжету Ганапольський виступив із патетичною промовою: «Шановні глядачі, ви бачили на Марафоні (телемарафоні «Єдині новини». — "ДМ"), що він це купив? Ні? А чому? Він це купив і передає фронту. А чому б це не показати? А, я знаю, чому. Бо він Порошенко, бо він "Європейська солідарність". Оце вам і відповідь. Якщо вони не показують, ми показуємо. І нічого тут такого немає! І це не піар!...» Леонід Ємець своєю чергою запропонував знайти та пропіарити когось іншого, хто дістав із власної кишені три власних мільярди на потреби фронту. «Ви знаєте таких? Я не знаю, — сказав Ємець. — Багатших за Порошенка багато, в мене таке враження, коли я дивлюсь щодо закупівель хоча б по Києву, що в нас начальники жеків зараз багатші за Порошенка… Про Порошенка вони не показують, тому що він політичний опонент влади».

Цікаво, що одразу після цього на зв'язок зі студією вийшов Юрій Свиридов, протитрований і представлений ведучим як «директор зі стратегічного розвитку і комунікацій». Автори титрів і ведучий, певне, забули додати до посади гостя слова «ФК “Шахтар”». Пан Свиридов розповідав, як «Шахтар» допомагає фронту та військовим. І це, ясна річ, теж був не піар…

До речі, до слів «адженда», «трек», «кейс» та інших запозичень медійники й аудиторія вже начебто давно звикли. Проте коли ведучий просить гостя розповісти історію пораненого захисника, кажучи «розкажіть про його кейс», це ріже вухо.

«Еспресо»: «Систему треба міняти»

Свій «Великий етер» 16 серпня ведучий Василь Зима почав зі слів щодо заяви президента Зеленського, що «війна надовго й до неї мають долучитися всі». Знайти точну цитату, щоби порівняти її з інтерпретацією Василя Зими, не вдалося.

«Еспресо» виявився єдиним інформаційним каналом, який звернув увагу на справу про вбивство добровольця «Свободи» Олексія Щербини. 16 серпня Голосіївський районний суд Києва ухвалив рішення, на підставі якого двоє обвинувачених отримали можливість вийти під заставу. Ведучий порівнював цю справу зі справою ексрозвідника Романа Червінського, якого суд залишив під вартою без можливості внести заставу.

18 серпня на каналі показали цілковито мирний на тлі решти контенту сюжет про вимкнуті кондиціонери в маршрутках Білої Церкви. Кореспондентка запитувала в пасажирів, як вони почуваються в задушливій маршрутці, а у водіїв — чому не вмикають кондиціонери. Один водій відмовився відповідати, інший поскаржився, що в таку спеку навіть увімкнутий кондиціонер не допомагає. Оце й весь сюжет.

17 серпня гостями програми «Вердикт» були військовослужбовці — Ярослав Лисенко, Володимир Омелян та Юрій Гудименко. Останній прокоментував указ президента про заміну обласних військкомів фразою з радянського анекдоту: систему потрібно міняти. Система ВЛК захлинулася, адже поранених дуже багато, сказав Гудименко.        

18 серпня гостем ведучого програми «Вердикт» Сергія Руденка був Роман Безсмертний. Ішлося про найпомітніші події останніх днів, зокрема інтерв'ю Лукашенка Діані Панченко, заяви Єнсена й Саркозі, візит до Білорусі міністра оборони Китаю, а також про зустрічі в Джидді й українську формулу миру. Варто відзначити цікаві й змістовні запитання ведучого, який був не лише інтерв'юєром, а повноцінним учасником розмови.

«FreeДом»: «Розтин показав, що пацієнт помер від розтину»

На каналі «FreeДом» усе було традиційно: про бойові дії говорили воєнні експерти (зокрема Іван Ступак, Іван Варченко, Олександр Коваленко, речник східного угруповання військ ЗСУ Сергій Череватий), про геополітику — експерти-міжнародники (Тарас Жовтенко, Руслан Осипенко, Ігар Тишкевич), решту питань теж коментували гості, яких глядачі каналу, мабуть, уже впізнають без титрів.

Заяву Єнсена на каналі коментували доволі стримано: політичний коментатор Володимир Фесенко закликав не надавати великого значення «особистій думці людини, яка ні на що не впливає» (в деяких інших медіа висловлювали думку, що Єнсен — впливова особа в НАТО. — «ДМ»). Про вибачення самого Єнсена, а також заяву пресслужби НАТО, в якій слова посадовця Альянсу назвали помилкою, на той час ще не йшлося. Зате колишньому президенту Франції Ніколя Саркозі, який запропонував розв'язувати долю окупованих Росією територій шляхом «референдуму», дісталося від радника керівника Офісу президента Михайла Подоляка: «Безглузда його заява! Давайте подивимося, яку роль він грав раніше… Вважаю, що такі, як він, і заохочують росіян до захоплень і порушення міжнародного права… Є хоча б якесь айк’ю в голові цієї людини?» Коли мова зайшла про саміт G20 в Індії, Подоляк із посмішкою запитав ведучих: «Ви сьогодні всі теми такі взяли, де хтось щось неправильне заявляє?» На що ведучі хором відповіли, мовляв, не ми такі, життя таке.

Згоду Сполучених Штатів на передачу Україні літаків F-16 на каналі коментували переважно в позитивному ключі: за словами авіаційного експерта Валерія Романенка, існує чіткий план навчання пілотів і гарантія, що після завершення навчання вони отримають у своє розпорядження як борти, так і деталі для їхнього обслуговування. Якщо ми одержимо стільки, скільки наразі обіцяють, вийдемо хоча б на рівень паритету з ворогом, зазначив гість. Якщо одержимо більше, це уможливить перелом у війні.

Говорили на каналі й на унікальні в межах моніторингу теми. Скажімо, російський  медійник Ігор Яковенко прокоментував заяву міністра оборони країни-агресорки Шойгу про те, що метою так званої СВО є звільнення росіян, які потрапили до українського полону: «Розтин показав, що пацієнт помер від розтину». А російський опозиційний політик Геннадій Гудков назвав загадкові й раптові смерті російських генералів підтвердженням поглиблення розколу військової еліти.

24-й: Про «труднощі перекладу»

«Фішкою», так би мовити, каналу є те, що значний тягар коментування поточних подій беруть на свої плечі ведучі, і виходить це в них непогано. Хіба що Катерина Соляр занадто емоційно коментувала заяву Єнсена: її співрозмовник, керівник Центру громадської аналітики «Вежа» Валерій Клочок навіть устряв у суперечку. За його словами, ми маємо подякувати Єнсену, бо в результаті наша влада заявила чітку позицію: територіями не торгуємо. «А Індії ми теж маємо подякувати, що вона запросила Росію на G20?» — не вгавала ведуча. На що гість сказав, що не поспішав би сіяти навколо саміту G20 зраду.

Здебільшого на 24-му обговорювали ті ж теми, що й на інших каналах, щодня виходили розлогі огляди бойових дій. Воєнний експерт Сергій Грабський, коментуючи перспективи надання Україні винищувачів F-16, зазначив, що проблеми лежать у технічній, а не в політичній площині, мовляв, це наші проблеми, що наші пілоти не знають англійської, нема чого нарікати на союзників…

У п'ятничному етері також показали  розслідування Bihus.Info про сонячні електростанції й зелені тарифи.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5788
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Думич Михайло
241 дн. тому
Не липня, а серпня.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду