Шарль Мішель: Лідери ЄС підтримали відкриття переговорів з Україною про вступ (ОНОВЛЕНО)

Шарль Мішель: Лідери ЄС підтримали відкриття переговорів з Україною про вступ (ОНОВЛЕНО)

14 Грудня 2023
987
14 Грудня 2023
20:34

Шарль Мішель: Лідери ЄС підтримали відкриття переговорів з Україною про вступ (ОНОВЛЕНО)

987
Європейська комісія розпочинає підготовку технічних аспектів переговорів з Україною про членство в ЄС.
Шарль Мішель: Лідери ЄС підтримали відкриття переговорів з Україною про вступ (ОНОВЛЕНО)
Шарль Мішель: Лідери ЄС підтримали відкриття переговорів з Україною про вступ (ОНОВЛЕНО)

Лідери Європейського Союзу 14 грудня на саміті в Брюсселі схвалили рекомендацію Єврокомісії про відкриття переговорів про вступ із Україною та Молдовою.

Про це повідомив голова Європейської ради Шарль Мішель у соцмережі Х.

«Європейська рада вирішила розпочати переговори про вступ до ЄС з Україною та Молдовою», — написав він.

Глави держав та урядів Євросоюзу нині також надали статус країни-кандидата на членство Грузії. Окрім цього, ЄС розпочне переговори з Боснією та Герцеговиною, коли буде досягнуто необхідного рівня відповідності критеріям членства.

Відтак Єврокомісія розпочинає підготовку технічних аспектів переговорів з Україною про членство. Так звану переговірну рамку можуть затвердити навесні 2024 року на наступному саміті ЄС, якщо буде визнано, що Україна виконала всі попередні критерії Єврокомісії.

Володимир Зеленський у соцмережі Х відреагував на повідомлення про відкриття переговорів щодо вступу України в ЄС: « Я дякую всім, хто працював заради цього рішення, дякую всім, хто допомагав. Вітаю кожного українця й українку. Вітаю і всю Молдову, і тебе, Має, особисто. Історію творять ті, хто не втомлюється боротися за свободу».

Зауважимо, що прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан не підтримав рішення лідерів ЄС. Відповідне повідомлення він також опублікував на сторінці в соцмережі Х.

«Угорщина не братиме участі у цьому поганому рішенні. Україна не готова починати переговори про вступ до ЄС, за нинішніх обставин це нераціонально. 

Угорщина не змінює своєї позиції і вирішила, що 26 країн можуть йти своїм шляхом, а вона залишається осторонь», — заявив Орбан.

Як пояснив неназваний чільний представник ЄС, на якого посилається «Радіо Свобода», 26 лідерів ухвалили цілком законне рішення розпочати переговори щодо вступу України. Угорський прем'єр-міністр не наклав на нього вето.

«Орбана під час голосування не було. Рішення ухвалено 26 лідерами. Орбан міг делегувати когось замість себе, щоб заблокувати рішення, але він цього не зробив. Ухвалене рішення є абсолютно законним з точки зору процедури.

Орбан мав 100 варіантів заблокувати початок перегорів, але він цього не зробив — ні сам, ні через когось ним делегованого, а просто залишив раніше зал. Рішення цілком легітимне щодо початку переговорів», — сказав він.

Ілюстрація: Flickr

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
987
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду