«Україна. Ціна свободи»: огляд інформаційних каналів за 23–25 серпня 2023 року

«Україна. Ціна свободи»: огляд інформаційних каналів за 23–25 серпня 2023 року

14 Вересня 2023
5693

«Україна. Ціна свободи»: огляд інформаційних каналів за 23–25 серпня 2023 року

5693
У День Незалежності на інформканалах були спецетери, ввімкнення з різних куточків України та з-за кордону, а також документальні стрічки про війну.
«Україна. Ціна свободи»: огляд інформаційних каналів за 23–25 серпня 2023 року
«Україна. Ціна свободи»: огляд інформаційних каналів за 23–25 серпня 2023 року

Упродовж трьох серпневих днів у праймтаймі чотирьох інформканалів говорили про День Державного прапора, Кримську платформу, саміт БРІКС, спецоперацію ГУР у Криму, долю зернової угоди.

Слід віддати всім каналам, які ми моніторимо, належне: хоча новині про смерть Євгена Пригожина в авіакатастрофі вони приділили чимало уваги, головною в праймтаймі вона не стала. Водночас прогноз ведучого програми «Люди війни» на Прямому Матвія Ганапольського щодо того, що «завтра історія з Пригожиним уже буде неактуальна», теж не справдився.

23 серпня: «Усе, що я планував з вами обговорити, йде відпочивати, бо тут такі новини…»

До появи новини про падіння в російській Тверській області літака, на борту якого нібито перебував Євген Пригожин, в етері інформканалів говорили про бойові дії, саміт Кримської платформи, який того дня відбувався в Києві, вітали глядачів і гостей із Днем Державного прапора, розповідали про знищення в тимчасово окупованому Криму російського зенітно-ракетного комплексу С-400 «Тріумф», та про вимушену відсутність Путіна (через ризик арешту) на форумі БРІКС у Йоганнесбурзі.

Ведучий 24-го каналу Артем Овдієнко розповів про скандал навколо заяви данського режисера Ларса фон Трієра, який розкритикував намір влади Данії надати Україні винищувачі F-16, чим викликав захват у російських телеведучих Ксенії Собчак і Маргарити Симоньян. «Це все, що ви мали б знати про Трієра і Ксенію Собчак», — зіронізував Овдієнко.

У «Великому ефірі з Василем Зимою» на «Еспресо» йшлося, зокрема, про гуманітарну та безпекову ситуацію в Херсоні та в тимчасово окупованому Маріуполі. На каналі «FreeДом» ведучі разом із російським опозиціонером Іллею Пономарьовим говорили про долю російських генералів, зокрема ексголовнокомандувача Повітряно-космічних сил Суровікіна, який після заколоту Пригожина не з’являвся на публіці. Зате сам Пригожин «зараз справді в Африці, заробляє гроші», сказав Пономарьов, навіть, напевне, не уявляючи, як помиляється.

На Прямому у «Вечорі про головне» з Валерієм Калнишем обговорювали висловлену президентом Зеленським на засіданні Кримської платформи думку, нібито Росія може заплющити очі на втрату Криму, як заплющувала на втрату інших окупованих територій, а також шанси на відновлення зернової угоди.

Першими авіакатастрофу в Тверській області почали обговорювати на 24-му каналі — о 19:50 у розмові ведучого Владислава Новікова з порівняно частим на каналі гостем, воєнним коментатором Романом Світаном. Ведучий прокоментував відео падіння літака, озвучив версію про те, що літак збила російська ж ПВО. Наступному гостеві, Андрію Вігірінському, ведучий так і сказав: «Усе те, що я планував із вами обговорити, йде відпочивати, бо тут такі новини…». Обговорили й конспірологічну версію, згідно з якою Пригожин інсценував свою загибель. Щоправда, «інсценування з десятьма трупами» визнали малоймовірним.

Після обговорення долі Пригожина на зв’язок зі студією вийшов засновник британської компанії «Spacebit» Павло Танасюк, який пообіцяв незабаром відправити прапор України на Місяць. Появу пана Танасюка в етері можна було би зрозуміти, якби наш прапор його зусиллями вже майорів на поверхні супутника Землі. Але таку обіцянку важко назвати інакше, ніж піаром.

Решта інформканалів повідомила про падіння літака Пригожина майже синхронно — після 20:00. Ведучий програми «Вердикт» на «Еспресо» Сергій Руденко час від часу озвучував новини про авіакатастрофу, за якими стежив, за його словами, в прямому етері. Перший гість Руденка, Роман Безсмертний, провів паралелі між збитим «вагнерівцями» під час заколоту літаком із десятьма людьми та десятьма загиблими внаслідок падіння літака Пригожина: «Не виключаю і самочинство в дусі расєйських розборок, — сказав Безсмертний. — Московський фюрер цьому радітиме».

На каналі «FreeДом» ведучі Кароліна Король і Валерій Клименко повідомили про авіакатастрофу в Тверській області й одразу перейшли до іншої, планової теми — регіональних виборів у Росії у вересні. Та коли зв’язок із гостем, російським опозиціонером Олексієм Барановським тимчасово перервався, повернулися до новин про падіння літака Пригожина. Ці новини ведучі каналу обговорювали й з іншими гостями — авіаційним експертом Валерієм Романенком і заступником редактора російського видання «Верстка» Олексієм Левченком. «Ми планували інше, але у зв’язку з останніми подіями… Виявляється, Пригожин не в Африці, а в Росії, — сказала Кароліна Король, — причому в рідній землі в буквальному розумінні цього слова…».

На Прямому обговорення новини про смерть Пригожина розпочав Матвій Ганапольський у програмі «Люди війни». «Земля бетоном», — відреагувала гостя, народна депутатка від «Європейської солідарності» Софія Федина. «Нарешті поквиталися з тим, хто становив загрозу авторитету Путіна», — сказав сам Ганапольський. Незабаром розмова, до якої долучився політичний коментатор Максим Джигун, перейшла до саміту Кримської платформи. Федина повідомила, що ані вона, ані її колеги по парламенту (малися на увазі колеги по фракції «Європейської солідарності») не змогли бути присутні на Кримській платформі, куди не покликали опозицію. Мовляв, Мустафу Джемілєва й Ахтема Чийгоза делегував Меджліс, інших же — фахових дипломатів, представників України в міжнародних інституціях — не допустили.

Про причини й наслідки ймовірної смерті Пригожина говорили й інші гості програми, однак ця тема була не єдиною.

24 серпня: «свято зі сльозами на очах»

Цього дня провідною темою етерів усіх інформканалів був, як і очікувалося, День Незалежності. Майже всі ведучі до свята, хоча й затьмареного війною, вдягли вишиванки.

На каналі «Еспресо» в рамках спецмарафону «Україна. Ціна свободи» були ввімкнення кореспондентів із Донеччини, з Варшави, де теж святкували День Незалежності України, а також Віталія Портникова з Майдану Незалежності — з історичним екскурсом і думкою, що треба робити, щоби перемогти в цій війні, та порадою наступного разу на виборах проголосувати «за кого треба».

Випуск «Світу про Україну» з Юрієм Фізером містив привітання українцям від лідерів іноземних держав. Були також сюжет «Збройні сили України: шлях української армії довжиною в незалежність» і розмова з Олександрою Матвійчук, керівницею Центру громадянських свобод, що отримала Нобелівську премію миру, про створення трибуналу для Путіна. За словами гості, спецтрибунал розглядатиме лише лідерське рішення Путіна спланувати й розпочати цю війну, бо зараз жоден Міжнародний суд не може його покарати.

Про спецоперацію бійців ГУР із висадкою поблизу мису Тарханкут у тимчасово окупованому Криму говорили, зокрема, у «Воєнних підсумках дня» зі Сергієм Згурцем.

Авіакатастрофа у Тверській області настільки, вочевидь, відійшла на другий план, що ведучий Василь Зима спочатку назвав загиблого терориста Іосифом, а пізніше, підбиваючи воєнні підсумки разом зі Згурцем, повідомив, що про Пригожина вони «вирішили не говорити».

На російськомовному каналі «FreeДом», який входить до мультимедійної платформи іномовлення України, ошатно виглядали не лише ведучі Кароліна Король і Денис Похила, але й студія, а до логотипа каналу додали державний герб і напис «Независимость в сердце Украины». У спецетері «День Незалежності України» також були сюжети та ввімкнення — з Мощуна на Київщині, Нью-Йорка на Донеччині, Олександрівки на Херсонщині, з Одеси, Дніпра та Варшави. Бойові дії коментували воєнні оглядачі Іван Ступак і Олександр Коваленко, спецоперацію ГУР на мисі Тарханкут — Микола Маломуж, смерть Пригожина — Олександр Мусієнко. Тобто в праймтаймі каналу цього дня не було жодного росіянина, що незвично для каналу.

Етер на Прямому Валерій Калниш і Світлана Орловська почали з відеороликів із привітаннями від Валерія Залужного, Володимира Зеленського та Петра Порошенка (саме в такому порядку). Пізніше в етері показали і виступ Порошенка в Раді.

Першими гостями в студії були народні депутатки Марія Іонова («Європейська солідарність») та Інна Совсун («Голос»). Тональність розмови вийшла невеселою: через війну в сьогоднішньому святі занадто багато болю та сліз... Від відповіді на загальне запитання ведучих, чи сформувалися ми як нація, гості перейшли до цілком конкретної критики влади, зокрема за те, що Президент України вперше не відвідав 24 серпня Верховну Раду, а також за ставлення влади до необхідності виконувати вимоги задля вступу України до ЄС. Зрештою Валерій Калниш поцікавився, чи є щось, що гості можуть поставити владі в плюс? У відповідь Марія Іонова пояснила, що вони критикують не заради критики, а заради змін на краще.

Наступним гостям етеру — Олексієві Гончаренку («Європейська солідарність») і Сергію Соболєву («Батьківщина») Світлана Орловська запропонувала поговорити зокрема про те, що відбувається в парламенті, адже «ми не бачимо, що там відбувається (канал «Рада» зараз не транслює пленарні засідання. — «ДМ»), а від наших гостей почули не дуже гарні новини». Олексій Гончаренко теж сказав, що нинішній День Незалежності — «свято зі сльозами на очах», тому що дуже великою ціною виборюється наша Незалежність. Що ж стосується парламенту, то, за словами Гончаренка, «його фактично не існує, він перетворився на нотаріальну контору, яка штампує те, що надходить з Офісу президента». Сергій Соболєв зі свого боку дорікнув владі за утиски свободи слова: «Ми в системі інформаційного вакууму, це породжує безкарність влади, в першу чергу виконавчої». Відповісти на звинувачення було нікому, бо представники влади в етерах Прямого відсутні від слова зовсім. Втім, як, власне, і представники «ЄС» у контрольованому владою телемарафоні «Єдині новини», де їх запрошує лише Суспільне.

На зв’язок зі студією виходила литовська політикиня, заступниця голови підкомітету Європарламенту з безпеки й оборони Раса Юкнявічене. Йшлося про надання Україні винищувачів F-16, допомогу США та ризики її припинення після президентських виборів у Сполучених Штатах.

В етері показали також два документальні фільми — «Українська незалежність. Шлях воїна» та «Війна за незалежність». У першому з них було багато прямої мови, зокрема, Петра Порошенка, у другому — велика кількість синхронів однопартійців Порошенка із критикою влади: мовляв, треба було чесно сказати людям, що буде війна, і готуватися до неї.

На 24-му каналі показували марафон «Єдині новини», після чого Артем Овдієнко обговорював смерть Пригожина з Андрієм Вігірінським, а Олексій Печій — спецоперацію ГУР поблизу мису Тарханкут з Олександром Мусієнком та саміт БРІКС — з Ігорем Рейтеровичем.

Про Пригожина й не тільки йшлося і в «Актуальному інтерв’ю» Катерини Соляр із радником керівника Офісу Президента України Михайлом Подоляком.

25 серпня: «Ми політично абсолютно незаангажовані...»

На каналі «FreeДом» обговорювали ситуацію на фронті, а також переважно ті ж теми, що й напередодні. Зокрема, спецоперацію ГУР поблизу мису Тарханкут і саміт БРІКС без Путіна. Російських коментаторів у праймтаймі каналу було двоє — журналіст телеграм-каналу «Можем объяснить» Ілля Давлячин коментував провал російської місії на Місяць, а опозиційний політик Олег Степанов розповідав про розкоші Путіна та вплив роспропаганди на пересічних росіян.

На Прямому чи не головною темою вечора стало розслідування «Української правди», згідно з яким одним із власників турецької компанії, що, ймовірно, отримала 30 мільйонів доларів від Міноборони за куртки для військових, був племінник народного депутата фракції «Слуга народу» Геннадія Касая. Ведучі Даша Щаслива й Олександр Близнюк говорили про це з народним депутатом від «Європейської солідарності» Ростиславом Павленком, який обурювався «слугами» — при одностайній підтримці ведучих.

Згодом в етері з’явився керівник проєктного офісу гендиректора групи «Метінвест» Олександр Водовіз, який так сказав про «зернову угоду»: «У нас була зернова угода, в яку нас затягнули, я вважаю, обдурили… Зараз ми бачимо, що керівництво держави готове відійти від зернової угоди до інших товарів…» І знову ведучі не заперечували. Можливо, тому, що насправді це був піар «Метінвеста»?

У «Людях війни з Ганапольським» скандал із куртками та родичем нардепа від «Слуги народу» коментував Володимир Ар’єв («Європейська солідарність»). Він також сказав про те, що центр української дипломатії перемістився з МЗС на Банкову, а зі службових відряджень на Батьківщину не повертаються 40–60 % українських дипломатів. Таку новину справді публікувало «Дзеркало тижня», проте в МЗС її спростували. Однак про спростування ані гість, ані ведучий не згадали. Сказав Ганапольський і про те, що розслідувати справу щодо падіння літака Пригожина «Путін призначив фахову людину», яка, мовляв, розслідувала гучні справи, винні сіли в тюрму тощо. Якщо це була іронія, то настільки тонка, що майже непомітна.

24-й виявився єдиним із чотирьох інформканалів, де цього дня торкнулися теми перших дебатів кандидатів у президенти США від Республіканської парті, думки яких щодо допомоги Україні розділилися. В етері цю тему коментував дипломат Руслан Осипенко.

Також на 24-му не обійшли увагою авіакатастрофу в Тверській області.

У «Великому етері із Василем Зимою» на «Еспресо» приділили час підрахункам руху «Чесно» кількості депутатів різних рівнів на фронті. Спочатку депутатка Дніпропетровської обласної ради від «Європейської солідарності» Катерина Немченко сказала, що найбільше на фронті депутатів від «ЄС» — не лише від Дніпропетровщини, але й по всій Україні. Цю тезу підтвердила парламентська аналітикиня руху «Чесно» Вікторія Олійник, за словами якої, на першому місці в кількісному рейтингу «ЄС» — понад 300 людей, 10 загиблих, на другому — «Свобода», на третьому — «Батьківщина». У відсотковому відношенні на першому місці Радикальна партія (30 %, єдиний голова партії на фронті), далі — «Свобода», «ЄС». У партії «Голос» повідомили, що не мають можливості оновити дані, в партії «Слуга народу» висловили незгоду з методологією, хоча минулого разу дані подавали. Озвучені цифри прокоментував і ведучий: мовляв, рух «Чесно» зробив дуже хорошу справу, дав людям можливість зробити правильний вибір у перспективі, коли будуть вибори. Для цього важливо знати, скільки депутатів від якої політичної сили зараз на фронті. «Ми політично абсолютно незаангажовані, тому я завжди за правду, — говорив глядачам Зима. — Депутати воюють від всіх політичних сил, просто деякі чомусь не надали даних руху "Чесно"… Все залежить від людини, а не від того, який партійний квиток лежить в неї в кишені…»

Схоже, попри заяви можновладців щодо неможливості проведення виборів в умовах воєнного стану, на телеканалах почали потроху до них готуватися.

Гостем ведучого програми «Вердикт» на «Еспресо» Сергія Руденка був дипломат, колишній посол України в США Валерій Чалий. Говорили про смерть Пригожина, шляхи звільнення Криму, необхідність більш потужної дипломатичної риторики. «Війна вийшла за межі України, йдеться про відновлення світового порядку, — сказав Чалий. — Захід помиляється з таймінгом, думаючи, що Росія ослабне. Не ослабне, подивіться на Північну Корею...». Розмова вийшла змістовною та професійною.

Натомість Микола Вересень у програмі «Микола Вересень. Віталій Портников» ставив гостям загальні запитання на кшталт: «Чи поділяєте ви оптимізм Залужного? Чи справді Росія має такий вплив в Африці? Ваше враження від БРІКС?». Утім, можливо, цього разу Вересню не вистачило часу підготуватися до етеру.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5693
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду