СБУ: Росія хотіла використати проти України плани Порошенка зустрітися з Орбаном

СБУ: Росія хотіла використати проти України плани Порошенка зустрітися з Орбаном

2 Грудня 2023
1467
2 Грудня 2023
16:37

СБУ: Росія хотіла використати проти України плани Порошенка зустрітися з Орбаном

1467
Отримавши інформацію про плани ворога, Служба безпеки звернулася до Офісу президента, Кабміну та Верховної Ради «з пропозицією врахувати це під час організації та погодження закордонних відряджень українських делегацій».
СБУ: Росія хотіла використати проти України плани Порошенка зустрітися з Орбаном
СБУ: Росія хотіла використати проти України плани Порошенка зустрітися з Орбаном

Служба безпеки та розвідувальні органи України отримали інформацію про те, що російські спецслужби планували використати зустріч п’ятого президента України, народного депутата Петра Порошенка, з прем'єр-міністром Угорщини Віктором Орбаном для провокацій на міжнародній арені, спрямованих проти України.

Згідно з даними СБУ, росіяни прагнули за допомогою широкомасштабної ІПСО змінити настрої в країнах-партнерах антиросійської коаліції та спонукати представників українського політикуму до проголошення наративів щодо необхідності переговорів з РФ.

«СБУ звернулася до Офісу президента, Кабінету Міністрів та Верховної Ради України із пропозицією врахувати інформацію про плани ворога під час організації та погодження закордонних відряджень українських делегацій. Тож керівництво Верховної Ради не надало дозвіл на закордонне відрядження українському депутату (Петру Порошенку. — Ред.), який мав стати інструментом в руках російських спецслужб», — йдеться у повідомленні СБУ. 

Нагадаємо, 1 грудня стало відомо, що п’ятого президента України, народного депутата Петра Порошенка прикордонники не випустили з України у відрядження до Польщі та Сполучених Штатів. Про це експрезидент повідомив на своїй фейсбук-сторінці, опублікувавши відеозапис свого спілкування з прикордонниками. Порошенко назвав ці дії «антиукраїнською диверсією».

Однопартієць Порошенка, нардеп від парламентської фракції «Європейська солідарність» Олексій Гончаренко повідомив, що розпорядження голови парламенту Руслана Стефанчука на відрядження Петра Порошенка скасував віцеспікер Верховної Ради Олександр Корнієнко.

За словами джерела NV у керівництві країни, Петра Порошенка не випустили за кордон через те, що він збирався зустрітися з прем'єр-міністром Угорщини Віктором Орбаном. На вищих щаблях влади, як пояснив співрозмовник видання, вважають, що зустріч колишнього президента та угорського прем'єра могла б лише нашкодити відносинам України та Угорщини, які зараз перебувають у кризі. 

Натомість у пресслужбі партії «Європейська солідарність» заявили, що депутатів від ЄС систематично не випускають на міжнародні заходи. 

27 та 28 травня 2023 року прикордонники не випустили Петра Порошенка за межі країни на українсько-польському кордоні, тому що нібито не спрацював QR-код на розпорядженні про відрядження, під яким стояв підпис спікера Верховної Ради Руслана Стефанчука. Після цього Порошенко виступив із відкритою заявою, адресованою президенту Володимиру Зеленському. 30 травня Порошенко зміг виїхати з України.

Нагадаємо, в лютому 2021 року Петро Порошенко став власником Прямого каналу, викупивши його у Володимира Макеєнка (хоча канал пов’язували з Порошенком і раніше). За словами Порошенка, він купив канал, бо, за даними його джерел, РНБО хотіла запровадити санкції проти його ексвласника Макеєнка та закрити Прямий. Джерела в СБУ повідомили тоді «Детектору медіа» про те, що проти Макеєнка запроваджувати санкції не планували, припустивши, що заява Порошенка могла бути «політичним піаром». Порошенко повідомив, що заплатив за канал «великі гроші», але суму угоди не уточнив. 

Читайте також:

У листопаді 2021 року лідер «Європейської солідарності» продав Прямий і 5 канали новоствореному холдингу «Вільні медіа». Його акціонерами стали однопартійці Порошенка та менеджери цих каналів. Причиною створення «Вільних медіа» став антиолігархічний закон, який підписав 5 листопада президент Володимир Зеленський.

Фото: кадр з відео каналу «Еспресо»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1467
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду