Атаки на журналістів-розслідувачів. Огляд інформаційних каналів за 15-17 січня 2024 року

Атаки на журналістів-розслідувачів. Огляд інформаційних каналів за 15-17 січня 2024 року

30 Січня 2024
2699

Атаки на журналістів-розслідувачів. Огляд інформаційних каналів за 15-17 січня 2024 року

2699
На «Еспресо» сперечалися про провокації щодо журналістів-розслідувачів, на 24-му плутали збиті російські літаки, на Прямому звеличували Порошенка.
Атаки на журналістів-розслідувачів. Огляд інформаційних каналів за 15-17 січня 2024 року
Атаки на журналістів-розслідувачів. Огляд інформаційних каналів за 15-17 січня 2024 року

У період моніторингу у праймтаймі 24-го, «Еспресо», Прямого та каналу «FreeДом» говорили про форум у Давосі, оприлюднений Bild сценарій війни Росії проти НАТО, збиття російських літаків А-50 та Іл-22, провокації щодо журналістів-розслідувачів.

Чимало етерного часу інформканали присвятили законопроєкту про мобілізацію та закону про електронний реєстр військовозобов’язаних.

Які ще теми, як саме і за чиєї участі обговорювалися в праймтаймі чотирьох інформаційних каналів — в нашому огляді.

15 січня: збиті російські літаки, сценарій війни Росії проти НАТО, форум у Давосі

На 24-му головними темами вечора стали оприлюднений Bild сценарій війни Росії проти НАТО, а  потім і збиття українськими Збройними силами російських літаків А-50 і Іл-22 над Азовським морем. Ймовірність війни Росії проти НАТО ведучий Владислав Новиков обговорював із Олексієм Кошелем. Кошель, попри те, що є не воєнним, а політичним коментатором, припустив, що Росія перед березневими виборами Путіна здійснить спробу широкого наступу на Україну. Він також високо оцінив підписану президентом України Володимиром Зеленським та прем'єр-міністром Британії Ріші Сунаком у Києві угоду про співробітництво в сфері безпеки.

Воєнний експерт Іван Ступак, якого ведучий попросив прокоментувати дані Інституту вивчення війни (ISW) щодо можливих планів ворога наступати на Харків, закликав із обережністю ставитися до того, що «агрегує» ISW. Цікаво, що Ступак уже не вперше закликає критично ставитись до повідомлень ISW, водночас на них, як і раніше, залюбки посилаються чимало медіа, включаючи 24-й канал.  

Інформація про збиття українськими військовими над Азовським морем російського літака А-50 та пошкодження Іл-22М11, який таки дотягнув до Анапи, з’явилася 15 січня вранці, попри це ввечері ведучий 24-го переплутав літаки, повідомивши, що долетів А-50. Ще й показав відео «дольоту» і фото посіченого хвоста, який нібито належить А-50. Помилку колеги виправила ведуча наступної етерної години Андріана Кучер, яка не лише розставила, фігурально висловлюючись, всі літаки по місцях, але й детально розповіла про масштаб втрат ворога. Збиття літаків стосувалося й перше запитання ведучої до секретаря РНБО Олексія Данілова, який вийшов на зв'язок зі студією. Андріана Кучер також запитала, якою зброєю могли бути знищені ворожі літаки, почувши у відповідь: «Тим, чим треба». Але, за словами Данілова, це точно не F-16, яких «нам ще треба трошечки почекати».  

Андріана Кучер та Олексій Данілов в етері 24 каналу

Збиття літаків та оприлюднений Bild сценарій війни Росії проти НАТО коментував і полковник запасу СБУ Роман Світан, який назвав цей сценарій легендою для військових навчань.

Оптимістичний загалом тон на каналі вирішили розбавити здебільшого похмурими прогнозами Андрія Вігірінського. На його думку, немає такого тексту, під яким могли би підписатися всі учасники майбутнього Глобального форуму миру, а гарантії, що їх дають Україні союзники, — насправді не гарантії, а лише запевнення.

Завершився вечір оглядом бойових дій та випуском «Локшину замовляли?» з Вадимом Міським — із нового циклу «Російські міфи про історію України».

Канал «Еспресо» єдиний із чотирьох транслював із Берна спільну пресконференцію президента України Володимира Зеленського з президенткою Швейцарської Конфедерації Віолою Амгерд. Своєрідним балансом стало увімкнення з Брюсселя, де відбувалася конференція COSAC (Конференція комітетів у справах ЄС парламентів Європейського Союзу та партнерів), голови парламентського Комітету з питань інтеграції України до ЄС Іванни Климпуш-Цинцадзе («Європейська солідарність»). Ведучого Василя Зиму цікавило насамперед, чи з легкістю керівництво Ради відпустило пані Іванну у відрядження, чи отримала вона інструктаж у МЗС, чи відомо європейським колегам, як неохоче українська влада дає представникам опозиції дозвіл на закордонні поїздки? Пані Іванна розповіла, що з МЗС вона контактує постійно, а погодження відрядження отримала, вже сидячи в потязі.

У програмі «Вердикт» Сергій Руденко запитував глядачів та гостей, чи зможе Україна перемогти без західної допомоги. Забігаючи наперед, зазначимо, що «так» відповіли 8% глядачів, решта — «ні». Про зустріч радників із питань нацбезпеки щодо української Формули миру, яка відбулася 14 січня в швейцарському Давосі, і в якій взяли участь 83 країни, ведучий говорив із народною депутаткою від «Європейської солідарності», членкинею Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Іриною Геращенко. Сергій Руденко запитав співрозмовницю, чи нормально, що персоною номер один у процесі обговорення Формули миру є очільник президентської канцелярії Андрій Єрмак, який не є міністром закордонних справ? «Дмитра Кулебу я не побачив», — заявив ведучий. Певне, йому варто було б уточнити, що очільник МЗС у Давосі брав участь в інших заходах — у панельній дискусії, Українському сніданку, а також зробив кілька заяв. «Ми за те, щоб МЗС максимально було включено, водночас я б не хотіла недооцінювати зусилля влади», — зазначила своєю чергою Ірина Геращенко.

У другій частині програми політичні коментатори Ігор Рейтерович, Віктор Шлінчак і Сергій Таран обговорювали Формулу миру, угоду про співробітництво в сфері безпеки з Великою Британією, перспективи отримання Україною західної допомоги і… законопроєкт про мобілізацію.

В етері каналу були також традиційні для праймтайму огляд воєнних дій зі Сергієм Згурцем, «Світ про Україну» з Юрієм Фізером, прогноз погоди з Наталкою Діденко.

На каналі «FreeДом» цього вечора провідними темами, крім ситуації на фронті, теж були збиття російських літаків А-50 та Іл-22, про яке ведучі Кароліна Король і Валерій Клименко говорили з авіаційним експертом Костянтином Криволапом, та обговорення української Формули миру в Давосі. Останнє на каналі подавали як «ключову тему на форумі». Про Давоський форум, візит президента Зеленського до Швейцарії, збиття літаків і те, як замерзають внаслідок виходу з ладу систем опалення росіяни, йшлося і у підсумковому півгодинному випуску «Наше время».       

Авіаційний експерт Костянтин Криволап в етері «FreeДом»

Темами, яких не чіпали інші інформканали, були, зокрема, підсумки виборів у Тайвані та відвідини Москви головою МЗС Північної Кореї. На думку голови Центру «Доктрина» Ярослава Божка, КНДР постачає зброю Росії тому, що є гіпермілітаризованою країною, щодо якої вже запроваджено всі можливі санкції, тож їй нічого боятися.

Скарги сербських найманців на умови служби в російському війську коментував російський опозиціонер, колишній депутат Держдуми Ілля Пономарьов, який, втім, назвав версію щодо конфліктів всередині російської армії конспірологічною. Ілля Пономарьов цього вечора був єдиним росіянином у праймтаймі каналу.

На Прямому у «Вечорі про головне» зі Світланою Орловською законопроєкт про мобілізацію обговорювали теж без участі воєнних експертів та військових — гостями студії були політичні коментатори Ігор Попов та Віталій Сташук.

Згодом із Давосу увімкнулася народна депутатка України (фракція партії «Голос»), яка висловила думку, що для Заходу наша війна занадто далека.

У другій частині програми дипломат, колишній представник України при ЄС Костянтин Єлісєєв подякував Великій Британії за підтримку України, однак зазначив, що підписана Володимиром Зеленським і Ріші Сунаком у Києві угода «однозначно не є угодою про безпеку». «Банкова поширила міф, що нам хтось щось залізобетонно гарантуватиме», — додав Єлісєєв. Ведуча нагадала слова Зеленського про те, що, якби в 1991 році були такі гарантії, як нинішня угода з Великою Британією, не було б війни, з якими гість теж не погодився. На його думку, найкращими гарантіями безпеки в 1991 році була ядерна зброя, а нині він «як громадянин хотів би почути, чому ми не отримали від Великої Британії таких гарантій, які нам обіцяли».

Наприкінці програми в етер увімкнулася Іванна Климпуш-Цинцадзе з Брюсселя. Світлана Орловська, як і її колега з «Еспресо» Василь Зима, теж передусім запитала народну депутатку, як її випустили за кордон… Нагадаємо, що 1 грудня минулого року Петра Порошенка прикордонники не випустили за кордон через те, що його відрядження було скасовано. Як з'ясувалося, відрядження скасував заступник голови парламенту Олександр Корнієнко, який у коментарі каналу «Рада» заявив, що зробив це після отримання листа з грифом «Для службового користування», зміст якого він не може розголошувати. До слова, 22 січня народна депутатка від «Європейської солідарності» Вікторія Сюмар поскаржилася у фейсбуці, що її не випустили з України для участі в конференції Ради Європи: за 10 днів документи про її відрядження не підписали нібито через технічні проблеми.

У програмі «Люди війни» ведучий Матвій Ганапольський скаржився на нездужання. І провокував гостей: депутата Київради від «Голосу» Тараса Козака — запитаннями на кшталт «навіщо Формула миру, якщо Росії вона до лампочки?». А іншого співрозмовника, Володимира Ар’єва (члена парламентської ТСК з питань розслідування можливих порушень законодавства України при здійсненні публічних закупівель під час дії воєнного стану) — чи потішило його, що «влада виділила 104 млн на телемарафон через фіктивні конкурси». «Це приклад того, як марнотратно влада ставиться до грошей, — сказав Ар’єв. — Гроші виділені компанії "Кінокіт", яка в орбіті ОПУ. Так робили при Кучмі, Януковичі, Зеленський не перший… Вони назвали це мистецьким конкурсом, тобто телемарафон — це, на їх погляд, мистецтво». Потім Ар’єв ще довго жартував з приводу кількості митців у країні, адже, мовляв, за логікою влади, всі, так чи інакше причетні до телемарафону, є митцями.

Із Давосу на зв'язок зі студією вийшов представлений Ганапольським як «чудовий журналіст і директор міжнародної некомерційної організації «Євразійська демократична ініціатива» Пітер Залмаєв. «Розкажи, будь ласка, що ти бачив, що тобі сподобалось, і який висновок із цього можна зробити?» — звернувся до нього ведучий. До слова, Матвій Ганапольський «тикає» майже всім своїм співрозмовникам. «Поки що нічого не бачив, щойно дісталися нашого готелю», — відповів Залмаєв. У відповідь на конкретне запитання ведучого про склад української делегації в Давосі Пітер Залмаєв передусім повідомив, із ким із відомих журналістів сидітиме за одним столом за вечерею, а вже потім згадав ще кількох осіб.

16 січня: світ проти Путіна, провокації щодо журналістів-розслідувачів

У праймтаймі 24-го в центрі обговорення був форум у Давосі та присутність на ньому українського президента Володимира Зеленського. Чимало уваги приділили і ситуації на Близькому Сході та майбутнім президентським виборам у США. Співрозмовниками ведучої Андріани Кучер були відповідно ізраїльський воєнний експерт Давид Шарп, який також назвав «великим успіхом» ЗСУ збиття російських літаків А-50 та Іл-22, і політичний коментатор Олег Саакян.   

Гостьові студії, як і зазвичай, чергувалися із відео АрміяTV про будні захисників.

На каналі «Еспресо» ведучий «Вердикту» Сергій Руденко поставив глядачам та гостям програми чергове риторичне запитання: «Чи готовий світ покінчити з Путіним?» На це запитання відповідали зокрема народні обранці Вадим Галайчук («Слуга народу», перший заступник голови Комітету з питань інтеграції України до Євросоюзу), Ростислав Павленко («Європейська солідарність», член Комітету з питань освіти, науки та інновацій) та Ярослав Юрчишин («Голос», голова Комітету з питань свободи слова). Думки розійшлися, Вадим Галайчук відповів, що світ готовий, Ростислав Павленко — що ні.

Дискутували народні депутати і щодо провокацій, об’єктами яких останнім часом стали журналісти-розслідувачі. Йшлося про напад на квартиру журналіста Юрія Ніколова та стеження за командою Bihus.Info. Вадим Галайчук вважав, що ці події не варто сприймати як утиски незалежних медіа та журналістів: «Партнери наші всі відзначають, наскільки вони здивовані тим фактом, що Україна, незважаючи на страшну війну з Росією, незважаючи на воєнний стан, на постійні атаки, на суспільну напругу, зберігається як демократія і доволі вільна країна. Де спокійно почуваються всі, хто займається такою надважливою роботою, як інформування суспільства про різні події, в тому числі критикуючи представників різних органів влади». За словами голови профільного парламентського комітету Ярослава Юрчишина, комітет звернувся до правоохоронних органів і щодо нападу на помешкання Ніколова, і щодо «ситуації навколо корпоративу Бігуса». «Ми не розуміємо, хто санкціонував стеження за журналістами, чи це оперативна діяльність, тоді як вона потрапила у відкриті джерела? Тому я особисто звертаюсь до СБУ, щоб з’ясувати, як велася ця діяльність… Це справді складається в дуже негативну тенденцію, на яку влада має відреагувати». Своєю чергою Ростислав Павленко висловив сумнів, що буде якась реакція правоохоронних органів, крім загальних запевнень, і припустив, що провокації щодо журналістів продовжуватимуться. Він також зазначив, що подібними випадками проблеми зі свободою слова в Україні не обмежуються.

На каналі «FreeДом» (блок «1+1») вечірній етер провели дві пари ведучих — Катерина Нестеренко з Олександром Преподобним та Олексій Ліхман із Сергієм Мальнєвим. Окрім спільних для чотирьох інформканалів тем — ситуація на фронті, збиття ворожих літаків А-50 та Іл22 (коментував авіаційний експерт Костянтин Криволап, який цими днями часто з’являвся в етерах), форум у Давосі — цього вечора «FreeДом» навіть більше, ніж зазвичай, приділив уваги російській тематиці і коментаторам-росіянам. Соціолог Ігор Ейдман говорив про ставлення пересічних росіян до мобілізації, директорка і засновниця Фонду «Русь Сидяча» Ольга Романова розповідала, як у російських в’язницях катують холодом і голодом, щоб стимулювати ув’язнених погоджуватися їхати на війну проти України. Журналіст і соціолог Ігор Яковенко коментував заклик «денацифікувати» інститут філософії РАН. За словами Яковенка, якщо згадати ще й заклики заборонити у російських вишах критичне мислення і перевірку фактів, стане зрозуміло, що деградація російської науки йде повним ходом: «У Росії філософія наразі не запитана, запитано лише все те, що допомагає виробляти зброю».

Про корупцію в Росії говорив і Олексій Буряченко, який на каналі виступає як коментатор широкого профілю.       

Що можна занести в актив каналу, так це послідовність у висвітленні проблематики повернення в Україну викрадених росіянами дітей. Цього разу правозахисник Павло Лисянський нагадав, що скоро рік, як Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт Путіна, проте особливих збитків Путін не відчув, хіба що певний час не виїздив за межі Росії. Тим часом росіяни продовжують викрадати маленьких українців, змінюючи, так би мовити, технології і приховуючи будь-яку інформацію.    

У «Вечорі про головне» з Олександром Близнюком на Прямому, крім обговорення інших актуальних тем, заперечили поширене деякими медіа твердження фігуранта бази псевдоекспертів Валентина Гладких, буцімто Петро Порошенко через свій банк вклав в облігації 156 млн грн, які українці донатили в його фонд, і заробить із них 50 млн грн неоподаткованого прибутку. Народна депутатка, співголова фракції «Європейської солідарності» Ірина Геращенко під час свого увімкнення розповіла, що фонд Порошенка і ГО «Справа громад» щодня звітують про свою діяльність і кожну витрачену копійку. За словами Геращенко, Порошенко подвоює кожну доначену українцями гривню, за два роки повномасштабного вторгнення родина Порошенків витратила на потреби ЗСУ 4 млрд грн. Тему підхопила гостя у студії — депутатка Київради Вікторія Пташник, за словами якої, Порошенко є єдиним політиком, рейтинг якого зріс (це правда: за даними опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології наприкінці минулого року, рейтинг Петра Порошенка зріс з 16% у травні 2023-го до 27%, тоді як рейтинг Володимира Зеленського знизився з 90% до 77%). Проте влада, мовляв, замість того, щоб використовувати авторитет і зв’язки Порошенка за кордоном, не випускає його за кордон, вважаючи, що це сприятиме підвищенню її власних рейтингів. Варто відзначити, що подібні тези звучать на Прямому далеко не вперше.

Ірина Геращенко в етері Прямого

У другій частині програми інформацію Гладких заперечив — певне, для тих, хто не розчув або не зрозумів з першого разу — політичний коментатор Володимир Цибулько, до слова, фігурант тієї ж бази псевдоекспертів. Цибулько повідомив, що проаналізував медіа, які поширили цю інформацію, і дійшов висновку, що це «пул Банкової». Жодних доказів він не надав, утім, ведучий їх і не вимагав.

17 січня: скандал навколо родини Гринкевичів, протести в Башкортостані

На 24 каналі ведуча Альбіна Підгірняк докладно розповіла про протести в Башкортостані, де в місті Баймак біля будівлі суду кілька тисяч людей протестували через вирок місцевому активісту Фаїлю Алсинову.  Було не одразу зрозуміло, чому з проханням прокоментувати події в Башкортостані ведуча звернулася до воєнного експерта Сергія Грабського — аж поки він не сказав, що багато років жив у Росії і добре знайомий з місцевою специфікою. Згодом Грабський прокоментував і ситуацію на фронті.

Ще однією темою, яку не обійшли увагою на 24-му, став скандал навколо родини Гринкевичів. Після того, як ведуча старанно озвучила перелік майна, придбаного родиною останнім часом, до обговорення теми підключився голова Центру спільних дій, колишній віцепрем'єр України з питань європейської інтеграції Олег Рибачук. На його думку, влада в боротьбі з корупцією «не досягає рівня прагнення народу».

У «Вердикті» на каналі «Еспресо» ситуацію на фронті, підготовку НАТО до війни з Росією, постачання Україні західної зброї й законопроєкт про мобілізацію ведучий обговорював із генерал-майором, колишнім заступником секретаря РНБО Сергієм Кривоносом. Генерал зокрема назвав чинний закон про мобілізацію цілком працездатним: «Влада його не виконує, а новими законопроєктами намагається зняти з себе відповідальність за бездіяльність під час війни». Він також порівняв діалог політичного керівництва з військовим із «розмовою глухого з німим», знову ж таки, не навівши аргументів. Навряд чи для ведучого позиція гостя стала несподіванкою, адже Кривонос завжди критикує владу на будь-яких майданчиках.

Про провокації щодо журналістів у «Вердикті» цього дня говорили політичні коментатори Олексій Голобуцький, Віктор Бобиренко і Олег Саакян. Причетність влади до нападу на Юрія Ніколова та стеження за командою Bihus.Info ще не доведено, але співрозмовники Сергія Руденка, схоже, вже винесли вирок. Пригадали — з подачі ведучого — і те, як вживання наркотиків інкримінували самому Зеленському. «Для мене ці справи — свідчення того, що влада у величезній ж… кризі», — сказав Олексій Голобуцький. Пізніше він назвав події навколо журналістів-розслідувачів «початком кінця нашої демократії». А Віктор Бобиренко навіть охрестив президента Зеленського медіакілером, принагідно прорекламувавши власні «експертні послуги».

На каналі «FreeДом» до новин з Давоського форуму додали цікавий сюжет про виставкову зону, присвячену Україні. Підготовку до Глобального саміту миру в Швейцарії розлого прокоментував голова парламентського Комітету з питань зовнішньої політики і міжпарламентського співробітництва Олександр Мережко (фракція «Слуга народу»), тему надання Україні гарантій безпеки — дипломат Володимир Хандогій. До слова, на відміну від інших каналів, де часто-густо критикують темпи надання Україні західної допомоги, на каналі «FreeДом», розрахованому перш за все на російськомовну авдиторію, цю тему висвітлюють лише в позитивному ключі. 

Завідувач сектором Національного інституту стратегічних досліджень Олексій Їжак, коментуючи зростання підтримки України Францією, відзначив, що змінюється ставлення до допомоги України не лише Франції, але й усієї G7.

Не оминули на каналі увагою і ситуацію на Корейському півострові: головна консультантка НІСД Аліна Гриценко зауважила, що періодичні загострення між Південною Кореєю та КНДР є звичною ситуацією і певною мірою залежать від того, політики яких поглядів — правих чи лівих — при владі у Південній Кореї. Проте останнім часом КНДР, за словами гості, спустилася у списку загроз, зокрема ядерних.

У «Вечорі про головне» з Олександром Близнюком на Прямому про стеження за командою Bihus.Info розмірковували політичний коментатор Тарас Загородній і депутат Київради від «Європейської солідарності» Леонід Ємець. На думку Загороднього, стеження за журналістами цілком могли організувати і спецслужби. Леонід Ємець переконаний, що метою подібних провокацій є паплюження імен журналістів. «З ознаками тоталітарного режиму в ЄС нас ніхто не візьме, — зауважив також Ємець. — Певен, що СБУ має достатньо інструментарію, щоб провести розслідування і надати нам винних і докази. Інакше в людей будуть сумніви щодо того, хто за цим стоїть».       

Згадали і Петра Порошенка, суто в позитивному контексті. Ведучий повідомив, що п’ятий президент України передав перші сто тисяч гривень на відновлення музею Шухевича у Львові, зруйнованого в новорічну ніч унаслідок ворожого обстрілу. Показали і відповідний відеоролик. А трохи згодом показали ще раз. 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2699
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду