Труднощі комунікації, «Майдан-3» та «Бородино» Пушкіна: огляд інформаційних каналів за 15–17 листопада 2023 року (ОНОВЛЕНО)

Труднощі комунікації, «Майдан-3» та «Бородино» Пушкіна: огляд інформаційних каналів за 15–17 листопада 2023 року (ОНОВЛЕНО)

4 Грудня 2023
4404

Труднощі комунікації, «Майдан-3» та «Бородино» Пушкіна: огляд інформаційних каналів за 15–17 листопада 2023 року (ОНОВЛЕНО)

4404
На «Еспресо» і Прямому критикували єдиний телемарафон, на каналі «FreeДом» переймалися порушеннями прав людини в Росії.
Труднощі комунікації, «Майдан-3» та «Бородино» Пушкіна: огляд інформаційних каналів за 15–17 листопада 2023 року (ОНОВЛЕНО)
Труднощі комунікації, «Майдан-3» та «Бородино» Пушкіна: огляд інформаційних каналів за 15–17 листопада 2023 року (ОНОВЛЕНО)

Провідними темами на 24-му, «Еспресо», каналі «FreeДом» і Прямому цими днями були зустріч очільників США та Китаю в Сан-Франциско й закріплення наших захисників на плацдармі на лівому березі Дніпра. І першу, і другу тему на всіх каналах обговорювали переважно в інформаційному ключі з постійними коментаторами. На трьох каналах (крім каналу «FreeДом») приділили також увагу заяві президента Зеленського про підготовку російськими спецслужбами операції «Майдан-3» та скандалу навколо Ірини Фаріон.

15 листопада: телеімперія ОПУ, справа Фаріон і «Москва, спаленная пожаром…»

На 24 каналі спочатку дещо уподібнилися каналу «FreeДом»: на зв’язок зі студією вийшов росіянин, редактор видання «The Insider» Тимур Олевський, який у розмові з ведучою Катериною Соляр спрогнозував 80%-ву явку на чергових виборах російського диктатора і стільки ж відсотків голосів за Путіна.

Потім, поспілкувавшись із воєнними оглядачами Олегом Ждановим і Юрієм Федоровим, ведучі Артем Овдієнко й Альбіна Підгірняк перейшли до повідомлення про знесення у столиці пам’ятника Пушкіну. «Тепер не буде в кого спитати: “Скажи-ка, дядя, ведь недаром Москва, спаленная пожаром, французу отдана”», — продекламував Артем Овдієнко. Його співведуча висловила захоплення тим, що Артем досі пам’ятає ці пушкінські рядки. Усе б нічого, але «Бородино» написав не Пушкін, а Лермонтов.

«Москва, спаленная пожаром, — хороша історія, — сказала Альбіна Підгірняк, — але в нас є нардепи, які розбуркують суспільство». Мався на увазі, зокрема, народний обранець від «Європейської солідарності» Олексій Гончаренко, який повідомив про нібито підозру командувачу Об’єднаних сил ЗСУ Сергію Наєву. «І це не перший вкид», — сказала ведуча, згадавши допис Володимира Ар’єва (теж «ЄС») щодо ймовірності відставки Головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного. Мовляв, подібними вкидами нардепи сіють у суспільстві сум’яття. Раніше на 24-му настільки жорстко не картали представників «ЄС».

Артем Овдієнко у «розбуркуванні суспільства» звинуватив і Ірину Фаріон, яку звільнили зі Львівської політехніки. За словами Овдієнка, він втішений, що студенти вимагали звільнити Фаріон і що ректор це зробив. «Вона своїми заявами та діями шкодить впровадженню української мови в Україні. Вона розбуркує суспільство і ділить його за мовними ознаками. Це росіяни нас так ділили, це штучне розділення нації, особливо в часи війни, коли маємо бути об’єднані проти спільного ворога», — висловив думку ведучий. Жодної іншої думки глядачам озвучено не було.

В етері були також проєкт «Донбас Реалії» і розлогий огляд бойових дій.

«Великий етер» Василя Зими на каналі «Еспресо» почався, за традицією, з огляду гуманітарної й безпекової ситуації в регіонах — цього разу на Харківщині. Йшлося і про те, що Служба безпеки викрила в Харкові російського агента, який коригував ракетно-артилерійські удари по військовій і критичній інфраструктурі міста, ним виявився доцент одного з харківських вишів. Василь Зима провів паралелі між цим злочином і випадком у Дніпрі, де викладачка «змушувала студентів відповідати їй російською». «Незручно говорити українською — сиди вдома, слухай пісні Висоцького або Соловйова скачуй (правильно «завантажуй». — «ДМ»)», — порадив викладачці ведучий. Звісно, арешт російського агента в Харкові та мовний скандал у Дніпрі — речі неспівставні. До того ж Василь Зима забув додати, що після розголосу цю викладачку «швидка» забрала в реанімацію, а її цькування засудив Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець.

У кожній програмі «Вердикт» ведучий Сергій Руденко пропонує глядачам узяти участь в опитуванні. Цього разу запитанням було: «Чи потрібен країні єдиний марафон?» З огляду на глядацьку авдиторію «Еспресо» запитання виглядало як риторичне. Про це Руденко запитав і свою першу співрозмовницю, народну депутатку від «Європейської солідарності» Ірину Геращенко. За її словами, два мільярди з держбюджету йдуть не на Суспільне мовлення, а на олігархічні канали. «Політична цензура, марафон — велике зло, яке дає неправдиву інформацію, деформує громадську думку і будує в Україні тоталітарну державу», — резюмувала Геращенко. Інших думок канал не представив.

З наступним співрозмовником, генерал-майором СБУ Віктором Ягуном ведучий обговорював, зокрема, відкриття Службою безпеки кримінального провадження щодо Ірини Фаріон. «Чому те, що говорить й артикулює Ірина Фаріон, дивним чином збігається з тим, що Росія хоче зробити в Україні?» — не без натяку запитав ведучий. Гість натяк зрозумів, однак відповів, що в роботу Фаріон на російські спецслужби не вірить.

У другій частині програми, тривалість якої зросла вдвічі, до двох годин, на зв’язок зі студією вийшли одразу троє народних обранців — Вікторія Сюмар («ЄС»), Ярослав Юрчишин («Голос») і Костянтин Бондарєв («Батьківщина»). «Сьогодні ми поговоримо про імперію телебачення Офісу президента України», — окреслив тему Руденко. Для балансу варто було би запросити представника «Слуги народу» чи Офісу президента, але цього не зробили. Крім того, не було пояснено, чому саме ці депутати були запрошені й у чому полягає їхня компетентність в обговорюваних питаннях.

Коментуючи озвучені ведучим дані, Вікторія Сюмар сказала, що «Україну перетворюють навіть не на Росію або Білорусь, а на Північну Корею», і що «всі ці канали, які отримують гроші, працюють на владу». Сергій Руденко також обурився, що «Медведчук і Дубінський отримали підозри в держзраді, однак канал, до якого вони були причетні («1+1». — «ДМ»), досі визначає інформполітику в державі».

Результати голосування цілком прогнозовано показали, що 91% тих глядачів каналу, які взяли в ньому участь, вважають, що Єдиний телемарафон країні не потрібен, 9% — що потрібен. Нагадаємо, що опитування в ефірах телеканалів не відображає реальні показники в суспільстві, бо проводиться без урахування демографічних показників, а стосується лише глядачів каналу.

В етері були також традиційні для прайм-тайму каналу огляд воєнних дій із Сергієм Згурцем, «Світ про Україну» з Юрієм Фізером, «Про гроші під час війни» з Олександром Морщавкою, прогноз погоди з Наталкою Діденко.

На каналі «FreeДом» у прайм-таймі головними темами були ситуація на фронті й зустріч очільників США та Китаю, які, зокрема, коментувала керівниця Центру досліджень Китаю при Ризькому університеті Уна Александра Берзиня-Черенкова. Інші коментатори цієї теми на каналі були добре впізнавані, зокрема Михайло Подоляк (радник голови Офісу президента) та Ігор Рейтерович (якого представляють політологом). Ведучі також анонсували спецетер о другій годині ночі — трансляцію пресконференції Джо Байдена та обговорення почутого з експертами.

Упродовж чотирьох вечірніх годин на каналі було дев’ятеро гостей, серед них один ізраїльтянин і двоє росіян — економіст Ігор Ліпсіц і головний редактор видання Republiс Дмитро Колезєв, який коментував відкликання міністерством оборони Росії поширеного багатьма російськими ЗМІ повідомлення щодо перегрупування їхніх сил на лівому березі Дніпра. За словами Колезєва, є кілька версій щодо того, чому з’явилася ця інформація, зокрема, що це своєрідне «щеплення» перед справжнім повідомленням, відкликати яке вже не вдасться.

На Прямому у «Вечорі про головне» з Олександром Близнюком депутат Київської міської ради від «Європейської солідарності» Леонід Ємець критикував владу, зокрема, за неефективну, на його думку, дипломатію. «В Україні корупційний скандал скандалом поганяє, це не надихає наших союзників надавати нам кошти… Трьох дипломатів на цьому фронті малувато, ми, опозиція, готові підставити плече, — сказав Ємець. — В мене чат із двадцятьма євродипломатами, варто мені захотіти щось їм повідомити, вони одразу дізнаються. В нас у всіх такі зв’язки, не кажучи вже про Порошенка…» Ведучий гостя не зупиняв, проте й не заохочував. При цьому варто було сказати не тільки про партійну приналежність депутата, а й, що важливіше, пояснити, чому він, власне, компетентний говорити про дипломатію та її оцінювати, адже на сайті міськради вказано, що він є головою постійної комісії з питань регламенту, депутатської етики та запобігання корупції, а також заступником голови комісії з проведення оцінки корупційних ризиків у діяльності Київської міської ради.

У програмі «Люди війни» з Матвієм Ганапольським скандал навколо Ірини Фаріон коментував народний депутат від «Голосу» Андрій Осадчук. За його словами, Україна сильно ушкоджена радянською окупацією, однак у нас немає жодної мовної проблеми, їх нібито існування — це московський наратив, а деякі діячі підкидають хмизу. Тут так само варто було пояснити, чому Осадчук компетентний коментувати мовні питання, адже він є першим заступником голови Комітету Верховної Ради України з питань правоохоронної діяльності.

16 листопада: «канал зрадників» і справа Дубінського

На 24 каналі зустріч Джо Байдена та Сі Цзіньпіна й реакцію на неї світових медіа коментували самі ведучі — спочатку Олексій Печій, а потім — Андріана Кучер. Олексій Печій спілкувався також з Андрієм Вігірінським, одним із найпопулярніших на каналі гостей, який чи не щодня коментує широкий спектр тем. «Почну, як завжди, з загального запитання — ваші враження від цієї зустрічі?» — звернувся до співрозмовника ведучий. Гість прокоментував зустріч зі стриманим скепсисом, мовляв, стосунки двох лідерів теплішими не стали. Тут варто нагадати, що Вігірінський фігурує в базі псевдосоціологів і прихованих піарників, яку створило видання «Тексти».

Згадали на 24-му і про візит до України нового міністра зовнішніх справ Великої Британії Девіда Кемерона.

Співрозмовником Катерини Соляр у рубриці «Актуальне інтерв’ю» вчергове був радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк.

На відміну від Андрія Вігірінського на 24-му, на каналі «Еспресо» експерт Ради зовнішньої політики «Українська призма» Олександр Краєв у розмові з ведучим програми «Світ про Україну» Юрієм Фізером прокоментував зустріч очільників США і Китаю доволі оптимістично. На думку Краєва, у взаєминах двох держав намітився певний прогрес.

А от чергове порівняння ведучого «Великого етеру» Василя Зими знову видалося, щонайменше, недоречним. Розповідаючи про гуманітарну та безпекову ситуацію на Херсонщині та звістки з фронту, Василь Зима сказав: «Війна — не комп’ютерна гра, люди гинуть по-справжньому». Невже українцям потрібно про це нагадувати?

Сергій Руденко в програмі «Вердикт» і цього разу порушив питання — чи задоволені глядачі каналу та безпосередньо гості програми діалогом влади й суспільства під час війни?

Цій розмові передувало пряме ввімкнення кореспондентки каналу Тетяни Висоцької зі Страсбурга. Руденко нагадав, що напередодні, зустрічаючись з африканськими журналістами, президент Зеленський сказав, що Росія хоче роздмухати війну на Балканах і розхитати ситуацію в Молдові. Відповідаючи на запитання ведучого, чи в Європі дослухаються до подібних застережень, Тетяна Висоцька повідомила: європейські чиновники, з якими вона спілкувалася (незрозуміло, з ким саме. — «ДМ»), вважають, що Сербія та Косово перебувають у періоді деескалації. Також вона розповіла, що в ЄС для Китаю креслять дві «червоні лінії» — не підтримувати Росію і не нападати на Тайвань.

Тема «смерті» Путіна, яку на інформканалах обговорювали наприкінці жовтня, як виявилося, не втратила актуальності: про це Сергій Руденко говорив із журналістом, колишнім власкором агентства УНІАН у Москві Романом Цимбалюком. Щодо того, чи правдиві чутки про смерть, Цимбалюк ясності не додав, водночас заявив, що «нам все одно, помер він чи ні, політика України від цього не зміниться». А навіщо тоді про це говорити з колегою-журналістом?

Розмова про те, чи стане 2025 рік переламним для руйнівних змін у Росії (таке припущення зробив керівник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Кирило Буданов), теж виявилася здебільшого безпредметною — на кшталт ворожіння на кавовій гущі.

У другій частині програми рівень діалогу влади із суспільством вимірювали народні депутатки Софія Федина («ЄС»), Соломія Бобровська («Голос») і позафракційна представниця «Свободи» Оксана Савчук. За словами Федини, діалог із суспільством відсутній, як і діалог з опозицією. На думку Савчук, важливо, щоб був не монолог, як зараз. Подальша розмова — про політичну цензуру, єдиний телемарафон, закриті засідання Ради та засекречення владою кількості загиблих на фронті — була дуже схожа на ту, яка відбулася напередодні. Зокрема, Сергій Руденко знову сказав, що Медведчук і Дубінський отримали підозри в держзраді, однак канал, до якого вони були причетні, досі визначає інформполітику в державі. «Канал, де зрадник на зраднику!» — емоційно вигукнув ведучий. Софію Федину, за її словами, дивує, що «в списках тих, хто поширює промосковські наративи, немає всіх тих, хто сидить і веде єдиний телемарафон». «Я вже не кажу про знищення іномовлення і ретрансляцію московського неадаптованого і непотрібного контенту на каналі “FreeДом”, наші люди за кордоном плюються, — сказала Софія Федина. — І це все за гроші платників податків!» Прикладів «неадаптованого московського контенту» політикиня не навела, утім, їх ніхто й не вимагав. На запитання ведучого, кого мав на увазі Володимир Зеленський, говорячи про тих, хто розпалює «Майдан-3», Федина порадила президентові і його оточенню подивитися в дзеркало.

На каналі «FreeДом» у цей час явно навіть не підозрювали, що відбувається в колег. У прайм-таймі якраз працювали ведучі каналу «1+1», обговорюючи з гостями дещо відмінні від тематики інших інформканалів теми — про роль Кіпра в тіньовій економіці Росії, Вірменію та ОДКБ, німецького журналіста Зайпеля, який отримав 600 тисяч євро за книги про Путіна, а також що Кремль зможе запропонувати російському народу, щоби той нехай і неохоче, але таки пішов на вибори.

Хоча говорили на каналі й про ухвалення Сенатом США тимчасового фінансування уряду, і про зустріч Байдена і Сі Цзіньпіна. Про останню — загалом у переважній на каналі «FreeДом» для подібних тем позитивній тональності: за словами колишнього нардепа Євгена Добряка, прориву й не чекали, але зустріч вийшла дуже доброю, конструктивною: «Це те, про що всі говорили, відновлення контактів на багатьох рівнях». Але ведучі не пояснили, чи має запрошений гість компетенцію для коментування дипломатичних питань, хоча Добряк — не лише екснардеп, але й працював в Адміністрації президента у 2014–15 роках. Водночас ведучі не обійшли увагою реакцію держсекретаря США Ентоні Блінкена на те, що Байден назвав Сі Цзіньпіна диктатором: мовляв, можуть бути проблеми…

Під завісу вечірнього етеру на каналі показали сюжет про колишніх зірок російської «попси», які підтримали війну Росії проти України.

Гостями токшоу «Вже на часі» на Прямому були народні депутати Сергій Соболєв («Батькіщина»), Ростислав Павленко («ЄС»), Сергій Рахманін («Голос») і Олег Дунда («Слуга народу»). Спочатку говорили про справу Дубінського, потім — цікавий збіг — теж, як і на «Еспресо», про інформаційну політику під час війни. За словами Сергія Соболєва, він розглядає справу Дубінського як приклад не держзради, а недобросовісної журналістики, а Сергій Рахманін розповів, що довести держзраду дуже важко: «Не кожен огидний — агент Кремля, і навпаки». А от Ростислав Павленко повідомив, що влада, форсувавши справу Дубінського перед поїздкою голови ОПУ Андрія Єрмака до США, в такий спосіб показала, як не любить тих, хто не любить Сполучені Штати. Олег Дунда своєю чергою говорив, що ці події пов’язувати не варто, і навіть посперечався з цього приводу з ведучою Світланою Орловською. У другій частині програми Дунда звинуватив Орловську вже в тому, що вона його перебиває, не даючи висловитися. Пригадується, в інших токшоу Прямого, які свого часу вела Орловська, вона теж специфічно ставилася до представників влади.

Етер закінчився обіцянкою Світлани Орловської присвятити окрему програму «Вже на часі» каналу «FreeДом».

Токшоу «Вже на часі»

17 листопада: «Майдан-3», історія Саші Скочиленко

На 24 каналі ведуча Альбіна Підгірняк спілкувалася, зокрема, з командиром підрозділу ЗСУ (Куп’янський напрямок) Денисом Ярославським (так Ярославського протитрували на 24-му каналі. Хоча в скарзі, яка надійшла 13.12.2023 року на адресу «ДМ» від адвоката Романа Линника, стверджується, що стосунку до ЗСУ Денис насправді не має - прим.ред). Ведуча говорила з Ярославським про ротацію, мобілізацію та ситуацію на фронті. Ярославський, з-поміж іншого, повідомив, що «м’ясні» штурми здійснюються з обох сторін, чим вразив ведучу. Непростою виявилася й розмова Альбіни з Андрієм Вігірінським. Щодо скандалу навколо Ірини Фаріон Вігірінський сказав, що «ми надмірно надуваємо в інформпросторі таку особу, яка нічим, крім чорноротості щодо своїх співгромадян, не вирізняється». Регулярний гість медведчуківських каналів на цьому має розумітися. Потім гість, роблячи песимістичні прогнози, довго розмірковував про «Майдан-3», статтю Головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного, питання комунікації з людьми, чиї сподівання на літній наступ ЗСУ, мовляв, не справдилися. При цьому гість відкидав будь-які спроби ведучої навернути його бодай до якогось позитиву, чим неабияк її збентежив.

Денис Ярославський в етері 24 каналу

Під рубрикою «Актуальне інтерв’ю» цього дня Софія Трощук говорила з військовослужбовцем і блогером Кирилом Сазоновим.

На каналі «Еспресо» гуманітарну й безпекову ситуацію на Сумщині, а також «певні політичні скандали» Василь Зима обговорював із політичним коментатором Віктором Бобиренком. На думку Бобиренка, провалена, зокрема на Сумщині, мобілізація (8% від плану) — це проблема не людей, а Зеленського, який не підписав закон про зниження граничного віку. Заяву Володимира Зеленського щодо «Майдану-3» Бобиренко і взагалі назвав «дурнею». Зате ведучий назвав коментар Бобиренка «як завжди фаховим та емоційним». 

Зазначимо, що наприкінці листопада в ГУР так званий «Майдан-3» уже описували як назву російської дезінформаційної кампанії, до того ж найдорожчої із 2014 року. Детальніше про російські маніпуляції цією темою читайте тут. Але на момент виходу програм моніторингу «Майдан-3» дійсно асоціювався лише з заявами президента. 

Імовірність «Майдану-3» стала головною темою і програми «Вердикт». У першій частині про це говорив колишній віцепрем’єр України з питань євроінтеграції Олег Рибачук, за висловом якого, організувати можна хіба що антимайдан, а Майдан організувати не можна, бо його сутність — народна самоорганізація.

У другій частині п’ятничного «Вердикту» зазвичай, за словами ведучого Сергія Руденка, беруть участь його колеги-журналісти. Цього разу це були Ольга Лень, Наталя Іщенко й Олексій Мустафін. Наталя Іщенко назвала саму заяву Зеленського щодо «Майдану-3» технологією: з одного боку, влада демонструє, що контролює ситуацію, з іншого — будь-які протести можуть розцінюватися як інспіровані Росією.

Схоже, «Еспресо» перехопив у Прямого пальму першості у сфері критики чинної влади.

На каналі «FreeДом» провідною темою вечора стало порушення прав людини в Росії. Спочатку про це говорив російський правозахисник Іван Павлов, а згодом на зв’язок зі студією вийшла Надія Скочиленко, мати Саші Скочиленко — художниці з Петербурга, яку нещодавно засудили до семи років колонії у справі про поширення «фейків» про російську армію. Нагадаємо, Сашу Скочиленко тримали у в’язниці та судили через те, що в березні 2022 року, невдовзі після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну, вона в магазині «Перекресток» замінила кілька цінників на стикери з антивоєнними написами.

Доповнила картину авторська програма Олексія Мацуки (колишнього шефредактора каналу, нині — гендиректора Укрінформу) про росіян, які зазнають переслідувань.

На Прямому співрозмовником ведучого Олександра Близнюка став представник «Слуги народу» Василь Мокан. Йшлося про справу Дубінського, скандал навколо Ірини Фаріон, «Майдан-3». Балансу, так би мовити, гостей дотрималися за допомогою увімкнення Олега Синютки («ЄС»), який сказав, що наразі жоден Майдан Україні не загрожує, а Зеленський, роблячи подібні заяви, «просто не розуміє природи Майдану».

Увага! В редакцію надійшла скарга юриста Романа Линника, який сверджує, що Денис Ярославський не є військослужбовцем ЗСУ. Ми оновили текст, вказавши, що так його представили в етері каналу 24.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4404
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду