«Жирні червоні лінії», «вісь зла», «смерть» Путіна: огляд інформаційних каналів за 25–27 жовтня 2023 року

«Жирні червоні лінії», «вісь зла», «смерть» Путіна: огляд інформаційних каналів за 25–27 жовтня 2023 року

9 Листопада 2023
6965

«Жирні червоні лінії», «вісь зла», «смерть» Путіна: огляд інформаційних каналів за 25–27 жовтня 2023 року

6965
Ексклюзивне інтерв’ю секретаря РНБО на 24-му, прем’єра токшоу «Вже на часі» на Прямому, спогади про трагедію «Норд-Осту» на каналі «FreeДом».
«Жирні червоні лінії», «вісь зла», «смерть» Путіна: огляд інформаційних каналів за 25–27 жовтня 2023 року
«Жирні червоні лінії», «вісь зла», «смерть» Путіна: огляд інформаційних каналів за 25–27 жовтня 2023 року

За час моніторингу на всіх інформканалах говорили зокрема про бої під Авдіївкою, підготовку до зими, доцільність виборів під час війни, спікеріаду в Палаті представників США, події на Близькому Сході, візит делегації ХАМАС до Москви, взаємини Китаю та США, проблеми зі здоров’ям Путіна.

25 жовтня: «жирні червоні лінії» для росіян і ймовірність зміни уряду Шмигаля

На 24 каналі про спікеріаду в Америці та взаємини США і Китаю ведуча Андріана Кучер говорила з політичним коментатором Андрієм Вігірінським. Пізніше ведучий Владислав Новиков обговорював тему надання Україні ракет ATACMS і винищувачів F-16 із засновником благодійного фонду «Закриємо небо України» Ігорем Романенком. Владислав Новиков також оперативно озвучив інформацію про відпрацювання Росією завдання масованого ядерного удару, яка на той момент щойно з’явилася в новинних стрічках.

На запитання ведучого, чи закінчиться війна Росії проти України, якщо помре Путін, відповідав політичний коментатор Ігор Чаленко. За його словами, проблеми зі здоров’ям у Путіна, судячи з уривків інформації, є, і «ми вже бачимо певну боротьбу в російських елітах». Чаленко припустив, що Путіну в наступники пропонують нинішнього прем’єра Мішустіна, і зараз питання в тому, «як це обставити». Гість також провів аналогії зі смертю Сталіна в 1953 році, сказавши, що ймовірність ліквідації Путіна збільшується, тож йому самому вигідніше прорахувати свій відхід, ніж далі боротися за владу.

В етері були проєкти «Історія обману», «Донбас Реалії», а також огляд бойових дій.

На каналі «Еспресо» вже стало традицією дізнаватися про гуманітарну та безпекову ситуацію в областях від місцевих посадовців. Цього разу ведучий Василь Зима спілкувався з першим заступником голови Херсонської облради Юрієм Соболевським та Олександром Симчишиним, міським головою міста Хмельницький, яке тієї ночі зазнало чергової атаки ворожих дронів. Василь Зима також розкритикував президента Туреччини Ердогана за його заяви на підтримку Палестини та звинуватив політика у лицемірстві, пригадавши Ердогану війни з курдами. (Заради справедливості варто додати, що із приходом Ердогана утиски курдів на певний час припинилися, однак згодом відновилися.)

Перший гість програми «Вердикт» Євген Дикий не погодився з тезою, що ми вже стикалися з «ядерним терором», яку ведучий Сергій Руденко повторив услід за президентом Володимиром Зеленським. «Мені дивно чути про ядерний терор, — сказав Дикий, — адже жоден ядерний об’єкт окупанти не пошкодили… Збиття дронів на Хмельниччині не означає, що вони йшли на ХАЕС, там є ще багато для них цікавого. Я не адвокат диявола, але оцінюю реальність. Ядерка — єдина жирна червона лінія, яку провели росіянам наші західні союзники. Попри блефування, росіяни насправді дуже бояться конфлікту з НАТО і цю червону лінію не перейдуть. ЗАЕС вони не пошкодили, хоча були ознаки, що починали до цього готуватися. Але прозвучали дуже чіткі заяви Заходу, і цей сценарій відкатали. Якщо щось зараз змінилося, це дуже серйозно, але для того, щоб так думати, потрібні вагомі підстави». Зрештою ведучий і гість зійшлися на визначенні «ядерний шантаж».

Зі своїм другим гостем, генералом запасу Сергієм Кривоносом, Сергій Руденко говорив про ситуацію під Авдіївкою та про те, чи перейшла українська держава на воєнні рейки.

В етері були також традиційні для праймтайму огляд воєнних дій зі Сергієм Згурцем, «Світ про Україну» з Юрієм Фрізом, «Про гроші під час війни» з Олександром Морщавкою, прогноз погоди з Наталкою Діденко.

На каналі «FreeДом» цього дня також обговорювали ворожі удари поблизу Хмельницької АЕС. Імовірні наслідки коментував завідувач відділу Національного інституту стратегічних досліджень Олексій Їжак: на його думку, витоку радіації не сталося б, але є ризик повторення таких ударів, «якщо Україна не отримає зброю стримування».

Воєнний експерт Сергій Грабський говорив про бої під Авдіївкою, експерт-міжнародник Руслан Осипенко коментував проросійську позицію прем’єра Угорщини Віктора Орбана. Обговорювали на каналі й другий Парламентський саміт Міжнародної Кримської платформи, який відбувся напередодні у Празі.

Загалом на «FreeДомі» цього дня серед 28 гостей було двоє ізраїльтян і п’ятеро росіян. Один із росіян, колишній депутат Держдуми, а нині опозиціонер Геннадій Гудков, поділився спогадами до 21-ої річниці одного з найбільших терактів в історії сучасної Росії — захоплення 40 бойовиками театрального центру «Норд-Ост» на Дубровці у Москві.

На Прямому ведучий «Вечора про головне» Олександр Близнюк, обговорюючи з народним депутатом Михайлом Волинцем (фракція «Батьківщина») підготовку до зими, нарікнув на нібито появу графіків відімкнень електроенергії. Але забув додати, що Міністерство енергетики інформацію про застосування в Україні стабілізаційних графіків відключення електроенергії спростовує, мовляв, наразі ресурсу для потреб споживачів достатньо. Михайло Волинець своєю чергою не виключив, що «днів через десять» (тобто 3–4 листопада) у нас відбудеться зміна уряду. «Торги ведуться щодо того, чи погодиться Захід, щоб прем’єром була людина з оточення Зеленського, — повідомив Волинець. — Ми бачимо Яресько (колишню міністерку фінансів України Наталію Яресько — «ДМ»), яку підтримує Захід, Маркарову (посла України в США Оксану Маркарову — «ДМ»), Маркарова не дуже влаштує Банкову…» Ведучий пообіцяв обговорити цю тему з політологами, однак обіцянку не виконав — принаймні впродовж трьох найближчих днів. Та й і уряд станом на 8 листопада ніхто не змінював і передумов таких не було.

У програмі «Люди війни» ведуча Даша Щаслива говорила із постійним гостем ефірів “Прямого” політтехнологом Володимиром Цибульком про підготовку до зими та ймовірність виборів. Потім на зв’язок зі студією вийшла народна депутатка від «Європейської солідарності» (Комітет з питань нацбезпеки, оборони та розвідки) Ірина Фріз, у розмові з якою Даша Щаслива, посилаючись на «індекс споживчих настроїв», сказала, що погіршення споживчих настроїв людей — результат роботи нинішньої влади. Ведуча не уточнила, ані що це за індекс, ані хто проводив дослідження. Але співрозмовниця з нею погодилася. Що стосується виборів під час війни, то Ірина Фріз висловила думку, що вони не на часі. 

До курйозів вечора можна віднести те, що Даша Щаслива назвала Еллу Лібанову директороМ, який «висловиВ думку», а Інститут демографії та соціальних досліджень імені Птухи — Інститутом демографії та соціальних досліджень імені Пташки. Слід віддати ведучій належне — після того, як Цибулько її виправив, вона тричі перепросила за свою помилку. 

26 жовтня: прем’єра «Вже на часі», «ворота до Донецька» та «мобілізація підлітків»

На 24 каналі Андріана Кучер обговорювала з політичним коментатором Ігорем Рейтеровичем майже ті ж теми, що й напередодні з Андрієм Вігірінським: обрання спікером Палати представників Майка Джонсона і взаємини Китаю та США.

Ведучий Арсен Цимбалюк спілкувався з воєнним оглядачем Олександром Мусієнком, економістом Олегом Пендзиним і політичним коментатором Володимиром Фесенком. Фесенко, коментуючи візит делегації ХАМАС до Москви, сказав зокрема, що «Москва скрізь, де вдає із себе миротворця, — або ж провокує війну, або підживлює її».

Співрозмовником Катерини Соляр в рубриці «Актуальне інтерв’ю» вчергове був радник керівника Офісу Президента Михайло Подоляк.

На каналі «Еспресо» про підготовку до зими на прохання ведучого Василя Зими говорив політичний коментатор Тарас Загородній. Про рівень аргументації свідчить хоча б така фраза гостя: «Не довіряю нашим енергетикам і уряду, коли вони кажуть, що все добре». Очільникові уряду Денису Шмигалю дісталося й від ведучого, а потім Загородній додав: «Ми наговорюємо, а раптом він прокинеться і згадає, що в країні війна…»

Гостями ведучого «Вердикту» Сергія Руденка були (по черзі) народний депутат Олексій Гончаренко («Європейська солідарність»), а також завсідники програми Ігор Лапін та Володимир Цибулько. Гончаренко зокрема говорив про «штучне обмеження контактів нардепів у США: було зроблено ставку винятково на Зеленського, це не спрацювало». Ведучий не заперечував. Лапін емоційно коментував бої під Авдіївкою («у росіян істерія, вони переконані, що, якщо паде Авдіївка, Київ підпише капітуляцію. Те, що Авдіївка — ворота до Донецька, не є секретом…») і обурювався тим, що в Україні не налагоджується виробництво дронів. Насправді виробництво дронів в Україні й налагоджується, і масштабується, і ведучий міг би нагадати гостю про це, однак Сергій Руденко з Лапіним теж ніколи не сперечається. Цибулько коментував події на Близькому Сході, візит представників ХАМАС до Москви, а також імовірність виборів під час війни. На його думку, доцільніше було б створити коаліцію національної єдності, до якої увійшли б представники всіх фракцій, крім проросійських, підписати коаліційну угоду та сформувати коаліційний уряд.

На каналі «FreeДом» у праймтаймі також ішлося про обрання спікера Палати представників США, зокрема політичний коментатор Андрій Піонтковський висловив сподівання, що питання допомоги Україні нарешті буде винесено на розгляд і отримає підтримку щонайменше двох третин представників. Російсько-американський історик і письменник Юрій Фельштинський сказав, що вважає загострення на Близькому Сході вигідним для України, адже тепер немає сумнівів, що Путін та його союзники взяли курс на дестабілізацію всього цивілізованого світу. А ексофіцер КДБ Сергій Жирнов коментував чутки щодо зупинки серця у Путіна. Він нагадав, що зазвичай, коли прессекретар Путіна Пєсков щось спростовує, це означає, що інформація правдива. Але, мовляв, не в цьому випадку. Річ у тому, що новина про кризовий стан диктатора надто швидко опинилася у багатьох іноземних ЗМІ, тому Пєсков був змушений її спростувати.

Загалом на каналі цього дня із 32 гостей майже третину становили росіяни, а от представник Ізраїлю був лише один.  

На Прямому відбулася прем’єра токшоу «Вже на часі». Детальніше наш огляд читайте тут. Першими гостями ведучих Світлани Орловської й Олександра Близнюка стали народні депутати Валентин Наливайченко («Батьківщина»), Олег Синютка («Європейська солідарність»), Сергій Рахманін («Голос») і Юрій Камельчук («Слуга народу»). На зв’язок зі студією виходили Ігор Лапін і Валерій Прозапас. Дійство відбувалося в тій же студії, що й «Вечір про головне» і «Люди війни» та відрізнялося від них хіба що кількістю гостей і тим, що ведучі не сиділи, а стояли. Анонсовано було кілька тем, однак учасники й ведучі півтори години обговорювали проблеми мобілізації в Україні та ще п’ятнадцять хвилин — бюджетний процес. Без критики влади не обійшлося: Лапін говорив, що Україні потрібен закон про стан війни, який нібито існує, але його ховають від суспільства. Натомість Олег Синютка сказав, що жодних законодавчих обмежень, які б заважали захищати країну, сьогодні немає. Мовляв, у 2015–2016 роках, за попередньої влади, будувалися укріплення й оборонні лінії, які й зараз стримують загарбників.

 

У програмі «Люди війни» з Дашею Щасливою спочатку теж говорили про мобілізацію, потім — про законопроєкт щодо виїзду чоловіків за кордон на умовах фінансової підтримки ЗСУ (при тому ані слова не було сказано, що це лише ініціатива депутата від «Слуги народу» Мазурашу — можна було подумати, що Верховна Рада ухвалила цей закон щонайменше в першому читанні), а далі — про зниження призовного віку. В етер увімкнувся офіцер ЗСУ, координатор ГО «Республіка. Брати по зброї» Андрій Підлісний. Судячи з його коментаря, військовослужбовець не встиг розібратися в законопроєкті, який пропонує зниження граничного призовного віку з 27 до 25 років. «Призовний вік у нас 18 років, якщо його знизити, то що ж — брати 16-річних? Вважаю, що це дурість», — резюмував гість. Але найцікавіше, що ані гість у студії (Валерій Димов), ані ведуча не виправили помилки! Даша Щаслива лише співчутливо зітхала і кивала. Російським пропагандистам навіть вигадувати нічого не треба: бери фрагмент запису етеру Прямого — і розганяй фейки про те, що в Україні мають намір мобілізувати підлітків.   

27 жовтня: замах на Царьова і «мерзота, яка їздить закордонами»

На 24 каналі Артем Овдієнко розповідав про замах на Царьова, чергову «смерть» Путіна. А також говорив з Андрієм Піонтковським про підтримку Сполученими Штатами України, яка, за словами Піонтковського, «продовжиться, попри спікера-трампіста», і про антиукраїнські заяви прем’єрів Угорщини та Словаччини.

У розмові з Олексієм Печієм воєнний експерт Сергій Грабський коментував ситуацію під Авдіївкою, а Тарас Загородній — візит делегації ХАМАС до Москви й утворення нової «вісі зла».

В етері показали також ексклюзивне інтерв’ю Олексієві Печію секретаря Ради національної безпеки та оборони Олексія Данілова. Йшлося про головні цілі росіян на цьому етапі війни, бажання Путіна заморозити війну, а також про «мерзоту, яка їздить закордонами та щось розповідає від імені нашого народу». Відчувалося, що вояжі «мерзоти» пана Данілова обурюють, проте назвати конкретні прізвища, як не вмовляв його інтерв’юер, секретар Радбезу відмовився. Дав лише опис: «Один більш-менш нормального зросту, два на ліліпутів схожі…»

Єдиним гостем програми «Вердикт» на каналі «Еспресо» був дипломат, ексміністр закордонних справ України Володимир Огризко. Обговорювалося кілька тем — від спікеріади в США до міжнародної «вісі зла» з Росії, Ірану, Північної Кореї. Було також пряме ввімкнення кореспондентки Тетяни Висоцької з Брюсселю, де проходив саміт ЄС. Ведучий попросив розповісти, що саме відбувалося на саміті, зокрема чи правда, що збиралися погодити виділення Україні 50 млрд євро, але не погодили? За словами журналістки, те, що збиралися погодити виділення 50 млрд євро - це не зовсім так, планували обговорити, але остаточне рішення ухвалюватиметься на наступному саміті 14-15 грудня в Брюсселі. Інша річ, що прем'єри Угорщини і Словаччини Орбан і Фіцо “виступили єдиним фронтом проти України”. Але решта учасників саміту не сумніваються, що підтримку України буде продовжено.        

У п’ятничній програмі «Віталій Портников та Микола Вересень» цього разу знову був лише Микола Вересень. Позбавлений «родзинки» у вигляді суперечок двох ведучих, етер не відрізнявся від інших програм ані обличчями гостей, ані набором тем для обговорення — лише манерою Вересня ставити гостям запитання.

На каналі «FreeДом» у вечірні години йшлося про візит делегації ХАМАС до Москви, роботу «зернового коридору», яким, за словами колишньої виконувачки обов’язків міністра аграрної політики та продовольства України Ольги Трофімцевої, вже експортовано 1 млн 300 тисяч тонн збіжжя, адаптацію української економіки до війни, кроки, які, на думку експерта-міжнародника Руслана Осипенка, світова спільнота мусить зробити, щоб не допустити Третьої світової.

Не оминули увагою й одну з найпопулярніших тем каналу — щодо репресій у Росії. За словами російської правозахисниці Анастасії Буракової, зараз іноагентом можуть визнати навіть таксиста, якому пасажир-іноземець перевів на картку 200 рублів, тобто два долари. Водночас гостя сказала, що нині репресії в Росії не стільки масові, скільки точкові й непередбачувані.            

Загалом цього дня із 24 гостей знову майже третину становили росіяни, представник Ізраїлю був один.

На Прямому гостем Олександра Близнюка був народний депутат Микола Княжицький («Європейська солідарність»). Говорили про День української мови та писемності, випадок із таксистом, який відмовився обслуговувати пасажирок українською мовою, ймовірність виборів під час війни, про владу і реформи, зокрема дані опитування КМІСу, згідно з якими, реформами незадоволені дві третини респондентів. Було б дивно, якби пан Княжицький не нагадав про досягнення влади за президентства Петра Порошенка, зокрема  і не констатував «відкат» за Зеленського. Переконливих аргументів “відкату” гість не навів, утім, ведучий їх і не вимагав. 

З Княжицьким говорили також про те, що в Ізраїлі визнали свої військові помилки, а от, мовляв, у нас… На запитання ведучого, як так сталося, що російські війська опинилися під Києвом і окупували таку велику частину території, Микола Княжицький відповів: «Тут немає, що розслідувати, ми пам’ятаємо, як це було. Ці люди не вірили, що війна можлива, тобто діяли безвідповідально». Згадали і заяви нового прем’єра Словаччини Фіцо про корумпованість України.

У програмі «Люди війни» Даша Щаслива говорила з Ігорем Рейтеровичем про… День української мови та писемності, випадок із таксистом, ймовірність виборів, дані опитування КМІСу, заяви Фіцо… Тобто йшла за точнісінько тим самим планом, що і її колега-попередник. Щоправда, до теми визнання Ізраїлем помилок ведуча додала власне запитання: коли, мовляв, наші високопосадовці вийдуть і скажуть: «Я винен, що розмінував Чонгар»? «Я винен, що окупували Бучу»? «Я винен, що на нас напали»? Ігор Рейтерович намагався сказати, що в нападі на Україну винна передусім Росія, однак Дашу Щасливу, схоже, не переконав. Хмизу у вогонь підкинула, увімкнувшись в етер, народна депутатка Софія Федина («Європейська солідарність»), яка зауважила, що сподівається не на визнання нинішньою владою помилок, а на те, що всіх винних в неготовності до війни рано чи пізно притягнуть до відповідальності.

У розмові зі своїм наступним гостем, депутатом Київради від «Голосу», офіцером ЗСУ Вадимом Васильчуком Даша Щаслива відверто зловживала словом «кейс». «Чи були у вас в житті такі кейси, коли люди з вашого оточення, які спілкувалися російською мовою, після вторгнення прийняли рішення спілкуватися виключно рідною українською?» — запитала вона. «Таких кейсів було кілька…» — слухняно відповів гість. У найближчі кілька хвилин це слово лунало ще з десяток разів.  

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6965
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду