«Зрадоньки» серед «переможеньки»: огляд інформаційних каналів за 5–7 вересня 2023 року

«Зрадоньки» серед «переможеньки»: огляд інформаційних каналів за 5–7 вересня 2023 року

28 Вересня 2023
5568

«Зрадоньки» серед «переможеньки»: огляд інформаційних каналів за 5–7 вересня 2023 року

5568
На каналі «FreeДом» проігнорували відставку Олексія Резнікова, на «Еспресо» закликали повернути в Раду журналістів, на Прямому — менше критикували владу.
«Зрадоньки» серед «переможеньки»: огляд інформаційних каналів за 5–7 вересня 2023 року
«Зрадоньки» серед «переможеньки»: огляд інформаційних каналів за 5–7 вересня 2023 року

Темами дня на інформканалах, крім зміни міністра оборони України, були ситуація на фронті, ухвалення Верховною Радою закону про повернення декларування, візит в Україну Держсекретаря США Ентоні Блінкена, справа Коломойського, зустріч президента Туреччини Ердогана з Путіним у Сочі.

5 вересня: «Ховрах є, але його ніхто не бачить…»

Рішення Верховної Ради ухвалити законопроєкт №9534 про відновлення декларування і водночас ще на рік відкласти відкриття реєстру декларацій НАЗК стало однією з головних тем тижня майже на всіх інформканалах. І скрізь обговорення відбувалися бурхливо.

Ведучий 24-го каналу Артем Овдієнко вирішив дізнатися думку Юрія Подорожнього, представленого як політтехнолог. Подорожній одразу ж зізнався, що йому кортить вголос матюкатися: мовляв, як їм (народним депутатам — «ДМ») нагадати, що йде війна? «Очевидно, російські війська мають стояти під Києвом, а це західні країни можуть зробити дуже швидко, навіть президент Литви вчора заявив, що корупція заважає Україні більше і швидше отримувати зброю…», — сказав гість. Одну апокаліптичну картину змінила інша: «Якщо лишити все як є, в парламентк небагато перспектив — з одного боку Захід невдоволений, але давайте не забувати, що і всередині багато хто мовчить через війну, і терпець може увірватися в будь-який момент. Від влади чуємо щодня якісь прожекти…» Ведучий сказав, що нардепів за це рішення може покарати президент Зеленський, і, не чекаючи «наїздів» гостя на президента, змінив тему — на очікування від візиту до Києва держсекретаря США Ентоні Блінкена. «Візит Блінкена буде для української влади не просто холодним душем, питання буде поставлено руба, — сказав Подорожній. — Допомоги ми можемо вже не дочекатися, ігри, в які грає влада, закінчаться погано для кожного з нас». Похмурий прогноз, як бачимо, принаймні публічно не справдився: за підсумками свого візиту держсекретар США відзначив «гарний прогрес у контрнаступі», від імені своєї країни запевнив у довгостроковій підтримці України й оголосив про спрямування Україні нового пакету військової допомоги.

Коментар Подорожнього до «справи Коломойського» був не менш гострим: «Очевидно, хтось думає, що американців можна тримати за лохів, віддати їм Коломойського і просити пробачити всі гріхи…» На цьому тлі ведучий Артем Овдієнко, вкотре змінивши тему, додав до послужного списку Рустама Умєрова «роботу в МОЗ із таблетками», вочевидь, переплутавши Умєрова з іншим посадовцем.

Про відставку Олексія Резнікова йшлося в «Актуальному інтерв'ю» Ірини Узлової з керівником Центру громадської аналітики «Вежа» Валерієм Клочком. Цього гостя більше, ніж зміна очільника Міноборони, турбувало те, що «скандали є, а проваджень немає». «Ховрах є, але його ніхто не бачить», — образно висловився Клочок. Ведуча нагадала про заслуги Резнікова, зокрема в налагодженні постачання в Україну західної зброї, однак аргумент не подіяв: за словами гостя, справа не в тому, щоб постачати, а в тому, щоб забезпечувати, а того, що постачали, було, мовляв, недостатньо.

На каналі «FreeДом» говорили про прорив нашими захисниками першої лінії оборони ворога, візит президента Туреччини Ердогана до Путіна, псевдовибори на окупованих територіях, економічну ситуацію в Росії. Півгодинний підсумковий випуск програми «Наше время» з Ксенією Смирновою містив зведення Генштабу ЗСУ, анонс візиту Блінкена, сюжети про поїздку президента Зеленського на передову, пресконференцію російського пілота, який перегнав в Україну гелікоптер Мі-8, мобілізацію хворих у Росії тощо. Після випуску «Нашего времени» ведучі обговорювали з директором Інституту центральноєвропейської стратегії Дмитром Тужанським претензії Угорщини до України. У всьому цьому не було б нічого дивного, якби не одна деталь: у праймтаймі каналу цього дня не прозвучало жодного слова про відставку Резнікова й інші кадрові зміни. Мабуть, на каналі вирішили, що цільовій авдиторії ця тема аж ніяк не цікава…

Ведучий «Еспресо» Василь Зима аналізував заяви представників влади про екстрадицію з-за кордону чоловіків призовного віку, які виїхали незаконно, а також нібито мобілізацію людей із хронічними хворобами. В обох випадках чутки, як мовиться, виявилися дещо перебільшені.

«З’ясувалося, що визначення придатними людей із певними хворобами стосується тих, хто вже служить, — сказав Зима. — А люди ж подумали, що у ЗСУ все погано, раз братимуть інвалідів. Завжди треба думати, яку реакцію той чи інший меседж викличе в суспільстві. Сподіваюсь, люди, які займаються інформаційним забезпеченням в органах влади, робитимуть це ретельніше».

На темі декларування Василь Зима не наголошував, натомість народна депутатка Олександра Устинова (фракція «Голосу»), вийшовши на зв'язок зі студією, схвально відгукнулася про Рустама Умєрова.

Перший гість програми «Вердикт» майор Ігор Лапін виявився значно категоричнішим. На запитання ведучого Сергія Руденка, чи заслуговує Олексій Резніков на аплодисменти, якими його проводжала Верховна Рада, і чи зрозумілі мотиви відставки, Лапін відповів: «Не Лондон, а Лук’янівське СІЗО — наступний пункт призначення пана Резнікова». Коли мова зайшла про декларування, Ігор Лапін згадав навіть Кучму: «Кучма — батько олігархії, Тимошенко — мати корупції, Зеленський — втілення того й іншого. А парламент загнали під плінтус». Коли йшлося про ситуацію на тимчасово окупованому півострові, гість сказав, що не знає жодного партизанського руху в Криму, «не чув про таке». Ведучий міг би нагадати гостю щонайменше про «Атеш», але не зробив цього.

На Прямому гості «Вечора про головне» з Олександром Близнюком Софія Федина («Європейська солідарність») і Михайло Цимбалюк («Батьківщина») висловили різні думки щодо відставки Резнікова. За словами Федини, за статтею мусять відповідати всі, хто, попри попередження союзників, не готував країну до війни. Натомість Цимбалюк сказав, що Резніков в уряді Дениса Шмигаля був одним із найдосвідченіших міністрів. Водночас Михайло Цимбалюк говорив, що відповідальність уряду має бути, а в день відставки міністра оборони очільника уряду навіть не було в Раді: «Це неповага до Верховної Ради і всього народу».

Зміна міністра оборони стала головною темою і «Людей війни» з Матвієм Ганапольським. Олексій Гончаренко («Європейська солідарність»), частий гість Ганапольського, розповів, що він Резнікову не аплодував: мовляв, головна частина роботи Міноборони — забезпечення армії, а «у нас армію забезпечує Мінволонтерпром». Коментуючи провалення парламентом поправки до законопроєкту №9534 щодо негайного відкриття реєстру декларацій, Гончаренко нагадав, що Рада також провалила поправку представників «Європейської солідарності» про декларування керівництва Офісу президента, заступників, радників та уповноважених президента. «Ще одна зрадонька серед такої собі переможеньки — баба Маня в сільраді мусить декларуватися, радники голови Офісу президента не мусять, — сказав гість. — Ми, “ЄС”, пропонували поширити на них. У нас же не парламентсько-президентська держава, а Офісно-президентська».

6 вересня: «Якби журналісти були в Раді, дурниць там робилося б менше»

На каналі «FreeДом» у праймтаймі про відставку Резнікова, як і напередодні, не згадали, а про призначення Рустема Умєрова мова зайшла під завісу випуску «Нашего времени» з Ксенією Смирновою. У сюжеті дали думку зокрема народного депутата від «Європейської солідарності» Ахтема Чийгоза, який відгукнувся про Умєрова надзвичайно позитивно.

Головною новиною дня ведучі назвали ворожий удар по Костянтинівці на Донеччині, внаслідок якого загинуло 17 і постраждало понад 30 мирних жителів.

В етері були сюжети до річниці Балаклійського прориву, про Саміт перших леді та джентльменів у Києві з прямим увімкненням кореспондентки Лариси Зубенко та коментарем Ігоря Попова про «м’яку силу», а також сюжет про мобілізацію іноземців та ув’язнених у Росії і коментар на цю тему координатора відділу допомоги й евакуації проєкту «Идите лесом» Антона Горбацевича.

Лише на «FreeДомі» цього дня в праймтаймі повідомили про смерть українського вченого та громадського діяча, колишнього політв'язня Ігоря Козловського.

У ввімкненні у «Великий етер» на «Еспресо» народна депутатка Ірина Геращенко («Європейська солідарність») спрогнозувала, що президент Зеленський підпише ухвалений Верховною Радою закон про відновлення декларування, хоча не виключила й варіант вето «через обурення громадськості». «У нас зараз все, і цензура тощо, пояснюється воєнним станом. Якби журналісти були в Раді, дурниць там робилося б менше», — сказала політикиня. Також «Еспресо» лишається чи не єдиним серед інформаційних каналів, який послідовно відстежує справу ексрозвідника Романа Червінського: цього разу кореспондент каналу в увімкненні з Шевченківського суду розповів про чергове засідання щодо обрання Червінському запобіжного заходу.

Різноманітні думки щодо зміни міністра оборони пролунали (певне, завдяки підбору гостей) у програмі «Вердикт» із Сергієм Руденком: Роман Костенко («Голос») стримано захищав Резнікова та хвалив Умєрова. Щодо заступників Резнікова Костенко спрогнозував, що дехто, попри написання заяв, залишиться, а від відповіді на запитання ведучого, чи не пропонували таку посаду самому Костенку, гість ухилився. Володимир Цибулько прогнозовано критикував владу: «Чим Умєров відрізнятиметься від Резнікова? Віком. А якщо серйозно, то в нас ні дня без корупційного скандалу, тому Банковій здалося, що достатньо перевернути шахівницю, щоб правила змінилися». Ексголова Служби зовнішньої розвідки України Микола Маломуж своє чергою сказав, що «треба було б взяти військового професіонала».

На Прямому у «Вечорі про головне» з Олександром Близнюком зміну міністра оборони та заяву президента Литви Гітанаса Науседи щодо впливу корупції в Україні на рішення західних партнерів про постачання Києву зброї дуже інтелігентно обговорювали політологиня Олеся Яхно й експерт із міжнародної безпеки фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва Тарас Жовтенко. «Увага союзників до наших внутрішніх процесів закономірна, війна вдовгу вимагає порядку в тилу, — терпляче пояснювала Олеся Яхно. — Це надасть імпульс посилювати військову складову і ставати сильнішими зсередини». У відповідь на провокативне запитання ведучого, мовляв, чи не занадто наші партнери прискіпливі, Тарас Жовтенко зазначив, що «вони ще занадто м’які», однак за межі конструктивної критики гість не вийшов.

Другою парою гостей були Іван Крулько («Батьківщина») й Олег Синютка («Європейська солідарність»). За словами Синютки, добре, що Резніков прийшов до парламенту, але це була кількахвилинна імітація звіту, а головне запитання — чому Україна не підготувалася до повномасштабного вторгнення, як із півдня, так і з півночі? Крулько заніс до активу Резнікова зустрічі у форматі «Рамштайн», на що Синютка зауважив: «Рамштайн» — заслуга не лише міністра оборони. «Наша фракція чи не вперше голосувала за представника влади, — повідомив Олег Синютка, коли мова зайшла про призначення Рустама Умєрова. — Бо ми продемонстрували єдність не навколо влади, а навколо ЗСУ, навколо українського воїна. Міністр оборони має бути першим помічником Головнокомандувача, вони мають працювати в унісон». Певне, для підсилення ефекту в етері показали виступ Петра Порошенка у парламенті, в якому йшлося про те ж саме, а також про те, що призначення міністром оборони кримського татарина є дуже потужним меседжем про наміри України щодо Криму.

Ведучий «Людей війни» Матвій Ганапольський переплутав міністра оборони Німеччини Бориса Пісторіуса з колишнім міністром оборони Великої Британії Беном Воллесом: саме Пісторіусу ведучий приписав слова Воллеса про Amazon. Співрозмовник Ганапольського, воєнно-політичний оглядач Олександр Коваленко, його ввічливо виправив. До слова, на думку Олександра Коваленка, при відкритті декларацій певна інформація може стати надбанням ворога, що, звісно, небажано. Проте цей аспект теми в програмі лише окреслили, але належним чином не проартикулювали.

На 24-му ведучий Артем Овдієнко та політичний коментатор Олег Лісний посперечалися щодо того, які питання обговорюватиме в Києві Ентоні Блінкен. Було б зрозуміло, якби суперечка виникла з більш предметного приводу, але ж наразі це виглядало трохи краще, ніж ворожіння на кавовій гущі. «У американців боротьба з корупцією — ідея-фікс», — в розпал дискусії вигукнув ведучий. Також Артем Овдієнко занадто довго губився в здогадках, яким чином Президент може привести до тями депутатів, які провалили поправку про негайне відкриття декларування. Здавалося б, зрозуміло, що може вдіяти президент — накласти вето на закон. Ще може розпустити Верховну Раду, але про це поки не йдеться.

7 вересня: гаряча осінь 2023-го

На «Еспресо» у «Великий етер» із Василем Зимою вмикався з Польщі гендиректор компанії «Українська бронетехніка» Владислав Бельбас із розповіддю про міжнародну виставку озброєнь, де представили свою продукцію й українські компанії. Якщо це піар, то принаймні цікавий, тим паче що на інших каналах інформації про цю виставку зброї не згадували. Ще одним співрозмовником Василя Зими був голова Європейської партії Вірменії Тигран Хзмалян. «Вірменія прямо зараз закінчує розлучення з Російською імперією, — сказав він. — До нашої скроні був приставлений автомат Калашникова». Також гість окреслив свою позицію щодо конфлікту в Нагорному Карабаху та його перспектив.

Ведучому «Вечора про головне» на Прямому Олександру Близнюку, вочевидь, дуже хотілося пожвавити дискусію про завдання та пріоритети нового очільника Міноборони, але гості — народний депутат VIII скликання Віталій Сташук і Вадим Васильчук (фракція «Голосу» у Київраді), як кажуть, «не велися». На запитання ведучого, що заважало попередньому міністру ставити та виконувати ці завдання, Віталій Сташук сказав, що про попередника можна говорити довго… І перейшов до обговорення завдань Рустама Умєрова. Щодо неповного відновлення декларування Сташук теж порадив ведучому запитувати «тих, хто зробив його неповним».

Натомість Вікторія Пташник, яка була однією зі співрозмовниць Матвія Ганапольського в «Людях війни», Резніковим обурювалася. Потім ведучий чомусь вирішив поговорити з гостею на тему касетних боєприпасів, на яких пані Вікторія розумілася, схоже, дещо гірше, ніж на кадрових питаннях. Однак вона не розгубилася, сказавши, що не знає, «як донести до наших партнерів, що ми щодня втрачаємо кращих, поки вони зволікають із боєприпасами…»

Не обійшлося в етері й без чергового відео про допомогу Петра Порошенка армії.

На каналі «FreeДом» говорили про псевдовибори на окупованих територіях, експорт українського зерна, візит Блінкена, сліпоту міжнародних організацій, які, попри загибель тисяч мирних жителів, не вбачають в діях росіян в Україні ознак геноциду. А також — про долю Євгена Пригожина та генерала Суровікіна. Останню тему коментував політтехнолог Тарас Загородній, тож цього дня в праймтаймі каналу не було жодного російського гостя.

На 24-му обговорювали осінню міжнародну політику, зокрема саміт G-20 і Генасамблею ООН. Цю тему, а також візит Блінкена в розмові з ведучим Олексієм Печієм коментував той же таки Тарас Загородній.

Співрозмовником Катерини Соляр в «Актуальному інтерв'ю» був (уже не вперше) радник керівника Офісу Президента Михайло Подоляк. Ілюстрація до тези «яке запитання, така й відповідь»:

— Що вдалося Ердогану в Сочі?

— Нічого.

Скриншоти відео: телеканали «FreeДом», «Еспресо», Прямий/YouTube

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5568
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду