Сирський замість Залужного: огляд інформаційних каналів за 7–9 лютого 2024 року

Сирський замість Залужного: огляд інформаційних каналів за 7–9 лютого 2024 року

28 Лютого 2024
2064

Сирський замість Залужного: огляд інформаційних каналів за 7–9 лютого 2024 року

2064
На «Еспресо» обговорювали «Бігусгейт», на «Прямому» пропонували від… чепитися від Залужного, на каналі «FreeДом» викривали Такера Карлсона.
Сирський замість Залужного: огляд інформаційних каналів за 7–9 лютого 2024 року
Сирський замість Залужного: огляд інформаційних каналів за 7–9 лютого 2024 року

Провідною темою вечірніх етерів 24-го, «Еспресо» та Прямого цими лютневими днями була відставка Головнокомандувача Збройних Сил України Валерія Залужного і призначення на цю посаду Олександра Сирського. «Еспресо» та Прямий висвітлювали цю тему майже однаково, збігалися навіть деякі запитання, які ведучі ставили гостям. Водночас на каналі «FreeДом» відставці Залужного приділили не більше, а навіть менше уваги, ніж іншим подіям.

Ішлося в етері інформканалів також про внутрішньополітичну кризу в США, ухвалення в першому читанні закону про мобілізацію та інтерв’ю Путіна американському телеведучому Такеру Карлсону.

7 лютого: «Від… чепіться від Залужного», «Бігусгейт»

На 24-му на прохання ведучої Ольги Білан прессекретарка Світлани Тихановської Анна Красуліна прокоментувала дозвіл Лукашенка силовикам застосовувати проти громадян вогнепальну зброю, спецзасоби, бойову і спецтехніку. За словами гості, білоруські силовики й раніше вбивали мирних цивільних, але зараз узагалі не нестимуть за це жодної відповідальності: «Війна Лукашенка проти власного народу триває».

Ольга Білан в етері 24 каналу

Про розвиток подій навколо стеження за командою Bihus.Іnfo Ольга Білан згадала в суто інформаційному ключі, повідомивши про зустріч голови Служби безпеки України Василя Малюка з послами країн «Великої сімки».

Ведуча Андріана Кучер, пославшись на воєнний портал Defence Express, розповіла, що під час масованого ракетного удару по Україні 7 лютого ворог міг застосувати ракету «Циркон». Не забувши додати, що у зведенні Генштабу ЗСУ згадки про збиття такої ракети немає, і час від часу вживаючи слова «можливо» і «можливо, не вперше».

В етері були також огляд бойових дій і черговий випуск «Локшину замовляли?» з Вадимом Міським — про те, як Росія намагається відібрати в України історію Русі.

Першим співрозмовником ведучого програми «Вердикт» на каналі «Еспресо» Сергія Руденка був народний депутат України, голова парламентського комітету з питань свободи слова Ярослав Юрчишин (фракція «Голос»). Обговорювали дві теми: ухвалення в першому читанні, попри корупційні ризики та дискримінаційні норми, законопроєкту про мобілізацію, та ситуацію зі стеженням за командою Bihus.Іnfo. Юрчишин, один із трьох нардепів від «Голосу», які підтримали законопроєкт про мобілізацію в першому читанні, пояснював логіку як власну («зараз мобілізація жорстко буксує»), так і тих, хто голосував проти. Згадали й події в Космачі на Івано-Франківщині, де місцеві жителі побили двох жінок і дитину, запідозривши одну з них у причетності до ТЦК і СП. Щодо ситуації зі стеженням за командою Bihus.Іnfo пан Юрчишин висловив сподівання, що у 20-х числах лютого народні обранці почують від очільника СБУ пана Малюка відповідь на ключове запитання: хто замовив Bihus.Іnfo (і відповіді досі немає, втім, лютий ще не закінчився). На запитання ведучого, хто мав би через цю справу подати у відставку, пан Юрчишин не відповів, пославшись на брак інформації.

Сергій Руденко та Ярослав Юрчишин в етері каналу «Еспресо»

Поганим сигналом для влади назвала справу зі стеженням за журналістами й журналістка, членкиня громадської антикорупційної ради Міноборони Тетяна Ніколаєнко. На її думку, про справжніх замовників стеження ми не дізнаємося.

Про «Бігусгейт», за висловом Сергія Руденка, йшлося і в другій частині програми, гостями якої стали політичні коментатори Олег Саакян і Максим Розумний. За словами Олега Саакяна, подібні справи б’ють по іміджу українських спецслужб, які загалом демонструють звитягу в боротьбі з окупантами.

На каналі «FreeДом» етерний час і увагу розподілили між візитом до України голови дипломатії Євросоюзу Жозепа Борреля, проблемами ЖКГ і беззаконням у Росії та інтерв’ю Путіна американському журналісту Такеру Карлсону.

Ведуча Лейла Мамедова тішилася з того, що Високий представник ЄС під час масованої ракетної атаки сидів в укритті, і висловлювала сподівання на «протверезіння» Європи. Водночас її співрозмовник, співдиректор програм зовнішньої політики та міжнародної безпеки Центру Разумкова Михайло Пашков сказав, що Жозепа Борреля, який дуже добре знає ситуацію в нашій країні, немає потреби переконувати у злочинах російського режиму в Україні. Гість також назвав візит очільника європейської дипломатії до Києва багатоплановим і різнорівневим.

Тема проблем у російському житлово-комунальному господарстві з настанням зими перетворилася на одну з найулюбленіших тем каналу, її кожного разу обговорюють ґрунтовно та з залученням експертів, як російських, так і вітчизняних.

Відмову управління МВС Росії у Грозному в порушенні кримінальної справи за фактом побиття сином Кадирова ув’язненого Микити Журавля (побиття сталося наприкінці вересня минулого року) в етері каналу коментував російський адвокат Микола Полозов.

А про те, хто такий Такер Карлсон, і що відомо про його інтерв’ю з Путіним, докладно розповіла з Вашингтону журналістка Каріна Орлова.

Лейтмотивом «Вечора про головне» з Олександром Близнюком на Прямому став адресований владі заклик лідера «Європейської солідарності» Петра Порошенка створити технократичний уряд, позбутися колишніх соратників Януковича та не чіпати Валерія Залужного. «Почніть з себе! А від Залужного від… чепіться», — сказав Порошенко у виступі з парламентської трибуни, запис якого показали в етері. На думку одного з гостей, інвестиційного банкіра Сергія Фурси, звільнити без причин, точніше через ревнощі, людину з високим рейтингом важко, тому це намагаються загорнути в якусь інформаційну обгортку.

Інший гість, нардеп від «Європейської солідарності» Олег Синютка (голова підкомітету з питань забезпечення діяльності народних депутатів України Комітету ВР з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи Ради) зі свого боку назвав можливу (на той момент) відставку Залужного ударом по ЗСУ. «А як ми виглядатимемо в очах союзників, які допомагають нам, я впевнений, перемогти в цій війні?» — запитував Синютка. Зрештою він теж закликав владу відчепитися від Залужного і займатися підтримкою ЗСУ.

8 лютого: призначення Сирського, ху із Такер Карлсон

У праймтаймі 24-го через відставку Валерія Залужного і призначення Головнокомандувачем ЗСУ Олександра Сирського розширили розмовну частину етеру. Спочатку, коли указу щодо Залужного ще не було, ведуча Ольга Білан говорила про його ймовірну відставку та можливих кандидатів у наступники з колишнім співробітником СБУ Іваном Ступаком. Ступак зокрема відзначив, що наступник має бути на голову вищий за попередника. Поки говорили, з’явилося офіційне повідомлення про призначення Головкомом Олександра Сирського, яке ведуча негайно озвучила в етері. Однак чи виявився наступник на голову вищий за попередника, Ольга Білан в Івана Ступака не спитала. Далі в етері 24-го розповіли, що відомо про нового Головкома. На каналі також за дві години щонайменше двічі показали відеозвернення президента України Володимира Зеленського, в якому він оголосив про зміну Головнокомандувача ЗСУ.

Співрозмовником ведучої Андріани Кучер був воєнний експерт Сергій Грабський, який спочатку сказав, що дозволить собі утриматися від будь-яких коментарів, але потім усе ж таки прокоментував відставку Залужного в тому сенсі, що «ми щодо зміни керівництва діємо в рамках цивілізованої демократичної традиції». Мовляв, ніхто з генерала Залужного погони не зривав і на розстріл не вів, як це бувало за сталінських часів. Ведуча на це, м’яко кажучи, некоректне порівняння жодним чином не відреагувала.

Андріана Кучер та Сергій Грабський в етері 24 каналу

Ще з одним співрозмовником, політичним коментатором Андрієм Вігірінським, Андріана Кучер обговорила до певної міри конспірологічну версію, що, судячи з нібито пропущених номерів президентських указів, Валерія Залужного звільнено раніше, ніж про це повідомили офіційно. Вігірінський пояснив, що деякі укази секретні, тож на підставі номерів президентських указів подібні версії будувати не варто.

Відставку Залужного в етері 24-го коментували також секретар Комітету ВР з питань національної безпеки, оборони та розвідки Роман Костенко (фракція партії «Голос») та ексвіцепрем’єр і ексдержсекретар Олег Рибачук, на думку якого, Зеленський звільнив Залужного через «елементарні заздрощі». Водночас майже всі гості каналу зійшлися на тому, що відтепер президент Зеленський нестиме більше відповідальності за все, що відбуватиметься на фронті.

На каналі «Еспресо» передчуття відставки Залужного, а потім і саму відставку ведучий «Великого етеру» Василь Зима обговорював зокрема з народними депутатами Миколою Княжицьким (голова підкомітету з питань культурної політики Комітету ВР з питань гуманітарної та інформаційної політики) та Іванною Климпуш-Цинцадзе (голова Комітету ВР з питань інтеграції України до Євросоюзу). Обоє з фракції партії «Європейська солідарність». Пані Іванна назвала відставку Залужного серйозним ударом по державності й повідомила, що отримала вже кілька запитань від європейських чиновників, як вони мають це розуміти. Натомість «Z-тролі», за її словами, шалено радіють.

У програмі «Вердикт» із Сергієм Руденком ще одна представниця «Європейської солідарності» Ірина Фріз (членкиня парламентського Комітету з питань нацбезпеки, оборони та розвідки) назвала відставку Залужного «вироком цій владі».

Адвокатів рішення президента Зеленського щодо зміни Головкома в етері «Еспресо» не виявилося. Ведучий «Вердикту» запитував у глядачів, чи підтримують вони призначення Олександра Сирського Головнокомандувачем ЗСУ, однак через скорочення етерного часу з двох годин до однієї не встиг оприлюднити результати опитування.

Замість другої частини «Вердикту» в етері «Еспресо» показали токшоу «Говорить великий Львів».

У вечірньому етері каналу «FreeДом» (блок «1+1») упродовж трьох годин говорили про що завгодно, тільки не про відставку Залужного. Коментатор широкого профілю Олексій Буряченко прокоментував включення оборонної промисловості України в структуру безпеки ЄС: мовляв, це вже інша риторика, Україну вже «транслюють як члена ЄС». Білоруський громадський діяч Сергій Бульба розповів про «єдиний виборний день» у Білорусі та дозвіл Лукашенка силовикам застосовувати зброю проти цивільних. Йшлося також про ціни на іранські «шахеди» для Росії, дружбу Росії з Північною Кореєю, діяльність російських шпигунів у Європі, голосування в Сенаті США щодо допомоги Україні — з увімкненням «директора Євразійської демократичної ініціативи» Пітера Залмаєва, який про останні новини з Сенату дізнався від ведучих каналу.

Черговий випуск проєкту «Кандидат» доповнила розлога розмова ведучих із політичним коментатором Ігорем Чаленком про те, чому Путін завжди бреше, та докладний сюжет, присвячений Такеру Карлсону.

Нарешті в щоденному інформаційно-аналітичному півгодинному випуску «Наше время» згадали про відставку Залужного і призначення Сирського — суто інформаційно, сухо, без біографій, лише з цитатами зі звернення Володимира Зеленського.

Гостей-росіян цього вечора в етері каналу не було.

Головними темами токшоу Прямого каналу «Вже на часі» зі Світланою Орловською та Олександром Близнюком були відставка Залужного і ситуація зі стеженням за командою Bihus.Іnfo. В дискусії брали участь народні обранці Ірина Фріз («Європейська солідарність», комітет ВР з питань нацбезпеки, оборони та розвідки), Валентин Наливайченко («Батьківщина», секретар комітету з питань інтеграції України до Євросоюзу), Людмила Буймістер (позафракційна, сержантка ЗСУ) і представлений як народний депутат від «Слуги народу» Ігор Кривошеєв.

Утім, ілюзія дотримання балансу виявилася нетривалою: пан Кривошеєв сказав, що йому важко говорити від імені «слуг народу», позаяк він торік улітку вийшов із партії та наразі проти відставки Валерія Залужного. Ведучий Олександр Близнюк поставив гостям запитання, яке краще було б, певне, адресувати прихильникам відставки Залужного: «Чи можна почути чітку аргументацію?» Натомість Ірина Фріз висловила думку, що «той, хто порадив це Зеленському, помилився: обнуляючи рейтинг Залужного, вони обнуляють рейтинг самого Зеленського». Допис міністра оборони Рустема Умєрова щодо необхідності нових підходів зачитали, але переконливим не визнали: за словами Світлани Орловської, Залужний якраз пропонував нові підходи й технології. Потім ведучі обурилися, що про відставку Головкома оголосили, але наступника не назвали. Обурювалися бурхливо, однак недовго, бо стало відомо про призначення Олександра Сирського.

Обговорення ситуації зі стеженням за командою Bihus.Іnfo перетворилося на згадки про те, як «у квітні 2022-го викинули з етеру три канали», а також констатацію «методичної руйнації свободи слова як однієї з базових основ демократичного суспільства». «Утиски спрямовані проти тих медіа, які намагалися дати глядачам поживу для розуму, щоб робили висновки, — сказала Ірина Фріз. — Пожинаємо наслідки боротьби влади зі свободою слова. Це бачать і партнери — або корупційні скандали, або утиски свободи слова. Багато питань і вимог до влади, яка намагається цензурувати інформаційне поле».

Наприкінці програми Світлана Орловська оголосила, що кожен гість має по тридцять секунд для резюме, однак ще майже хвилину говорила сама.

Докладніше про токшоу «Вже на часі» можна прочитати в нашому огляді.

9 лютого: Залужний — майбутній прем’єр чи промоутер України? «Фаховий експерт» Жеваго

На 24 каналі продовжили розпочате напередодні обговорення відставки Валерія Залужного. Політичний коментатор Микола Давидюк запропонував владі, щоб продемонструвати відсутність розколу, призначити Залужного прем’єром. Питання, чи це взагалі реально, ані гостя, ані ведучу Ольгу Білан, схоже, анітрохи не турбувало. Цікаво, що кількома хвилинами раніше Микола Давидюк висунув не менш оригінальну ідею — відправити Валерія Залужного в європейське турне агітувати за надання допомоги Україні.

Ведуча Андріана Кучер наводила зокрема докази того, що відставка Залужного відбулася «в цивілізований спосіб»: у подробицях розповідала про нагородження Валерія Залужного орденом «Золота Зірка» і присвоєння йому звання Героя України, а також про теплі обійми з Володимиром Зеленським під час нагородження.

Увагу на каналі приділили й інтерв’ю Путіна Карлсону, яке вийшло в етер у ніч на 9 лютого. Спочатку ведуча сама переповідала тези з інтерв’ю, потім долучила до обговорення експерта-міжнародника Станіслава Желіховського.

У «Великому етері» на каналі «Еспресо» Василь Зима обговорював із ведучим «Воєнних підсумків дня» Сергієм Згурцем вплив мобілізації на демографічний стан. «Сергій знайшов дуже цікаві цифри, які показують дуже загрозливі тенденції», — повідомив Василь Зима. На його прохання режисери показали графічну «вікову піраміду», згідно з якою менш за все в Україні людей віком 25–30 років. Однак звідки ці дані, ведучі не повідомили.

Потім на зв’язку зі студією був Костянтин Жеваго (політик, бізнесмен, олігарх, фігурант низки кримінальних справ, якого підозрюють зокрема в організації розтрати майна банку «Фінанси та Кредит» на суму $113 млн і який перебуває у Франції). Йшлося про зволікання американських конгресменів з ухваленням фінансування допомоги Україні на 60 млрд доларів. За словами Жеваго, «Америка себе виставляє як країна, яка обіцяє, а потім не може виконати свої обіцянки. Це погано для Америки перш за все. Треба було сказати, що вони нас підтримуватимуть не стільки, скільки потрібно, а на скільки в них вистачить грошей». На думку Жеваго, українцям варто бути готовими до непопулярних рішень — зниження зарплат, збільшення видатків, друкування грошей тощо. «Важливо чути думку не просто фахових експертів, а людей, які працюють на ринку й розуміють і можливості, і загрози, і виклики», — спробував виправдати появу Костянтина Жеваго в етері ведучий Василь Зима. Звісно, жодного маркування «Реклама» або ж «Піар» увімкнення в етер пана Жеваго не мало.

Гостями традиційного п’ятничного журналістського клубу програми «Вердикт» стали, за словами ведучого Сергія Руденка, журналісти, які живуть за кордоном — Тетяна Висоцька зі Страсбурга, Олександр Голубов із Бонна і Марія Гурська з Варшави. Всі — колишні або нинішні журналісти каналу «Еспресо». На запитання, чи зрозумілі їм причини відставки Валерія Залужного, гості відповіли по-різному. На думку Марії Гурської, Залужний виступав за посилення мобілізації, Олександр Голубов указав на відсутність належної комунікації, Тетяна Висоцька сказала, що не на сто відсотків розуміє, що відбувається в Україні та чому звільнили Залужного, якщо він був успішним Головнокомандувачем і гідним звання Героя України. «Ми як і будь-які громадяни очевидно мусимо підтримувати нового Головкома, — сказав ведучий, — але чи є у вас якісь застереження, можливо, додаткова інформація?... Що про нього пишуть в пресі — польській, французькій, німецькій?». Тетяна Висоцька розповіла, що з огляду на «комунікаційний провал» у представленні кандидатури Сирського дуже показовими є деякі заголовки. Зокрема американська версія Politico вийшла з заголовком «Залужний пішов — м’ясник прийшов», натякаючи на нібито безжальність нового Головкома ЗСУ. Схожі тези, за словами Висоцької, є в публікаціях й інших видань.

Певним балансом до цих спостережень став показаний в етері каналу відеосюжет про успішні воєнні операції під керівництвом Олександра Сирського й інші чесноти нового Головкома.

Про інтерв’ю Путіна Карлсону, яке теж обговорювалося в «журналістському клубі», чи не найвлучніше висловилася Марія Гурська: «У Польщі вважають, що нічого нового Путін не сказав, а Карлсон — корисний ідіот у ситуації, коли журналіст стає знаряддям злочинця».

На каналі «FreeДом» (блок «Інтера») говорили й про нового Головкома ЗСУ Олександра Сирського, і про ймовірні зміни на фронті у зв’язку з новим призначенням — із постійним гостем каналу, воєнним аналітиком Дмитром Снєгирьовим.

Дмитро Снєгирьов в етері «FreeДом»

Не обійшли увагою воєнні дії в Секторі Газа, голосування в Сенаті США й інтерв’ю Путіна Карлсону. Інтерв’ю Путіна в притаманній їй манері коментувала зокрема колишня оперна співачка і депутатка Держдуми Марія Максакова, яка на каналі часто-густо переповідає пікантні подробиці з життя російської так званої еліти. За словами Максакової, «інтерв’ю давала Паніка», і це було помітно не лише внутрішньому, але й зовнішньому глядачеві.

У вечірньому марафоні з Олександром Близнюком на Прямому ведучий продовжив з’ясовувати, чи все є зрозумілим в аргументації Верховного Головнокомандувача щодо заміни Валерія Залужного Олександром Сирським. Гостя у студії, депутатка Київради Вікторія Пташник, говорила про відсутність комунікації між президентом Зеленським і народом: за її словами, очільник держави щось пояснив лише на закритій зустрічі з журналістами, яким наказано мовчати.

Олександр Близнюк, Марія Іонова та Вікторія Пташник в етері Прямого каналу

Народна депутатка від «Європейської солідарності» Марія Іонова (Комітет ВР з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва), яка була на зв’язку зі студією, припустила, що причини відставки Залужного не зрозумілі нікому, а час для відставки обраний дуже невдалий.

Професора Нью-Йоркського університету Ігоря Айзенберга, який теж вмикався в етер, ведучий попросив спрогнозувати результат чергового голосування в Сенаті щодо допомоги Україні. Подібні «ворожіння на кавовій гущі» доволі поширені в розмовних програмах інформканалів, хоча поживи для розуму дають небагато.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2064
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду