«Медіачек»: «УНІАН» у новині про «ракетні» гадання екстрасенса порушив кодекс етики та свою редполітику

«Медіачек»: «УНІАН» у новині про «ракетні» гадання екстрасенса порушив кодекс етики та свою редполітику

3 Липня 2023
10921

«Медіачек»: «УНІАН» у новині про «ракетні» гадання екстрасенса порушив кодекс етики та свою редполітику

10921
«МедіаЧек»: Редакція «УНІАН» у своєму матеріалі порушила низку пунктів Кодексу етики українського журналіста, а також розділ «Принципи та цінності» Редакційної політики «УНІАН» (у частині різнобічності та повноти).
«Медіачек»: «УНІАН» у новині про «ракетні» гадання екстрасенса порушив кодекс етики та свою редполітику
«Медіачек»: «УНІАН» у новині про «ракетні» гадання екстрасенса порушив кодекс етики та свою редполітику

Громадські організації «Детектор медіа» та «Інститут масової інформації» пропонують механізм скарг на неякісні журналістські матеріали, які порушують законодавство та професійні стандарти. На сайтах організацій розміщено спеціальну форму для подання публічної скарги. Поскаржитися може кожен, анонімні скарги не розглядаються. Цей механізм слугує для оперативного консультування щодо порушень у ЗМІ.

У разі якщо подані матеріали свідчать про наявність складної ситуації, організації передають скарги до розгляду в Комісію журналістської етики та Незалежну медійну раду. Короткі запитання до ініціативи та реакції на висновки можна надіслати за адресою mediachek.ua@gmail.com

Висновок №174 щодо матеріалу з веб-сайту інформаційного агентства «УНІАН» під назвою «Екстрасенс передрік новий масований удар Росії: названо дату»

І. Дані щодо скарги та оскарженого матеріалу

1. 15 грудня 2022 р. до Ініціативи «МедіаЧек» надійшла скарга від громадянина на цей матеріал з мотивацією, що він навіює страх на українців.

2Матеріал «Екстрасенс передрік новий масований удар Росії: названо дату» було опубліковано на сайті інформагентства 12 грудня 2022 р. у рубриках «новини», «lite» та «астрологія». Авторкою вказана Віолетта Орлова. Матеріал містить спочатку фото крилатої ракети на фоні двигунів під крилом літака, в реченні після фото — гіперпосилання на матеріал того ж інформагентства «"Ракети ще є": Повітряні сили готуються відбивати новий удар росіян». У наступному абзаці подане гіперпосилання на відео на ютубі «Розклад На ЩОДЕНЬ Для України 1️⃣2️⃣.1️⃣2️⃣-1️⃣8️⃣.1️⃣2️⃣ Яких Нових Перемог ЗСУ Очікувати» (11.12.22 р.) з каналу «Екстрасенс Роман Шептицький». У передостанньому абзаці надано гіперпосилання на матеріал «УНІАН» «Екстрасенс назвав точні дні, коли майже всю Україну стрясуть бомби». А в останньому абзаці — гіперпосилання на матеріал «УНІАН» «Таролог передбачила, коли закінчиться війна та що чекає на Україну у 2023-му (відео)».

3. Розглядуваний матеріал присвячений прогнозові таролога, екстрасенса Романа Шептицького щодо майбутніх російських ударів по Україні.

ІІ. Стандарти журналістської етики, які регулюють цю сферу суспільних відносин

1. Кодекс етики українського журналіста (в ред. 2013 року):

  • «Повага до права громадськості на повну та об’єктивну інформацію про факти та події є найпершим обов’язком журналіста. Журналісти і редактори повинні здійснювати кроки для перевірки автентичності усіх повідомлень, відео- та аудіо матеріалів, отриманих від представників загалу, фрілансерів, прес-служб та інших джерел.» (п. 6);
  • «Точки зору опонентів, у тому числі тих, хто став об’єктом журналістської критики, мають бути представлені збалансовано. Так само мають бути подані оцінки незалежних експертів.» (п. 10);
  • «Свідоме порушення норм журналістської етики є абсолютно несумісним з професійною журналістикою, піддається громадському осуду,..» (п. 19).

2. Редакційна політика «УНІАН»

«Принципи та цінності 

Інформаційне агентство УНІАН з моменту заснування 1992 року вважає своїм обов’язком дотримання професійних стандартів і принципів об'єктивної журналістики. Головною метою роботи агентства є оперативне, різностороннє і правдиве інформування української та зарубіжної аудиторії стосовно усіх важливих подій в Україні та за її межами, а також стосовно фактів, які можуть мати суспільний інтерес і вагу - в цілодобовому режимі у максимально доступній і зрозумілій для читача формі. Повнота і різнобічна подача інформації, і водночас її лаконічність і точність - основоположні принципи роботи редакції.»

3. Ініціатива не застосовує Закон України «Про медіа» до даного матеріалу, оскільки його випущено 2022 р., тобто до набуття чинності цим Законом і він не може мати зворотної сили. 

ІІІОцінка розглядуваного матеріалу

1. Увага до «надприродних сил» є типовою для суспільства в кризові періоди. Така увага суспільства відображається й на контенті медіа, а окремі схожі матеріали вже ставали предметом розгляду інших експертних органів у сфері журналістики, наприклад, Незалежної медійної ради.

2. Немає нічого дивного в тому, що аудиторію лякають певні новини в період війни. Але контент медіа не повинен бути шокуючим безпідставно чи без достатнього підґрунтя. Ініціатива «МедіаЧек» погоджується з позицією Незалежної медійної ради, що такого роду матеріали не є в юридичному сенсі послугами з ворожіння та гадання, тому вони не підпадають під законодавчу заборону (див. п. 4 Висновку НМР від 18.08.2022 р.). Водночас Ініціатива  вважає, що медіа не повинні писати про саме по собі гадання на картах Таро в новинних матеріалах, навіть і в розділі «легкого»/ «розслабляючого»/розважального контенту сайту інформагенції. В даному випадку матеріал містив твердження з посиланням на гадання, та ще й на дуже чутливу для суспільства та громадян тему. Ми вбачаємо в цьому порушення п.6 Кодексу етики, адже редакція не може здійснити перевірку на автентичність результатів гадання, разом з тим поширює їх. Якщо ж  подібні матеріали з’являються в медіа поза новинним форматом, то в них повинні бути належні роз’яснення як щодо гадання на картах, так і, за потреби, щодо теми, якої гадання стосується. 

3. Інформагентство «УНІАН» не відповіло на звернення Ініціативи прокоментувати розглядувану скаргу.  

4. У матеріалі також не роз’яснено, чи існують прогнози українських військових, фахівців у сфері оборони щодо можливих наступних російських обстрілів. Оскільки матеріал стосується безпеки громадян, то в ньому однозначно мала бути подана позиція найбільш фахових і загальновизнаних інституцій та експертів з цього питання. 

Враховуючи все вищесказане, в розглядуваному матеріалі порушено професійні стандарти журналістики щодо повноти викладу інформації (п.6 Кодексу етики) та подання позицій незалежних експертів (п.10 Кодексу). Зважаючи на те, що інформагенція вже публікувала раніше подібні матеріали, які отримали негативний висновок Незалежної медійної ради, наступна публікація даного матеріалу з доволі схожими порушеннями нами розглядається як свідомий крок, тобто як умисне порушення норм журналістської етики (перше реч. п.19 Кодексу). Також наявне порушення розділу “Принципи та цінності” Редакційної політики «УНІАН» у частині різнобічності та повноти подання інформації. 

Ініціатива «МедіаЧек» вважає, що редакція веб-сайту інформаційного агентства «УНІАН» у своєму матеріалі «Екстрасенс передрік новий масований удар Росії: названо дату» порушила п.п. 6 (в частині повноти), 10 (в частині подання позицій експертів) і 19 Кодексу етики українського журналіста, а також розділ «Принципи та цінності» Редакційної політики УНІАН (у частині різнобічності та повноти).

1 липня 2023 р.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
10921
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду