«МедіаЧек»: «Радіо Трек» у матеріалі про дівчину, що розматюкалася, порушило закон про медіа та кодекс етики

«МедіаЧек»: «Радіо Трек» у матеріалі про дівчину, що розматюкалася, порушило закон про медіа та кодекс етики

5 Січня 2024
1040

«МедіаЧек»: «Радіо Трек» у матеріалі про дівчину, що розматюкалася, порушило закон про медіа та кодекс етики

1040
«МедіаЧек»: Редакція веб-сайту «Радіо Трек» при розміщенні матерілу «Дівчина розматюкалася, бо зайшла в купе з трьома чоловіками? «Ганьба Укрзалізниці»» порушила ч. 6 ст. 42 Закону України «Про медіа» та перше речення п.8, п. 15 Кодексу етики українського журналіста.
«МедіаЧек»: «Радіо Трек» у матеріалі про дівчину, що розматюкалася, порушило закон про медіа та кодекс етики
«МедіаЧек»: «Радіо Трек» у матеріалі про дівчину, що розматюкалася, порушило закон про медіа та кодекс етики

Громадські організації «Детектор медіа» та «Інститут масової інформації» пропонують механізм скарг на неякісні журналістські матеріали, які порушують законодавство та професійні стандарти. На сайтах організацій розміщено спеціальну форму для подання публічної скарги. Поскаржитися може кожен, анонімні скарги не розглядаються. Цей механізм слугує для оперативного консультування щодо порушень у ЗМІ.

У разі якщо подані матеріали свідчать про наявність складної ситуації, організації передають скарги до розгляду в Комісію журналістської етики та Незалежну медійну раду. Короткі запитання до ініціативи та реакції на висновки можна надіслати за адресою mediachek.ua@gmail.com.

ВИСНОВОК № 187 

щодо матеріалу з веб-сайту «Радіо Трек» під назвою «Дівчина розматюкалася, 

бо зайшла в купе з трьома чоловіками? «Ганьба Укрзалізниці»»

І. Дані щодо скарги та оскарженого матеріалу

1. 14 травня 2023 року до Ініціативи «МедіаЧек» надійшла скарга на вказаний матеріал, у якій зазначається про прояви сексизму, об'єктивації та звинувачення жертви в матеріалі. 

2. Оскаржений матеріал було опубліковано 12 травня 2023 р. без зазначення рубрики, в кінці матеріал підписаний Сергієм Шевчуком. При цьому вступна частина тексту (але не заголовок) містить приписку «(АК)». Після закінчення матеріалу також зазначено: «*АК — авторська колонка: всі оцінки, думки та висновки — авторські». Крім того, поряд із зазначенням імені автора (зліва й дещо вище) по закінченню матеріалу вказано: «Радіо Трек: НОВИНИ».

3. Матеріал є реакцією на допис у соціальній мережі Х (Твіттер) користувачки під ніком «Грішниця», яка ненормативною лексикою висловила своє обурення присутністю в купе поїзда поряд із нею трьох чоловіків та просила в Укрзалізниці запровадити жіночі купе. На початку тексту подано гіперпосилання на допис у Фейсбук Романа Лебедя, який відреагував на допис в Х, та на сам допис користувачки в соцмережі Х. Там же також подано фотоколаж із зображення тексту допису в Х, фото користувачки Х та Лебедя. Далі за текстом подано скріншот допису в Х та повторне гіперпосилання на допис у ФБ з підводкою «От як прокоментував цей допис «Грішниці» Роман Лебідь», також подано розлогу цитату з допису на декілька абзаців (зважаючи на невідповідність підводки й теперішнього змісту допису, можна припустити, що його автор змінив). Потім подане жіноче фото з підписом, що це «та сама грішниця», і вже втретє подано гіперпосилання на допис Лебедя у ФБ. На завершення тексту — скріншот цього допису, який за змістом відповідає згаданій раніше цитаті.

4. У редакції Радіо Трек на запит «МедіаЧеку» прокоментувати скаргу відповіли, що передадуть звернення шеф-редактору (відповіді від якого не надійшло). 

ІІ. Стандарти журналістської етики та законодавство, які регулюють цю сферу суспільних відносин

  1. Кодекс етики українського журналіста (в ред. 2013 року):

«Редакційна обробка матеріалів, включаючи знімки, текстівки, заголовки, відповідність відеоряду та текстового супроводу тощо, не повинна фальсифікувати зміст...» (п. 8);

«Ніхто не може бути дискримінований через свою стать, мову, расу, релігію, національне, регіональне чи соціальне походження або політичні уподобання. Вказувати на відповідні ознаки особи (групи людей) слід лише у випадках, коли ця інформація є неодмінною складовою матеріалу. Необхідно утримуватися від натяків або коментарів, що стосуються фізичних недоліків чи хвороб людини, уникати вживання образливих висловів, ненормативної лексики.» (п. 15).

2. Закон України «Про медіа» (№ 2849-IX):

«Дія цього Закону поширюється на суб’єкти у сфері медіа, які підпадають під юрисдикцію України, за наявності принаймні однієї з таких ознак:

1) суб’єкт заснований в Україні, має місцезнаходження в Україні, і редакційні рішення регулярно приймаються ним на території України;

2) суб’єкт не заснований в Україні, але відповідає одному з критеріїв, передбачених частинами дев’ятою - тринадцятою цієї статті.» (ч. 8 ст. 2).

«Дія цього Закону поширюється на всіх суб’єктів у сфері онлайн-медіа, що відповідають вимогам частини восьмої цієї статті, у тому числі тих, що не були зареєстровані як суб’єкт у сфері медіа у встановленому цим Законом порядку.» (абзац 1 частини 11 статті 2).

«Дія цього Закону поширюється на інші… онлайн медіа-сервіси.., якщо вони спрямовані на територію та аудиторію України. При визначенні спрямованості Національна рада керується такими критеріями:

1) місцезнаходження користувачів відповідних медіа-сервісів;

2) спрямованість реклами повністю або частково на споживачів в Україні;

3) використання як мови інтерфейсу за замовчуванням державної мови, мов корінних народів України;

4) призначення змісту інформації повністю або переважно для аудиторії України;

5) правила користування та політики медіа-сервісу базуються на законодавстві України;

6) використання для надання доступу до медіа-сервісів доменних імен у географічних доменах, що вказують на Україну.» (ч. 13 ст. 2).

«У матеріалах медіа (крім фільмів) обмежується поширення інформації, що може завдати шкоди фізичному, психічному або моральному розвитку дітей, та у яких міститься така інформація:.. нецензурні висловлювання, слова, непристойні жести, крім випадків використання у творах мистецтва або відтворення у повідомленнях про новини дня або поточні події, що мають характер звичайної прес-інформації;..» (п. 7 ч. 1 ст. 42).

«Онлайн-медіа можуть поширювати інформацію, передбачену частиною першою цієї статті, за умови забезпечення належного попередження про потенційну шкідливість такої інформації для дітей.» (ч. 6 ст. 42).

3. Редакційний статут на сайті «Радіо Трек» відсутній. 

ІІІ. Оцінка розглядуваного матеріалу

1. Матеріал належить до авторських колонок, але його позначення не є достатнім та адекватним. Текст не розміщено в рубриці авторських колонок чи блогів (та і самої такої чи подібної рубрики немає серед розділів сайту). Приписка про авторську колонку міститься лише в кінці і стосується позначки «(АК)» з першого речення ліду, а не заголовку. Тобто, щоби дізнатися, що текст є авторською колонкою, необхідно або його дочитати до кінця, або пролистати до закінчення. Лише після цього з перебивкою-рекламною вставкою вказано автора. Позначка «Радіо Трек. Новини» також збиває з пантелику. Тому «МедіаЧек» не вважає, що даний матеріал належно маркований як авторська колонка, має місце порушення першого речення п. 8 Кодексу етики.

Попри те, що сам розглядуваний контент не є журналістським, постає питання дотримання законодавства та журналістської етики при публікації в медіа контенту з ознаками статевої дискримінації. Тому Ініціатива «МедіаЧек» розгляне дане питання нижче.

2. Як допис користувачки Х під ніком «Грішниця», так і авторський текст пана Шевчука в колонці містять образливі й сексистські висловлювання: з одного боку щодо чоловіків, з іншого — щодо самої «Грішниці». Припущення про те, що троє чоловіків у купе самі по собі становлять небезпеку чи просто висловлювання огиди з приводу перебування з ними в одному купе, як і припущення про те, що допис в Х спричинений відсутністю уваги до його авторки як до особи жіночої статі — не базуються на якихось раціональних аргументах і в такому вигляді є певними формами мови ворожнечі.

Крім того, в розглядуваному тексті цитується обсценна лексика (як із допису користувачки Х, так і Лебедя).
Розглядуваний матеріал, на думку «МедіаЧек», може шкодити моральному та психічному розвитку дітей. Спотворюючи уявлення як про чоловіків, так і про жінок на основі сексистських висловлювань, в яких містяться незрозумілі узагальнення чи необґрунтовані припущення.

Закон «Про медіа» допускає поширення подібних матеріалів у онлайн-медіа лише за умови попередження про потенційну шкідливість інформації для дітей. Проте розглядуваний матеріал ніякого маркування, схожого на попередження, не містить, а, отже, порушує ч. 6 ст. 42 вказаного Закону. 

3. Оскільки матеріал неналежно маркований як в аспекті жанру, так і в аспекті шкідливості для дітей, Ініціатива «МедіаЧек» вважає, що редакція порушила п. 15 Кодексу етики українського журналіста. Йдеться про відповідальність саме редакції за спосіб публікації матеріалу.

Ініціатива «МедіаЧек» вважає, що редакція веб-сайту «Радіо Трек» при розміщенні матерілу «Дівчина розматюкалася, бо зайшла в купе з трьома чоловіками? «Ганьба Укрзалізниці»» порушила ч. 6 ст. 42 Закону України «Про медіа» та перше речення п.8, п. 15 Кодексу етики українського журналіста. 

Копія даного висновку надсилається до Національної ради з питань телебачення і радіомовлення. 

29 грудня 2023 р.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1040
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду