Незалежна медійна рада: УНІАН порушив стандарти, закон і власну редполітику в матеріалах про прогнози тарологів

Незалежна медійна рада: УНІАН порушив стандарти, закон і власну редполітику в матеріалах про прогнози тарологів

19 Серпня 2022
1608

Незалежна медійна рада: УНІАН порушив стандарти, закон і власну редполітику в матеріалах про прогнози тарологів

1608
Експерти радять медіа в час війни відмовитись від поширення езотеричних «прогнозів», які можуть бути сприйняті як факти і викликати паніку.
Незалежна медійна рада: УНІАН порушив стандарти, закон і власну редполітику в матеріалах про прогнози тарологів
Незалежна медійна рада: УНІАН порушив стандарти, закон і власну редполітику в матеріалах про прогнози тарологів

Незалежна медійна рада розглянула три публікації сайту інформаційної агенції УНІАН, перші дві з яких засновані на прогнозах таролога, а третя є добіркою народних свят і звичаїв. Згідно з висновком експертів, у матеріалах про таролога порушений Кодекс етики українського журналіста та закон «Про пресу», а також редакційна політика інформагенції.

У матеріалах «“На Україну випала карта смерті”: таролог передрекла кривавий період у війні» і «Названо 4 міста, які загарбники будуть знищувати вже скоро», опублікованих УНІАН 14 липня 2022 року, подані прогнози тарологині на ім’я Яна. На думку експертів, автори не дали повної та об’єктивної інформації про спосіб отримання цих прогнозів та їхню авторку, чим створили небезпеку сприйняття цих прогнозів як достовірних фактів. «Безумовно, гаряча фаза війни є одним з найгірших різновидів кризи, яка лише може трапитися. Матеріали з пророцтвами таролога про перебіг війни в період її розпалу не є розважальним контентом. Медіа повинне було врахувати дражливу тему прогнозу таролога й можливу емоційну реакцію людей, які живуть у містах, названих тарологом як мішені ворога», — вважають експерти, які побачили в цьому порушення пункту 6 Кодексу етики українського журналіста («Повага до права громадськості на повну та об’єктивну інформацію про факти та події є найпершим обов’язком журналіста») та пункту другого частини третьої статті 26 закону «Про пресу» («журналіст зобов’язаний подавати для публікації об’єктивну і достовірну інформацію»). Дії авторів цих матеріалів, на думку НМР, також суперечать розділу «Принципи та цінності» Редакційної політики УНІАН.

Що ж до матеріалу «15 липня: народне свято, прикмети погоди, традиції і заборони», то редакція не вказала джерела інформації, якими користувалась, укладаючи добірку. Це, окрім порушення обов’язку журналістів подавати повну та об’єктивну інформацію, суперечить політиці УНІАН щодо зазначення джерел.

«Незалежна медійна рада вважає, що під час великої війни, коли якісна та достовірна інформація є запорукою інформаційної безпеки та успішного спротиву російській агресії в інфопросторі, медіа слід утриматися від створення матеріалів, які можуть спричинити паніку та негативні емоції і які засновані не на перевірених фактах та компетентних експертних думках, а на сумнівних з погляду науки езотеричних припущеннях», — йдеться у висновку НМР.

Нагадаємо, Незалежна медійна рада є постійним громадським моніторинговим і консультативним органом, який розглядає спірні ситуації щодо недотримання медійного законодавства, міжнародних стандартів висвітлення інформації у медіа, порушень етичних стандартів журналістики, а також надає рекомендації органам влади та іншим зацікавленим задля того, щоб вони могли вдосконалювати регулювання у медійній сфері. НМР заснували п’ять провідних медійними громадських організацій («Центр демократії та верховенства права», «Інститут Масової Інформації», «Інтерньюз-Україна», «Детектор медіа» та «Фундація "Суспільність"»).

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1608
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду