«МедіаЧек»: Висновок №165 щодо новини видання «Коментарі» під назвою «Російські танки таки увійшли в країну НАТО»

«МедіаЧек»: Висновок №165 щодо новини видання «Коментарі» під назвою «Російські танки таки увійшли в країну НАТО»

23 Березня 2023
3970

«МедіаЧек»: Висновок №165 щодо новини видання «Коментарі» під назвою «Російські танки таки увійшли в країну НАТО»

3970
«МедіаЧек» вважає, що «Коментарі» в новині під назвою «Російські танки таки увійшли в країну НАТО» порушило п. 8 Кодексу етики українського журналіста в частині невідповідності заголовку текстові матеріалу.
«МедіаЧек»: Висновок №165 щодо новини видання «Коментарі» під назвою «Російські танки таки увійшли в країну НАТО»
«МедіаЧек»: Висновок №165 щодо новини видання «Коментарі» під назвою «Російські танки таки увійшли в країну НАТО»

Громадські організації «Детектор медіа» та «Інститут масової інформації» пропонують механізм скарг на неякісні журналістські матеріали, які порушують законодавство та професійні стандарти. На сайтах організацій розміщено спеціальну форму для подання публічної скарги. Поскаржитися може кожен, анонімні скарги не розглядаються. Цей механізм слугує для оперативного консультування щодо порушень у ЗМІ. У разі якщо подані матеріали свідчать про наявність складної ситуації, організації передають скарги до розгляду в Комісію журналістської етики та Незалежну медійну раду. Короткі запитання до ініціативи та реакції на висновки можна надіслати за адресою mediachek.ua@gmail.com

ВИСНОВОК № 165

щодо новини з веб-сайту Інтернет-видання «Коментарі» під назвою 

«Російські танки таки увійшли в країну НАТО» 

І. Дані щодо скарги та оскарженого матеріалу

1. 31 липня 2022 року до Ініціативи «МедіаЧек» надійшла скарга від громадянки на цей матеріал. Скаржниця вважає, що в матеріалі наявні маніпуляція та клацоловка (клікбейт).

2. Матеріал було опубліковано на сайті видання 5 липня 2022 р. в рубриці «новини», автором указаний Сергій Кравцев. Матеріал містить два фото знищеної російської бронетехніки, виставленої в Польщі.

3. Розглядуваний матеріал повідомляє про виставку знищеної в Україні російської військової техніки, яку було організовано у Варшаві. 

ІІ. Стандарти журналістської етики, які регулюють цю сферу суспільних відносин

1.     Кодекс етики українського журналіста (в ред. 2013 року):

«Редакційна обробка матеріалів, включаючи знімки, текстівки, заголовки, відповідність відеоряду та текстового супроводу тощо, не повинна фальсифікувати зміст…» (п. 8).

ІІІ. Оцінка розглядуваного матеріалу

1. Ініціатива «МедіаЧек» вкотре наголошує на важливості заголовків, адже далі них значна частина аудиторії не читає. Також у медіа поширена практика «заманювання» аудиторії некоректними заголовками для збільшення переглядів матеріалів. 

2. Виходячи з того, що розглядувана скарга не надто детальна, проте в ній акцентується увага на клацоловстві й маніпулятивності, «МедіаЧек» робить висновок, що йдеться про некоректність заголовку.

3.   У заголовку йдеться про те, що «танки увійшли», тобто вжито зворот, типовий для позначення окупації чи агресії. Натомість у тексті новини розповідається про пошкоджену російську техніку, яку було доставлено українцями на виставку до Польщі. Медіа очевидно вдалося до такої гри слів заради збільшення кількості переглядів або щоби висміяти російські пропагандиські наративи. 

Але пересічного читача розглядуваний заголовок може дезінформувати. Особливо небезпечною така дезінформація може бути, враховуючи чутливість військової та геополітичної тематики. Тож у даному матеріалі заголовок не відповідає змісту матеріалу й порушує п. 8 Кодексу етики у відповідній частині. 

Ініціатива «МедіаЧек» вважає, що Інтернет-видання «Коментарі» на своєму веб-сайті в новині  під назвою «Російські танки таки увійшли в країну НАТО» порушило п. 8 Кодексу етики українського журналіста в частині невідповідності заголовку текстові матеріалу.

20 березня 2023 р.

Ілюстративне фото: Міноборони України

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3970
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду