Журналісти «Схем» — серед фіналістів конкурсу Global Shining Light Award 2023 року

Журналісти «Схем» — серед фіналістів конкурсу Global Shining Light Award 2023 року

15 Травня 2023
1375

Журналісти «Схем» — серед фіналістів конкурсу Global Shining Light Award 2023 року

1375
Окрім української редакції, за нагороду від Глобальної мережі журналістів-розслідувачів змагатимуться ще п'ять медіапроєктів із різних країн.
Журналісти «Схем» — серед фіналістів конкурсу Global Shining Light Award 2023 року
Журналісти «Схем» — серед фіналістів конкурсу Global Shining Light Award 2023 року

Журналістське розслідування редакції «Схем» («Радіо Свобода») про масові вбивства українських цивільних, які чинили російські військові на Харківщині, увійшло до фіналу конкурсу Global Shining Light Award 2023 року — престижної нагороди від Глобальної мережі журналістів-розслідувачів (GIJN). Про це інформує «Радіо Свобода» із посиланням на повідомлення організаторів конкурсу.

Загалом цьогоріч у категорії «Великі медіа» визначили шість фіналістів. Окрім українського розслідувального медіапроєкту, за нагороду змагатимуться також редакції з Індонезії, Бразилії, Нігерії, Іспанії, Венесуели та Південної Африки.

Ще шість фіналістів категорії «Малі/середні медіа» будуть оголошені 16 травня.

Міжнародне журі відзначило зусилля редакції «Схем» щодо розслідувань воєнних злочинів РФ в Україні, обравши до фіналу матеріал авторства Кіри Толстякової та Валерії Єгошиної «Як добровольці масово ховали мирних містян і хто саме з військових РФ вбивав в Ізюмі?».

Команда «Схем» у цьому розслідуванні з циклу про деокуповану частину Харківщини задокументувала свідчення добровольців, які збирали тіла загиблих в Ізюмі та ховали їх у лісі. Крім цього, розслідувачі встановили, хто саме з російських військових міг бути причетний до тортур і вбивств похованих в ізюмському лісі.

«Обраний до фіналу матеріал «Схем» не лише викриває походження масових поховань у Харківській області, а й наводить докази тортур серед цивільного населення та ідентифікує російські окупаційні бригади, які, змінюючи одна одну, стояли за цими систематичними порушеннями прав людини. Журналісти навіть дістали розмови, в яких російські солдати обговорювали свої злочини. Використовуючи і документи, і розслідувальні інструменти, ця емоційно сильна історія обертається навколо інтерв’ю з волонтерами, яким довелося ховати сотні співвітчизників», — ідеться у повідомленні Глобальної мережі журналістів-розслідувачів (GIJN).

Окрім головних авторів Кіри Толстякової та Валерії Єгошиної, до роботи над цим розслідуванням долучились: виконавча продюсерка «Схем» Наталка Седлецька, оператор Кирило Лазаревич, режисер Павло Мельник, графічний дизайнер Максим Асика, журналіст Георгій Шабаєв, мультимедійна редакторка Анна Петерімова.

Загалом на цьогорічний конкурс подали понад 419 матеріалів з 84 країн.

«Після ретельного аналізу представниками GIJN, які склали короткий список із 50 видатних історій-розслідувань, журі у складі досвідчених редакторів-розслідувачів із п’яти глобальних регіонів обрало 12 фіналістів (по 6 фіналістів для категорій малі/середні медіа і великі медіа. — Ред.) з 11 різних країн», — повідомляють організатори.

Переможців оголосять на 12-ій Глобальній конференції журналістських розслідувань (GIJC23) — головному міжнародному зібранні журналістів-розслідувачів і журналістів даних. Ця подія відбудеться 19–22 вересня в Гетеборзі, Швеція.

Нагадаємо, у 2015 році проєкт «YanukovychLeaks» українських журналістів-розслідувачів здобув спеціальну відзнаку міжнародного конкурсу Global Shining Light Award.

«YanukovychLeaks» — це проєкт групи журналістів та волонтерів, які почали систематизувати і досліджувати дані про фінансову діяльність ексвласника резиденції «Межигір'я» під Києвом — колишнього президента України Віктора Януковича. 22 лютого 2014 року біля покинутої резиденції водолази виявили близько 200 папок з документами, які намагалися приховати від громадськості. Виявлені та врятовані документи, а також розслідування, що на них ґрунтувалися, були опубліковані на сайті YanukovychLeaks.

Раніше «Детектор медіа» повідомляв, що розслідування проєкту «Схеми» «Український суддя з паспортом РФ» авторства Наталії Седлецької та Георгія Шабаєва ввійшло до короткого списку престижного конкурсу European Press Prize у номінації The Investigative Reporting Award 2023.

Також у березні 2023 року стало відомо, що авторка та ведуча проєкту «Схеми: корупція в деталях» Наталія Седлецька візьме на себе обов'язки керівниці Київського бюро «Радіо Свобода». 

Фото: скриншот

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1375
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду