«Схеми» опублікували невідомі раніше записи розмов Богуслаєва, які свідчать про блокування передачі гелікоптера для ГУР: «Поводьтеся жорстко»

«Схеми» опублікували невідомі раніше записи розмов Богуслаєва, які свідчать про блокування передачі гелікоптера для ГУР: «Поводьтеся жорстко»

10 Травня 2023
1644
10 Травня 2023
21:07

«Схеми» опублікували невідомі раніше записи розмов Богуслаєва, які свідчать про блокування передачі гелікоптера для ГУР: «Поводьтеся жорстко»

1644
Записи підтверджують, зокрема, те, що колишній керівник «Мотор Січі» давав вказівки розібрати гелікоптер на запчастини та приховати документи, необхідні для його експлуатації.
«Схеми» опублікували невідомі раніше записи розмов Богуслаєва, які свідчать про блокування передачі гелікоптера для ГУР: «Поводьтеся жорстко»
«Схеми» опублікували невідомі раніше записи розмов Богуслаєва, які свідчать про блокування передачі гелікоптера для ГУР: «Поводьтеся жорстко»

«Схеми» опублікували невідомі раніше записи телефонних розмов колишнього президента «Мотор Січі» В’ячеслава Богуслаєва, які свідчать про те, що у розпал повномасштабного вторгнення Росії він блокував передачу бойового гелікоптера Мі-2 українським розвідникам.

Журналісти отримали записи від джерел у правоохоронних органах і верифікували їх за допомогою незалежної американської експертизи. 

У квітні минулого року представники ГУР звернулись до підприємства «Мотор Січ», щоб вилучити гелікоптер Мі-2 в інтересах оборони України.

Як свідчать записи розмов В’ячеслава Богуслаєва, 21 квітня 2022-го тодішній президент «Мотор Січі» здійснив кілька дзвінків з вимогою зупинити цей процес. Зокрема, розладнавши окремі деталі вертольота та сховавши запчастини.

«Ти розладнай РДЦ (регулятор двигуна цифровий. — Ред.) на цьому гелікоптері. Розладнай там РДЦ, щоб вони не злетіли, — і все», — казав у той день Богуслаєв.

Він забороняв віддавати представникам ГУР формуляр. Це обов’язковий документ, у якому вказується повна інформація про борт із заводським номером, датою виготовлення тощо.

Як зазначили розслідувачі «Схем», того дня Богуслаєв розмовляв з директором з маркетингу та торгівлі «Мотор Січі» Павлом Касаєм, керівником відокремленого підрозділу підприємства Ігорем Костюком та конструктором Романом Мироненком, керівником авіаційної компанії «АгроавіаДніпро», на території якої перебував гелікоптер, Олександром Понікаревичем, а також співробітником обслуговуючої компанії Олександром Корнієнком.

«Поводьтеся жорстко, нічого, там, не кланяйтесь, не просіть, щоб вони знали бл***... А гелікоптер треба забрати», — цитують журналісти телефонну розмову Богуслаєва.

«Схеми» також з'ясували, що екскерівник «Мотор Січі» залучив до блокування нардепа від «Слуги народу» Геннадія Касая, який є вихідцем з «Мотор Січі» і братом директора з маркетингу та торгівлі підприємства Павла Касая. Окрім цього, записи свідчать про те, що допомагала в цьому і Наталія Ульяненко. Раніше вона працювала на підприємстві і, як свідчать розмови, впливала на ухвалення рішень на користь Богуслаєва в різних владних кабінетах, у тому числі, на рівні Генштабу.

«Це Міністерство оборони, це Головне управління розвідки. Зараз Гена (Геннадій Касай. — Ред.) не бере слухавку, в них зараз зустріч з керівником цього відділу, цього підрозділу. Гена в курсі справи — має зараз з ними… з ним там це питання обговорювати. Наталія Борисівна (Ульяненко. — Ред.) теж зі свого боку підключилась», — говорив телефоном Богуслаєву 21 квітня минулого року Павло Касай.

У розслідуванні йдеться про те, що Богуслаєв тоді визнавав право розвідників на вилучення гелікоптера, згідно із законом «Про правовий режим воєнного стану». Однак на його рішення блокувати передачу не вплинув навіть складений представниками ГУР відповідний акт з подальшою компенсацією.

У результаті, розвідникам таки вдалося вилучити Мі-2 для потреб армії.

«Схеми» також навели документи, які свідчать про те, як Богуслаєв намагався продати військовим гелікоптери, щонайменше на одному з яких літати було «ризиковано для життя».

Нардепутат Геннадій Касай у розмові зі «Схемами» відповів, що надасть відеокоментар, але так і не вийшов на зв'язок. Наталія Ульяненко прокоментувала, що, на її думку, Богуслаєв «просто так не міг дати команду не віддавати гелікоптер». Водночас вона стверджує, що не пам’ятає про свою залученість чи вплив на цей процес. Зауважимо, Ульяненко досі працює на «Мотор Січі» радницею нового керівника.

Нагадаємо, 23 жовтня минулого року СБУ повідомила про затримання президента АТ «Мотор Січ» В'ячеслава Богуслаєва та начальника департаменту зовнішньоекономічної діяльності підприємства. Їх підозрюють у колабораційній діяльності та пособництві державі-агресору.

Затримання відбулося в рамках кримінального провадження щодо незаконного постачання «Мотор Січ» товарів військового призначення для російської штурмової авіації. За даними слідства, посадовці «Мотор Січі» діяли у змові з наближеними до Кремля представниками російської корпорації «Ростех», яка є одним із головних виробників озброєнь для Збройних сил Росії.

24 жовтня суд заарештував Богуслаєва на два місяці. 

Нещодавно Служби безпеки України заявила, що підозрюваний у держзраді  В’ячеслав Богуслаєв навмисно заблокував поставку бойового гелікоптера для ГУР, наказавши своїм підлеглим розібрати повітряне судно на деталі.

1 квітня президент України Володимир Зеленський ввів у дію рішення РНБО про застосування санкцій проти Богуслаєва, які передбачають блокування активів і торговельних операцій, транзиту й перевезень територією України, заборону на приватизацію та купівлю землі, передання технологій і прав на інтелектуальну власність.

За даними ЗМІ, Богуслаєв має громадянство Росії, а також нерухомість у Москві, яка належить йому ще з 2002 року. Він був власником запорізького телеканалу Alex.ua. У 2023 році цей телеканал припинив мовлення.

Архівне фото: «Радіо Свобода»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1644
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду