«Схеми»: Син Портнова виїхав з України в березні як «волонтер» і досі не повернувся

«Схеми»: Син Портнова виїхав з України в березні як «волонтер» і досі не повернувся

7 Вересня 2022
2593
7 Вересня 2022
10:00

«Схеми»: Син Портнова виїхав з України в березні як «волонтер» і досі не повернувся

2593
У Львівській ОВА пояснили, що на день отримують більш як 200 заявок на внесення в систему «Шлях», і «не мають можливостей якимось чином це перевіряти». Копію заяви на отримання дозволу вони журналістам не надали.
«Схеми»: Син Портнова виїхав з України в березні як «волонтер» і досі не повернувся
«Схеми»: Син Портнова виїхав з України в березні як «волонтер» і досі не повернувся

Журналісти проєкту «Схеми» з’ясували, що 29-річний Ігор Портнов, син проросійського політичного діяча, чиновника часів Віктора Януковича Андрія Портнова, ще в березні 2022-го виїхав з України за тимчасовим дозволом як нібито «волонтер» і досі не повернувся.

Стверджуючи це, розслідувачі посилаються на інформацію, отриману з кількох незалежних одне від одного джерел. За даними, які з'ясували журналісти «Схем», 22 березня 2022 року Львівська військова адміністрація внесла Ігоря Портнова у систему «Шлях» як особу призовного віку, котрій дозволено тимчасовий (терміном на 1 місяць) виїзд з країни за гуманітарною допомогою. Таке рішення було ухвалено на підставі звернення ГО «Народна самооборона». 23 березня Ігор Портнов перетнув українсько-польський кордон в пункті пропуску «Краківець», заявляють «Схеми», і станом на 6 вересня не повернувся.

Журналісти також виявили, що Ігор Портнов виїхав разом із Іваном Поддубновим, племінником Андрія Портнова. Той також не повернувся до України.

Щодо ГО «Народна самооборона», яка нібито зверталася до ЛОВА по дозвіл на їхній виїзд, то організація з такою назвою була зареєстрована в Сумах у 2014 році і наразі не помічена у публічній волонтерській діяльності, за словами мера міста Олександра Лисенка. Один із засновників ГО, Віктор Пентак, сказав журналістам, що не має стосунку до неї зараз, а з іншим, Юрієм Ходзюком, «Схемам» не вдалось поспілкуватися.

У ЛОВА пояснили, що на день отримують більш як 200 заявок на внесення в систему «Шлях», і «не мають можливостей якимось чином це перевіряти».

У львівському осередку активістів-волонтерів, зареєстрованому під брендом «Народна самооборона Львівщини», журналістам заявили, що не зверталися по дозвіл на виїзд для Портнова. У ЛОВА копію звернення на момент публікації розслідування не надали.

Сам Андрій Портнов, за інформацією «Схем», виїхав з України 3 червня.

Нагадаємо, з 27 серпня до 5 жовтня 2018 року Портнов керував проросійським телеканалом NewsOne. Він активно намагався дискредитувати Революцію гідності та подальші проєвропейські реформи в Україні, а також просував антизахідні програми, залучаючи до цього інтернет-ботів.

У березні 2022 року журналісти «Схем» встановили, що родина Портнова володіє нерухомістю в Москві спільно з друзями керівника російського МЗС Сергія Лаврова.

Андрій Портнов перебуває під санкціями США з грудня 2021 року. Портнова внесли до переліку осіб за «актом Магнітського». До цього списку вносять високопосадовців, причетних до порушення прав людини та масштабної корупції. Зокрема, у США Портнова звинувачують у торгівлі впливом на українські суди.

Україна не ввела щодо Портнова санкцій. Секретар РНБО Олексій Данілов у вересні 2021-го пояснював це так: «У нас стільки загроз, крім Портнова. Таких, як Портнов, дуже і дуже багато. Але треба мати аргументи, докази».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2593
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Ігор
594 дн. тому
За подібними схемами виїхали всі мажори, Квартал 95, прокурори, інша органіка. Зе з його хунтою розвели корупцію якої "аналоговнет". Вони всі харчувались з бюджетного корита, а воювати до останнього українця повинні інші. На заході вони живуть в нечуваний розкоші, а майно вимагають віджимати в російських олігархів, які чесно платили податки Путіну, а той будував сильну військову економіку.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду