«Схеми» опублікували таємні розмови Богуслаєва з росіянами: «Народ чекав визволителів»

«Схеми» опублікували таємні розмови Богуслаєва з росіянами: «Народ чекав визволителів»

9 Березня 2023
6450
9 Березня 2023
13:01

«Схеми» опублікували таємні розмови Богуслаєва з росіянами: «Народ чекав визволителів»

6450
«Схеми»: У розмовах з представниками країни-агресора Богуслаєв висловлював побажання, щоб президент Росії Володимир Путін довів намір окупації України до кінця.
«Схеми» опублікували таємні розмови Богуслаєва з росіянами: «Народ чекав визволителів»
«Схеми» опублікували таємні розмови Богуслаєва з росіянами: «Народ чекав визволителів»

Журналісти «Схем» («Радіо Свобода») оприлюднили записи телефонних розмов експрезидента компанії «Мотор Січ», підозрюваного у держзраді  В’ячеслава Богуслаєва, які він вів з росіянами вже під час повномасштабної війни.

«Схеми» заявили, що записи були отримані від джерел у правоохоронних органах.

«Плівки були проаналізовані та співставлені з подіями того часу, а також додатково верифіковані за допомогою експертизи Національного центру медіаекспертиз в США», — повідомили журналісти.

У розмовах з представниками країни-агресора Богуслаєв висловлював  побажання, щоб президент Росії Володимир Путін довів намір окупації України до кінця. 

Водночас, на записах Богуслаєв скаржився на російські обстріли Запоріжжя, обурювався мародерством з боку окупантів.  

«Ну, прилетіло до нас. Били вже вдруге по нас, бл***. Так що все це балачки, що мирне населення не треба чіпати. Все це ху***. Зараз ремонтую будівлю, вікна, приміщення, бл***. "Дякую" друзям передай там всім, бл***... Народ обурюється. Народ же чекав визволителів, а прийшли, бл***, окупанти... Зайшли хлопці ваші. Грабіж страшний, бл***. Навіть я не думав, що таке буде», — заявив Богуслаєв російському генерал-полковнику у відставці, голові ради директорів московської компанії «Двигуни «Володимир Клімов – Мотор Січ» Анатолію Сітнову.

Росіянин відповів Богуслаєву, що «наші не можуть грабувати».

Після російського обстрілу території «Мотор Січ»  Богуслаєв  знову скаржився росіянам та просив не бити по Запоріжжю, бо в обласному центрі, мовляв,  немає українських військ: «У Запоріжжі немає військ. На**я вони х***ять (бʼють – Ред.) по Запоріжжю? Ідіоти, бл***».  У відповідь росіяни заявили Богуслаєву, що будуть берегти завод «як зіницю ока».

У березні 2022 року, судячи з записів, Богуслаєв скаржився своїм російським контактам, що військові армії Росії вивезли сільгоспобладнання та зерно, яке зберігалось на його підприємстві «Айленд» на Херсонщині.

Однак, вже після початку повномасштабної агресії Богуслаєв продовжував обговорювати співпрацю з росіянами.  У серпні 2022 року він обговорював з російськими бізнес-партнерами та підлеглими з «Мотор Січі» таємне постачання до Росії двигунів для військових гелікоптерів через треті країни – зокрема, через Китай.   

Зокрема, постачання двигунів, які вони називали «шпульками», обговорювалось у розмові з начальником департаменту зовнішньоекономічної діяльності підприємства Олегом Дзюбою.  

«Скільки нам Росія замовила? Я з Ватагіним (член ради директорів російської "ОДК-Климов", - Ред.) говорив», — запитав Богуслаєв в Дзюби в розмові 5 серпня 2022-го.

— По «шпульках»?  уточнив Дзюба.

— Так, скільки ти хочеш відвантажити до кінця року?

— У мене близько 20 готових лежать у Волочиську (Волочиський машинобудівний завод у Хмельницькій області, який належить "Мотор Січ", — Ред.), ми їх вивезли», — відповів той. 

— Ми не боїмося? Минулого разу вирішив з грошима Ватагін? Ця схема…, — казав в тій же розмові Богуслаєв.

– Схема робоча, так. Вони, коротше, через китайців. Китайцям — юані, китайці — нам. Але одразу скажу, що вони розрахувались, десь близько 9 мільйонів»,  відповідав Дзюба.

Читайте також:

23 жовтня 2022 року СБУ повідомила про затримання президента АТ «Мотор Січ» В'ячеслава Богуслаєва та начальника департаменту зовнішньоекономічної діяльності підприємства. Їх підозрюють у колабораційній діяльності та пособництві державі-агресору.

Затримання відбулося в рамках кримінального провадження щодо незаконного постачання «Мотор Січ» товарів військового призначення для російської штурмової авіації. За даними слідства, посадовці «Мотор Січ» діяли у змові з наближеними до Кремля представниками російської корпорації «Ростех», яка є одним із головних виробників озброєнь для Збройних сил Росії.

24 жовтня суд заарештував Богуслаєва на два місяці. Богуслаєв назвав підозру у держзраді «непорозумінням», а на питання про те, чи має він стосунок до поставок двигунів «Мотор Січі» у Росію, не відповів.

Богуслаєв народився в російському Уральську і проходив там військову службу. У 1961 переїхав до Запоріжжя, навчався у Запорізькому машинобудівному інституті. Пройшов шлях від слюсаря до директора Волочиського машинобудівного заводу, багато років працював на заводі «Мотор Січ». Доктор технічних наук. Герой України.

За даними ЗМІ, Богуслаєв має громадянство Росії, а також нерухомість у Москві, яка належить йому ще з 2002 року.

Богуслаєв був власником запорізького телеканалу Alex.ua. У 2023 році цей телеканал припинив мовлення.

Колаж: «Схеми» («Радіо Свобода»)

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6450
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду