«Схеми»: Затриманий президент «Мотор Січі» Богуслаєв має громадянство Росії

«Схеми»: Затриманий президент «Мотор Січі» Богуслаєв має громадянство Росії

24 Жовтня 2022
1449
24 Жовтня 2022
17:44

«Схеми»: Затриманий президент «Мотор Січі» Богуслаєв має громадянство Росії

1449
Наразі журналістам не вдалось зв’язатись з представником В’ячеслава Богуслаєва для отримання його коментаря щодо російського громадянства.
«Схеми»: Затриманий президент «Мотор Січі» Богуслаєв має громадянство Росії
«Схеми»: Затриманий президент «Мотор Січі» Богуслаєв має громадянство Росії

Президент корпорації «Мотор Січ» В’ячеслав Богуслаєв, якого Служба безпеки Українизатримала 22 жовтня за підозрою у колабораційній діяльності та пособництві державі-агресору, має російське громадянство з 2000 року.

Про це свідчать документи, які є в розпорядженні журналістів програми «Схеми» («Радіо Свобода»).

Згідно з витягом з системи АС «Роспаспорт», 15 жовтня 2000 року В’ячеслав Богуслаєв звернувся до паспортно-візового відділу внутрішніх справ у Москві з заявою про отримання паспорта громадянина Росії в обмін на радянський паспорт від 1979 року. Дата отримання паспорта громадянина Російської Федерації – 18 жовтня 2000 року.

В’ячеслав Богуслаєв також має індивідуальний податковий номер платника податків в Росії, прив’язаний до його паспорта громадянина РФ. Це підтверджується через сайт російської Податкової служби.

Перевірка номера паспорта у реєстрі Головного управління з питань міграції Міністерства внутрішніх справ Росії підтвердила, що номер паспорта не перебуває у переліку недійсних.

 

«З часу набуття громадянства РФ Богуслаєв не лише був керівником корпорації "Мотор Січ", а й був довіреною особою кандидати в президенти України Віктора Януковича, з 2006 року був народним депутатом чотирьох скликань поспіль. Крім того, будучи народним депутатом, Богуслаєв входив до складу комітету Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони.

Відповідно до закону України "Про державну таємницю" (стаття 27) та "Про статус народного депутата" (стаття 19), народні депутати мають можливість доступу до державної таємниці. Журналісти звернулися до декількох колишніх депутатів-членів комітету з питань національної безпеки і оборони, які підтвердили, що депутати цього комітету, в тому числі і Богуслаєв, тривалий час мали доступ до держтаємниці», – пишуть «Схеми».

Наразі журналістам не вдалось зв’язатись з представником В’ячеслава Богуслаєва для отримання його коментаря щодо російського громадянства. Журналісти «Схем» також скерували запит на адресу АТ «Мотор Січ», президентом якої є Богуслаєв.

Директор зі зв'язків з громадськістю АТ «Мотор Січ» Руслан Пидорич у коментарі журналістам на запитання про російське громадянство В'ячеслава Богуслаєва зазначив, що йому про це нічого невідомо, і він «вперше про це чує».

23 жовтня СБУ повідомила про затримання президента АТ «Мотор Січ» В'ячеслава Богуслаєва та начальника департаменту зовнішньоекономічної діяльності підприємства.

Їх підозрюють у колабораційній діяльності та пособництві державі-агресору.

Затримання відбулося в рамках кримінального провадження щодо незаконного постачання компанії «Мотор Січ» товарів військового призначення для російської штурмової авіації. За даними слідства, посадовці «Мотор Січ» діяли у змові з наближеними до Кремля представниками російської корпорації «Ростех», яка є одним із головних виробників озброєнь для збройних сил Росії.

«Зловмисники налагодили транснаціональні канали незаконного постачання оптових партій українських авіадвигунів до країни-агресора. Отриману продукцію окупанти використовували для виробництва та ремонту російських ударних вертольотів типу: Мі-8АМТШ-ВН "Сапсан", КА-52 "Алігатор", Мі-28Н "Нічний мисливець"», – заявили у СБУ.

24 жовтня «Мотор Січ» поширило заяву від імені «трудового колективу» на захист президента свого підприємства. У заяві сказано, що колектив «стабільно працює й зміцнює обороноздатність України».

Богуслаєв народився в російському Уральську і проходив там військову службу. У 1961 переїхав до Запоріжжя, навчався у Запорізькому машинобудівному інституті. Пройшов шлях від слюсаря до директора Волочиського машинобудівного заводу, багато років працював на заводі «Мотор Січ». Доктор технічних наук. Герой України.

Богуслаєв є власником запорізького телеканалу Alex.ua. За офіційною інформацією про структуру власності телеканалу, кінцевий бенефіціар ТОВ «Медіагруп Алекс.юа» — Олена Богуслаєва, дружина В'ячеслава Богуслаєва.

Колаж: «Схеми»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1449
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Ігор
521 дн. тому
Ми досі живемо за законами і у системі, створеній цими істотами. Купа бородатих істот, типу титушок Азовсталі, слугують їм - тільки так вони вміють гроші заробляти. Країна - підробка. Країна - продажність. Хрущов і Брежнєв почали гонку озброєнь. УРСР була головним розробником і виробником всього цього заліза. Кого вбивати збирались? Кого зараз Карма вбиває цим залізом? Унікальна країна, яка отримує по голові своєю ж зброєю. Розробленою, виробленою, проданою ворогу пожадливими кучмами. Все буде КНДР!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду