«Схеми» дізналися деталі обставин російського ракетного обстрілу, внаслідок якого загинула журналістка «Радіо Свободи» Віра Гирич

«Схеми» дізналися деталі обставин російського ракетного обстрілу, внаслідок якого загинула журналістка «Радіо Свободи» Віра Гирич

29 Квітня 2023
4390
29 Квітня 2023
16:30

«Схеми» дізналися деталі обставин російського ракетного обстрілу, внаслідок якого загинула журналістка «Радіо Свободи» Віра Гирич

4390
Журналісти встановили, з якого саме аеродрому був здійснений зліт літака, його модель, тип запущеної ракети і маршрут її польоту. Їм також відомі імена російських командирів авіабомбардувальної дивізії та співробітників підрозділу в складі головного обчислювального центру військ РФ, причетних до обстрілу.
«Схеми» дізналися деталі обставин російського ракетного обстрілу, внаслідок якого загинула журналістка «Радіо Свободи» Віра Гирич
«Схеми» дізналися деталі обставин російського ракетного обстрілу, внаслідок якого загинула журналістка «Радіо Свободи» Віра Гирич

Журналісти програми «Схеми» опублікували фільм-розслідування «Віра» до річниці загибелі продюсерки та журналістки Віри Гирич внаслідок ракетного удару по Києву 28 квітня минулого року. Стрічка Сергія Андрушка розкрила обставини російського обстрілу української столиці того дня, пише «Радіо Свобода». 

Команда, зокрема, встановила, з якого саме аеродрому був здійснений зліт літака, його модель, тип запущеної ракети і маршрут її польоту. Окрім цього, журналісти дізналися імена російських командирів авіабомбардувальної дивізії, причетної до обстрілу, а також співробітників підрозділу в складі головного обчислювального центру військ РФ, які програмують траєкторію польоту ракет такого типу.

Як розповіли «Схемам» експерти Київського науково-дослідного інституту судових експертиз та фахівці з питань військового озброєння, за допомогою залишків російської ракети, що влучила у будинок з квартирою Віри Гирич, вдалося встановити, що це була стратегічна ракета класу «повітря—земля» Х-101. Цей тип ракети перебуває лише на озброєнні Росії.

За даними офіційного українського слідства, ракету, що влучила у житловий будинок Гирич, випустили з бомбардувальника Ту-95МС.

Місцем базування цих стратегічних бомбардувальників є аеродром «Енгельс» у Росії. Згідно із супутниковими знімками за 28 квітня 2022 року, до який «Схеми» отримали доступ, у той день на аеродромі перебували десятки бортів Ту-95МС і Ту-160, які є носіями Х-101.

У документальному проєкті журналісти відновили маршрут цієї ракети від моменту зльоту літаків із «Енгельсу» приблизно о 15:33 того дня, запуску Х-101 з борту Ту-95МС у районі Астраханської області (Каспійський регіон) до потрапляння в будинок у Шевченківському районі Києва. Так, на територію України ракета залетіла із півночі, з боку Сумської області. Пролетівши під Черніговом, вона зробила розворот і в будинок з квартирою журналістки вже залетіла з боку заходу.

Окрім цього, команда «Схем» з’ясувала імена тих, із ким у день загибелі Віри Гирич спілкувався керівник секретного підрозділу в складі головного обчислювального центру військ Росії, що програмує траєкторію польоту ракет, Ігор Багнюк. Раніше його особу встановили журналісти видань Bellingcat, «Інсайдер» та Der Spiegel.

Команда «Схем» дізналася, що в той день Багнюк спілкувався зі Станіславом Міньковим з команди програмування маршрутів для ракет Х-101, Дмитром Гамалєєвим, який місцем своєї реєстрації вказує адресу головного управління ФСБ Росії у Москві, В’ячеславом Александровичем, зареєстрованим за московською адресою Генштабу Збройних сил РФ і Міноборони, а також з працівником з іншої команди наведення ракет секретного підрозділу Павлом Обуховим.

Журналісти додзвонилися до одного зі співрозмовників Багнюка — Александровича і запитали, чи відчуває він відповідальність за те, що ракети Х-101 завдали удару по цивільному місту Києву 28 квітня 2022 року і влучили у житловий будинок. На це чоловік відповів: «Копайте собі яму, вона скоро ваша буде».

На зв'язок також вийшли два працівники секретного підрозділу, очолюваного Багнюком, яких колеги-розслідувачі раніше ідентифікували як тих, які програмують траєкторії ракет Х-101. Олексій Бетехтин на запитання журналіста, чому він цим займається, «порадив запитати» про це «у свого президента», а Олексій Волков сказав: «У новинах я щось бачив, ракети, хтозна, куди падають, я щось особливо не в курсі».

Керівником дальньої авіації Росії станом на 28 квітня 2022 року був уродженець Одеси Сергій Кобилаш. На сайті Міноборони Росії йдеться про те, що він також брав участь у російсько-грузинській війні 2008 року і його літак був збитий.

«Схеми» також назвали імена тих російських командирів, які могли керувати пілотами стратегічних бомбардувальників на аеродромі «Енгельс» рік тому: полковник Микола Варпахович, командир 22-ї Донбаської важкої бомбардувальної авіадивізії, Олег Скитський, командир 121-го авіаполку важких бомбардувальників, та Олександр Симоненко, командир 184-го важкого бомбардувального авіаполку. Ці підрозділи базуються в «Енгельсі».

Як зазначає «Радіо Свобода», телефоном Олег Скитський спілкуватися відмовився. Його батькові Ігорю Скитському, який також служив у дальній авіації, поставили запитання, як він ставиться до того, що його син командує стратегічними бомбардувальниками, з яких запускають ракети по мирних містах України. Він відповів: «А як ви ставитеся до того, що ваші війська 8 років бомбили Донбас?».

Із Симоненком «Схемам» зв'язатися не вдалось.

Переглянути фільм «Віра» можна за посиланням.

Нагадаємо, Віра Гирич загинула 28 квітня внаслідок ракетного обстрілу військами РФ Києва, коли у місті з візитом перебував генсекретар ООН Антоніу Гутерреш. Тіло загиблої журналістки виявили під уламками житлового будинку вранці 29 квітня.

У Віри Гирич залишилися батьки та дорослий син. Вона працювала в київському бюро «Радіо Свобода» з лютого 2018 року, а до того — на провідних українських телеканалах.

Посольство США в Україні, президент «Радіо Вільна Європа»/«Радіо Свобода» Джеймі Флай, міжнародні медіа та колеги Віри Гирич висловили глибокий жаль через її загибель.

Згадав про загибель Гирич і президент США Джо Байден під час виступу на традиційній вечері Асоціації кореспондентів Білого дому.

Фото з фейсбук-сторінки Віри Гирич

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4390
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду