«Схеми»: Богуслаєв попросив Єрмака включити його до списку обміну з Росією

«Схеми»: Богуслаєв попросив Єрмака включити його до списку обміну з Росією

11 Травня 2023
3804
11 Травня 2023
08:52

«Схеми»: Богуслаєв попросив Єрмака включити його до списку обміну з Росією

3804
Журналісти опублікували фото листа підозрюваного в колаборантстві Богуслаєва до голови Офісу президента.
«Схеми»: Богуслаєв попросив Єрмака включити його до списку обміну з Росією
«Схеми»: Богуслаєв попросив Єрмака включити його до списку обміну з Росією

Колишній президент «Мотор Січі» В'ячеслав Богуслаєв, якого звинувачують у колаборантстві та протидії Збройним силам України, звернувся з проханням включити його до списку обміну з Росією. Своє прохання він виклав у листі до керівника Офісу президента Андрія Єрмакаповідомляють «Схеми».

Журналісти опублікували фото листа В'ячеслава Богуслаєва російською мовою до Андрія Єрмака. 

«Прошу додати мене до списку на обмін із російською федерацією», — пише в листі експрезидент «Мотор Січі».

У документі стоїть його підпис і є примітка: «Богуслаєв, пенсіонер, інвалід 1 групи». 

Журналісти додають, що заяву скерували в Офіс президента ще 20 березня.

Представник Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими Андрій Юсов повідомив «Схемам», що Україна й надалі буде застосовувати всі доступні інструменти для того, щоб повертати своїх військовополонених та незаконно утримуваних цивільних осіб з Росії. Однак називати якісь конкретні прізвища він не став, вказавши, що подібні коментарі можливі лише після обміну.

Раніше радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк казав, що не виключає можливості обміну Богуслаєва. За його словами, цей процес може бути подібним до обміну проросійського політика Віктора Медведчука, якого у вересні 2022 року обміняли на 200 українських захисників.

Можливість обміну Богуслаєва не виключив і голова Служби безпеки України Василь Малюк. За його словами, експрезидент «Мотор Січі» має дати всі необхідні свідчення, а вже потім «стане якісним обмінним фондом».

Нагадаємо, 23 жовтня минулого року СБУ повідомила про затримання президента АТ «Мотор Січ» В'ячеслава Богуслаєва та начальника департаменту зовнішньоекономічної діяльності підприємства. Їх підозрюють у колабораційній діяльності та пособництві державі-агресору.

Затримання відбулося в рамках кримінального провадження щодо незаконного постачання «Мотор Січ» товарів військового призначення для російської штурмової авіації. За даними слідства, посадовці «Мотор Січі» діяли у змові з наближеними до Кремля представниками російської корпорації «Ростех», яка є одним із головних виробників озброєнь для Збройних сил Росії.

24 жовтня суд заарештував Богуслаєва на два місяці. 

У березні Служба безпеки України висунула Богуслаєву нову підозру. За даними СБУ, він навмисно заблокував поставку бойового гелікоптера для ГУР, наказавши своїм підлеглим розібрати повітряне судно на деталі.

Нещодавно «Схеми» опублікували невідомі раніше записи розмов Богуслаєва, які свідчать про блокування передачі гелікоптера для ГУР. Записи підтверджують, зокрема, те, що колишній керівник «Мотор Січі» давав вказівки розібрати гелікоптер на запчастини та приховати документи, необхідні для його експлуатації.

Крім того, розслідувачі «Схем» заявили, що мають у розпорядженні документи, які свідчать про співпрацю «Мотор Січі» В’ячеслава Богуслаєва з підприємствами Ірану, які перебували під санкціями США та Євросоюзу, але ще до запровадження обмежень Україною. Згідно з документами, «Мотор Січ» продавала в Іран товари подвійного призначення, зокрема авіаційні двигуни, які встановлюють і на військові гелікоптери, які використовує Росія у війні проти України.

1 квітня президент України Володимир Зеленський ввів у дію рішення РНБО про застосування санкцій проти Богуслаєва, які передбачають блокування активів і торговельних операцій, транзиту й перевезень територією України, заборону на приватизацію та купівлю землі, передання технологій і прав на інтелектуальну власність.

За даними ЗМІ, Богуслаєв має громадянство Росії, а також нерухомість у Москві, яка належить йому ще з 2002 року. Він був власником запорізького телеканалу Alex.ua. У 2023 році цей телеканал припинив мовлення.

Фото: «Схеми»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3804
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду