«Схеми» опублікували нові контракти на харчування військових: ціни знизились, але маржа залишилась високою

«Схеми» опублікували нові контракти на харчування військових: ціни знизились, але маржа залишилась високою

17 Березня 2023
2148
17 Березня 2023
20:53

«Схеми» опублікували нові контракти на харчування військових: ціни знизились, але маржа залишилась високою

2148
«Схеми»: Попередні контракти замінили на короткострокові тримісячні угоди зі значно нижчими цінами, але маржа постачальників залишилась високою.
«Схеми» опублікували нові контракти на харчування військових: ціни знизились, але маржа залишилась високою
«Схеми» опублікували нові контракти на харчування військових: ціни знизились, але маржа залишилась високою

Журналісти «Схем» отримали доступ до всіх річних контрактів на постачання продуктів для армії, які Міністерство оборони уклало у грудні 2022 року, і порівняли оновлені ціни на продукти після скандалу із завищеною вартістю на продукти для ЗСУ. Після розголосу в лютому попередні контракти замінили на короткострокові тримісячні угоди зі значно нижчими цінами, але маржа постачальників залишилась високою, повідомляють розслідувачі.

Аналіз контрактів дозволив журналістам побачити, наскільки спершу були завищені ціни у підрядників, яких обрали поза конкурсом, і наскільки вони змінилися після медійного скандалу.

У грудневих контрактах постачальники заклали ціну від 17,7 до 27 гривень за кілограм картоплі. Після скандалу деякі фірми знизили ціну до 12,6 грн/кг, а деякі залишили її без змін.

Самі ж постачальники у грудні та січні купували картоплю по 7,6—10,8 грн/кг. Тобто маржинальність на найпопулярнішому продукті зберігається на рівні 40—50% навіть після зниження цін.

Схожа ситуація з яблуками: різниця між закупівельною і продажною ціною значна. Яблука постачальники продаватимуть військовим від 25 до 51 грн/кг, при цьому самі закуповують їх максимум по 15—16 грн/кг.

Капусту навіть після зниження цін армії продають по 16,2—26,2 грн/кг, хоча самі постачальники купували її по 8,5—14,4 грн/кг.

Яйця постачальники закуповують за ціною від 5,4 до 6,3 гривні за штуку, а продають по 8— 9. Маржа становить орієнтовно 30—40%.

«Схеми» наголошують, що всі розрахунки в цьому розслідуванні виконані з урахуванням податку на додану вартість.

На прохання Міністерства оборони назви постачальників не публікують, бо це «створює загрози національній безпеці».

У міністерстві пояснюють, що ціна постачальників на «послугу з харчування» містить і додаткові ризики.

«Якщо, умовно, 100 кг яблук чи картоплі зіпсувалися, згнили, у склад влучив ворожий снаряд і всі продукти були знищені — постачальник заміщує всю кількість продуктів без отримання додаткової оплати», — зазначили там.

Водночас у Міноборони не виключають, що після роботи Міжвідомчої робочої групи можуть перейти на іншу модель організації харчування в ЗСУ.

Розслідувачі також нагадали, що загальна сума на харчування для армії, яку Міноборони попередньо закладало на 2023 рік – близько 43 мільярдів гривень.

Нагадаємо, 21 січня видання «Дзеркало тижня» опублікувало матеріал Юрія Ніколова «Тилові пацюки Міноборони під час війни «пиляють» на харчах для ЗСУ більше, ніж за мирного життя» про те, що Міністерство оборони закуповує продукти для військових за цінами, значно вищими, ніж у магазинах Києва. 

Видання оприлюднило копію угоди вартістю 13,16 мільярда гривень, укладеної 23 грудня Міністерством оборони на послуги організації харчування у 2023 році військових частин, що знаходяться в Полтавській, Сумській, Київській, Житомирській, Чернігівській і Черкаській областях.

Для порівняння автори матеріалу обрали мережу магазинів «Сільпо» у спальному районі Києва. Ціни на продукти виявилися у 2-3 рази вищими.

У відповідь Міністерство оборони назвало публікацію маніпуляцією та пообіцяло звернутися до СБУ.

24 січня Резніков виступив на комітеті ВРУ з питань антикорупційної політики, де пояснив, що звернення МО до СБУ має на меті не переслідування журналістів, що опублікували внутрішню інформацію військового відомства, а перевірку працівників МО, які були джерелами інформації.  

На тлі звинувачень у зловживаннях при закупівлі харчів для військових подав у відставку заступник міністра оборони В’ячеслав Шаповалов. Звільнили також керівника департаменту держзакупівель Богдана Хмельницького.

1 лютого з джерел «УП» стало відомо, що Офіс генпрокурора повідомив про підозру у справі про закупівлі харчів для військових за завищеними цінами ексзаступнику міністра оборони В'ячеславу Шаповалову, ексзаступнику директора департаменту державних закупівель Міноборони Богдану Хмельницькому та колишньому заступнику держпідприємства «Промоборонекспорт» Володимиру Терещенку.

24 лютого Верховна Рада ухвалила законопроєкт № 8381 «Про внесення змін до закону «Про оборонні закупівлі» щодо запровадження прозорості в оборонних закупівлях».

28 лютого Міноборони оприлюднило дані про вартість послуг та ціни на продукти, за якими їх закуповують для ЗСУ. В Міноборони пояснили, що закуповують не продукти зі списку, а послугу з організації харчування військової частини, яка, окрім самих продуктів, передбачає логістику.

Фото: Міноборони

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2148
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду