КДБ Білорусі назвав обшуки та затримання журналістів незалежних медіа «зачисткою радикалів»

КДБ Білорусі назвав обшуки та затримання журналістів незалежних медіа «зачисткою радикалів»

16 Липня 2021
2522
16 Липня 2021
17:58

КДБ Білорусі назвав обшуки та затримання журналістів незалежних медіа «зачисткою радикалів»

2522
Білоруські силовики стверджують, що «отримали інформацію про причетність неурядових організацій та ЗМІ до тіньового обігу коштів та фінансування протестів».
КДБ Білорусі назвав обшуки та затримання журналістів незалежних медіа «зачисткою радикалів»
КДБ Білорусі назвав обшуки та затримання журналістів незалежних медіа «зачисткою радикалів»

У КДБ Білорусі назвали масові обшуки та затримання журналістів незалежних білоруських медіа «зачисткою від радикально налаштованих осіб».

За словами заступника начальника слідчого управління КДБ Костянтина Бичека, спецслужба разом зі Слідчим комітетом провела обшуки «у найбільш активних передплатників деструктивних Telegram-каналів».

«Щодо цих осіб була оперативна інформація про причетність до екстремістської діяльності, були проведені обшуки. Вилучено травматичну зброю, боєприпаси, наркотичні засоби, нацистську символіку та атрибутику», цитує Бичека БЕЛТА.

Бичек стверджує, що є докази причетності окремих осіб до вчинення «кримінальних правопорушень»: «Наприклад, організація групових дій, що грубо порушують громадський порядок, і участь в них, а також розпалювання соціальної ворожнечі».

Представник Слідкому Білорусі Володимир Шишко заявив, що відомство нібито отримало інформацію про причетність низки неурядових організацій та ЗМІ до «тіньового обігу коштів» та «фінансування протестів».

«Отримана достовірна інформація про причетність керівників і працівників низки недержавних організацій та об'єднань, а також представників засобів масової інформації до тіньового обігу значних фінансових коштів, які надходили з-за кордону, до несплати податків і фінансування різного роду протестної активності населення Білорусі», – цитує Шишка БЕЛТА.

16 липня 2021 року білоруські правоохоронці провели масові обшуки у журналістів незалежних медіа в Гродно, Мінську та Гомелі. Обшуки проводились здебільшого у журналістів білоруської редакції «Радіо Свобода» та каналу «Белсат».

Зокрема, під час обшуків в офісі білоруської служби «Радіо Свобода» у Мінську правоохоронці виламали двері та вилучили в редакції майже всю техніку. Також силовики затримали журналістів, які працюють у редакції, або були з нею раніше пов'язані.

Також 16 липня правоохоронці затримали журналіста «Белсату» Ігоря Ілляша у справі про «масові заворушення».

14 липня під час масових обшуків у білоруських правозахисників правоохоронці затримали керівника правозахисного центру «Вясна» Алеся Беляцького.

У Білорусі тривають репресії після президентських виборів 2020 року, на яких «переміг» Олександр Лукашенко. Влада жорстоко придушила мирні акції протесту та почала кампанію із залякування опозиції та незалежної преси – у Білорусі затримують журналістів, опозиційних політиків, придушують медіа.

Зокрема, у травні 2021 року влада розпочала масштабну кампанію репресій проти найбільшого інтернет-порталу Tut.by. МВС Білорусі просить визнати всі матеріали Tut.by «екстремістськими» і заборонити їх поширення. За гратами знаходяться 15 співробітників редакції і осіб, пов'язаних з Tut.by.

У липні 2021 року влада фактично закрила одне з найстаріших видань Білорусі «Наша Ніва», сайт видання заблокований. Правоохоронці затримали чотирьох співробітників редакції: головного редактора Єгора Мартиновича, якого побили під час затримання, головреда журналу «Наша історія» Андрія Динька, начальника відділу реклами і маркетингу Андрія Скурка і головного бухгалтера Ольгу Ракович. Всі вони залишаються у в'язниці.

24 травня 2021 року самопроголошений президент Лукашенко підписав зміни до законодавства про ЗМІ та масові акції, які суттєво обмежують діяльність журналістів та опозиційних партій.

8 червня 2021 року Лукашенко підписав поправки до Кримінального кодексу, які криміналізують критику уряду та несанкціоновані демонстрації у Білорусі.

Фото: БЕЛТА

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2522
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду