Білоруський кореспондент​ «Настоящего Времени» Роман Васюкович виїхав з країни

Білоруський кореспондент​ «Настоящего Времени» Роман Васюкович виїхав з країни

17 Липня 2021
2404

Білоруський кореспондент​ «Настоящего Времени» Роман Васюкович виїхав з країни

2404
Він припускав, що якщо залишиться, то скоріш за все не уникне нових репресій проти журналістів.
Білоруський кореспондент​ «Настоящего Времени» Роман Васюкович виїхав з країни
Білоруський кореспондент​ «Настоящего Времени» Роман Васюкович виїхав з країни

Наразі білоруський кореспондент​ «Настоящего Времени» Роман Васюкович перебуває в Тбілісі. Про це він сам розповів в ефірі програми «Вечір». 

За його словами, йому дали зрозуміти, що якщо він не покине країну, то скоріш за все потрапить під репресії.

«Дуже складно стало працювати журналістам в Білорусі, це не секрет. І або опинитися у в'язниці, або їхати. Кілька тижнів назад я отримав чергову повістку до міліції. Я пішов разом з адвокатом у відділення – мені пощастило вийти з цього РУВС. Але мені дали зрозуміти, що стежать за моєю роботою, за мною в цілому, за мною як за кореспондентом «Настоящего Времени». Було очевидно, що якщо не виїду, то міг би опинитися в списку тих журналістів, які потрапили під репресії сьогодні. Одним словом, дали зрозуміти, що можна опинитися в СІЗО», – сказав він про свій від’їзд.

Нагадаємо, що у грудні 2020 року у Васюковича, який повернувся до Мінська з Києва, прикордонна служба Білорусі вилучила ноутбук та два примірники книги «Білоруський Донбас», які відправили на експертизу. Пізніше влада Білорусі визнала книгу «екстремістською». Однією з авторів книги є білоруська журналістка Катерина Андрєєва, яку у лютому 2021 року разом з колегою Дар'єю Чульцовою засудили до двох років колонії через стрім з акції протесту. 

24 лютого 2021 року стосовно Васюковича склали протокол за ч. 1 ст. 17.11 Кодексу про адміністративні правопорушення. Що саме у книзі є «екстремізмом» тоді Васюковичу не пояснили. Рішення по його адміністративній справі не ухвалено досі.

На початку квітня у мінській квартирі Васюковича правоохоронці провели обшуки.

6 липня суд Першотравневого району Мінська оштрафував його на 30 базових величин (870 білоруських рублів) за роботу без акредитації.

16 липня 2021 року білоруські правоохоронці провели масові обшуки у журналістів незалежних медіа в Гродно, Мінську та Гомелі. Обшуки проводились здебільшого у журналістів білоруської редакції «Радіо Свобода» та каналу «Белсат».

Зокрема, під час обшуків в офісі білоруської служби «Радіо Свобода» у Мінську правоохоронці виламали двері та вилучили в редакції майже всю техніку. Також силовики затримали журналістів, які працюють у редакції, або були з нею раніше пов'язані.

Також 16 липня правоохоронці затримали журналіста «Белсату» Ігоря Ілляша у справі про «масові заворушення». Цього дня білоруські силовики прийшли з обшуком до близько 30 журналістів, активістів та правозахисників. 

Фото: Роман Васюкович / «Радыё Свабода»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2404
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду