Білорусь повідомила, що Литва відмовилася видавати Тихановську

Білорусь повідомила, що Литва відмовилася видавати Тихановську

12 Липня 2021
1371
12 Липня 2021
08:59

Білорусь повідомила, що Литва відмовилася видавати Тихановську

1371
Білорусь також надсилала запити про екстрадицію представників опозиції в інші країни.
Білорусь повідомила, що Литва відмовилася видавати Тихановську
Білорусь повідомила, що Литва відмовилася видавати Тихановську

Генеральний прокурор Білорусі Андрій Швед 11 липня в ефірі держканалу «Беларусь 1» повідомив, що Литва відмовилася видавати кандидатку в президенти Білорусі, лідерку білоруської опозиції Світлану Тихановську. Про це повідомляє «БелТА».

Він зазначив, що Білорусь надіслала запити про екстрадицію представників опозиції в різні країни.

«Поки реакції не спостерігаємо, за винятком громадянки Тихановської. Дійсно, прийшли документи, уже офіційно можу підтвердити, про відмову Литви в її видачі, але в них немає жодного мотивування, на підставі чого вони нам відмовили, тобто правових підстав ми в цьому не побачили», – сказав Швед.

Нагадаємо, 9 серпня 2020 року в Білорусі відбулися вибори президента. ЦВК оголосила переможцем Олександра Лукашенка, тоді як за даними опозиційних екзитполів перемогла опозиційна кандидатка Світлана Тихановська. Західні країни відмовились визнати Лукашенка переможцем виборів. 11 серпня стало відомо, що кандидатка в президенти в Білорусі знаходиться в Литві. У штабі Тихановської повідомили, що в неї не було можливості залишатись далі в Білорусі. 

Після виїзду до Литви Світлана Тіхановська опублікувала два відеозвернення, на одному з них вона, ймовірно, читає текст з аркуша, а виглядає так, ніби її змусили це прочитати. У зверненні вона закликала білорусів не виходити на протести. У штабі Тіхановської пояснили, що це звернення вона записувала в кабінеті голови ЦВК під тиском силовиків.

5 липня 2021 року міністр закордонних справ Литви Ґабріелюс Ландсберґіс на брифінгу з однією з лідерок білоруської опозиції Світланою Тихановською заявив про визнання її Офісу «офіційним представництвом білоруської демократії». Тихановська розповіла, що планується відкриття представництв народу Білорусі в інших країнах ЄС.

Фото: пресслужба Світлани Тихановської

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1371
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду