У Білорусі влада фактично знищила незалежну регіональну пресу – редактор Hrodna.life

У Білорусі влада фактично знищила незалежну регіональну пресу – редактор Hrodna.life

13 Липня 2021
1391
13 Липня 2021
16:17

У Білорусі влада фактично знищила незалежну регіональну пресу – редактор Hrodna.life

1391
Ірина Новік: Тиск на пресу не тільки психологічний, а й економічний – рекламодавці просто бояться з нами співпрацювати.
У Білорусі влада фактично знищила незалежну регіональну пресу – редактор Hrodna.life
У Білорусі влада фактично знищила незалежну регіональну пресу – редактор Hrodna.life

Редактор спецпроєктів гродненського видання Hrodna.life Ірина Новік вважає, що остання хвиля репресій влади проти незалежних медіа фактично знищила регіональну пресу у Білорусі.

У вівторок, 13 липня, під час пресконференції «Силові структури знищують незалежні медіа в Білорусі» Новік зазначила, що зараз у Білорусі через послідовні репресивні дії влади з'являється інформаційний вакуум.

«Останні обшуки, проведені силовиками, фактично позбавили Білорусь регіональної преси. Зараз ми вже тиждень без друкованої незалежної преси, адже силовики під час обшуків вилучили всю техніку, просто фізично неможливо здати номер», – каже Новік.

За словами Новік, і раніше друкарні відмовлялися друкувати газети попри договори, при цьому, адміністрація закладів ніколи не пояснювала причину відмови.

«Але зараз тиск на пресу не тільки психологічний, а й економічний – рекламодавці просто бояться з нами співпрацювати. Така ситуація руйнує економічну модель роботи ЗМІ», – каже Новік.

Новік додала, що редакція Hrodna.life вже заплатила два штрафи як юридична особа, також два штрафи заплатили журналісти редакції.

«У нас в редакції 10 осіб, двоє працюють за кордоном. І ми поки не знаємо, чи буде редакція переїжджати за межі Білорусі, – у нас зараз дуже низький горизонт планування...», – каже Новік.

Новік додала, що 9 липня Телеграм-канал Hrodna.life був визнаний «екстремістським», таким чином, «читачи були позбавлені можливості оперативно отримувати інформацію з перших рук».   

У свою чергу, заступник голови «Білоруської асоціації журналістів» Олег Агеєв додав, що у Білорусі спостерігається нова хвиля репресій, умови роботи для ЗМІ погіршуються. Крім того, державна пропаганда лякає антитерористичною операцією з метою придушити «терористичні осередки».

«38 обшуків за два дні, сім осіб знаходяться за ґратами. З 38 – шість у Мінську. Обшуки проводились у 10 редакціях», – повідомив Агеєв.

Загалом, у Білорусі за ґратами перебувають 29 журналістів, двом з них оголосили вирок, з початку року зафіксовано шість нападів на журналістів, 107 обшуків, майже всі вони пройшли з конфіскацією майна.

30 травня 2021 року у Гродно затримали головного редактора порталу Hrodna.life Олексія Шота. Пізніше його відпустили.

Стосовно Шота порушено справу через поширення «екстремістських матеріалів», під час обшуків в нього вилучили ноутбук, телефон, три старих жорстких диска і парасольку. Журналісту загрожує штраф в розмірі до 500 базових величин (14,5 тис. білоруських рублів, або 5,7 тис. доларів США).

У березні Шота вже оштрафували на 12 тисяч білоруських рублів за матеріали з посиланнями на Telegram-канал, який влада Білорусі віднесла до екстремістських. 

Додамо, що раніше Олексій Шота працював у виданні Tut.by, проти якого влада Білорусі розгорнула нову репресивну кампанію.

8 липня 2021 року правоохоронні органи Білорусі прийшли з обшуками до редакції найстарішого білоруського видання «Наша Ніва». Сайт видання заблокований і працює виключно через соцмережі. Директор порталу Анастасія Ровда анонсувала створення нового сайту «Наша Ніва» зі старою назвою.

Крім того, 8 липня КДБ провів обшуки в редакціях і у співробітників незалежних ЗМІ Брестської області. Зокрема, силовики прийшли до редакцій «Медіа-Полісся», «Intex-press», «Брестської газети». Обшуки у журналістів Брестської області проводилися в межах кримінальної справи за статтею «Акт тероризму».

Фото: Лена Майсюк (з сайту Білоруської асоціації журналістів)

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1391
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду