У Білорусі прийшли з обшуками до журналістів «Наша Ніва», головний редактор видання зник

У Білорусі прийшли з обшуками до журналістів «Наша Ніва», головний редактор видання зник

8 Липня 2021
1770

У Білорусі прийшли з обшуками до журналістів «Наша Ніва», головний редактор видання зник

1770
Сайт опозиційного порталу заблокували.
У Білорусі прийшли з обшуками до журналістів «Наша Ніва», головний редактор видання зник
У Білорусі прийшли з обшуками до журналістів «Наша Ніва», головний редактор видання зник

У Білорусі 8 липня силовики прийшли з обшуками до працівників опозиційного порталу «Наша Ніва», зокрема – до редактора видання Андрія Скурка. Головний редактор «Нашої Ніви» Єгор Мартинович зник. Про це повідомляє Tut.by.

Водночас Міністерство інформації Білорусі обмежило доступ до сайту видання nn.by через «повідомлення Генеральної прокуратури в зв'язку з розміщенням інформації, поширення якої заборонено пунктом 1 статті 38 закону Республіки Білорусь "Про засоби масової інформації"». Відомство не уточнило, про яку саме публікацію йде мова. Видання наразі працює через соцмережі. 

«Сайт "Наша Нива" nn.by наразі недоступний. Нам не вдається зв’язатися з деякими редакційними працівниками, включаючи головного редактора Єгора Мартиновича. Ми припускаємо, що його могли затримати, оскільки читачі повідомляють, що в будинку, де він перебував, бачили персонал ГУБАЗІКу (Головне управління по боротьбі з організованою злочинністю та корупцією – ДМ)», – розповіли на порталі «Наша Ніва».

Кореспондентка «Нашої Ніви», дружина Мартиновича Адар’я Гуштин повідомила, що її чоловік зник. «Не тільки Єгор Мартинович пропав, але й наш пес. Його просто немає вдома. Я не знаю де затримували Єгора, але собаки вдома немає. Боюся, що вони його затримали, а собаку або вбили, або кинули кудись», – написала вона в Facebook.

Крім того, портал «Наша Ніва» повідомив, що в будинку редактора видання Андрія Скурка силовики також проводять обшуки. З шефредактором тижневика «Наша Ніва» Андрієм Диньком відсутній зв’язок. Також немає контакту з репортеркою Наталі Лубневською та фотографинею Шурою Пилипович-Сущіць.

Заступник головного редактора «Нашої Ніви» Артем Горбацевич сказав, що не знає, у межах якого провадження проводять слідчі дії. 

«Офіційні органи не коментують нічого або з ними просто неможливо зв'язатися. Ми знаємо, що у деяких наших співробітників в будинках проходять обшуки. Ми також знаємо (але виключно за повідомленнями з соціальних мереж), що були деякі люди із силових органів в нашій редакції. В редакції фізично знаходяться не всі співробітники, тому ми (хто не був в редакції) не знаємо, хто до нас прийшов і чому. Поки пробуємо з'ясувати, з ким із наших відсутній зв'язок. На даний момент це як мінімум чотири людини. Ми не знаємо, з якої причини зв'язок відсутній. Може бути, вони сплять. Будемо на це сподіватися, хоча ... Ми продовжуємо з'ясовувати ситуацію, щоб розуміти перспективи і чим викликані претензії», – сказав він.  

Як писав ДМ, у Мінську в ніч на 11 серпня 2020 року затримали головного редактора опозиційного видання «Наша Ніва» Єгора Мартиновича. Після висвітлення акції протесту Єгор Мартинович повертався додому на власному авто: спершу він висадив колегу-репортера Дмитра Паньковця та поїхав забирати дружину, репортерку Tut.by Адарію Гуштин. Проте до дружини він не доїхав, о 2:00 він надіслав повідомлення з текстом «SOS», після цього зв’язок з ним зник. Ще за дві години Єгор Мартинович написав, що його утримують в слідчому ізоляторі або в Партизанському райвідділі внутрішніх справ. Далі зв'язку з журналістом не було. З ним не було зв’язку понад 36 годин. У ніч на 12 серпня журналіста знайшли, його утримували у в’язниці міста Жодіно

Зранку 23 вересня 2020 року в квартирі Єгора Мартиновича провели обшук. Міліціонери забрали всю цифрову техніку, телефони, флешки, паспорти, сім-картки. Обшук проводило Управління власної безпеки МВС. Після обшуку журналіста відвезли на допит до Слідчого комітету. Пізніше стало відомо, що міліція затримала Єгора Мартиновича. 28 вересня йому заборонили залишати Білорусь.

27 березня 2021 року в Мінську затримали головного редактора видання «Наша Ніва» Єгора Мартиновича, фотографиню цього ж видання Надію Бужан, репортерку Катерину Карпіцьку та редакторок Tut.by Анну Калтигіну і Галину Уласик. 

Нагадаємо, 18 травня 2021 року влада Білорусі розпочала новий наступ на свободу слова у країні. Зокрема, правоохоронці провели масштабні обшуки в мінському і регіональних офісах найбільшого медіапорталу Tut.by, обшуки також проводились вдома у головного редактора Марини Золотової, редакторів і журналістів. На території Білорусі сайт видання заблокований. 

Проти керівництва «Тут Бай Медіа» порушили кримінальну справу за ч.2 ст.243 (ухилення від сплати сум податків і зборів в особливо великому розмірі). Максимальна санкція статті передбачає позбавлення волі на строк до семи років.

МВС Білорусі вимагає визнати всі матеріали порталу Tut.by «екстремістськими», у випадку ухвалення відповідного рішення користувачам, які коли-небудь ділились публікаціями Tut.by, може загрожувати переслідування. Зараз судовий процес щодо визнання матеріалів порталу Tut.by «екстремістськими» призупинено на невизначений термін.

Загалом, відомо про 15 затриманих у справі Tut.by, правозахисні організації Білорусі визнали їх політичними в'язнями. Серед них головред Золотова, журналісти, редактори, інші співробітники медіа-порталу Tut.by, а також директор провайдера Hoster.by.

Співзасновник Tut.by Кирило Волошин заявив, що репресії влади проти команди видання нагадують рейдерське захоплення. Також Волошин допустив видалення матеріалів, які не влаштовують владу заради відновлення повноцінної роботи сайту.

На фото Єгор Мартинович

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1770
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду