Більшість читачів Tut.bу перейшла на новий ресурс Zerkalo.io – менеджер проєкту

Більшість читачів Tut.bу перейшла на новий ресурс Zerkalo.io – менеджер проєкту

13 Липня 2021
1205
13 Липня 2021
14:35

Більшість читачів Tut.bу перейшла на новий ресурс Zerkalo.io – менеджер проєкту

1205
Zerkalo.io юридично не пов’язане з Tut.bу, головна причина створення нового порталу – бажання убезпечити колег у Білорусі від репресій.
Більшість читачів Tut.bу перейшла на новий ресурс Zerkalo.io – менеджер проєкту
Більшість читачів Tut.bу перейшла на новий ресурс Zerkalo.io – менеджер проєкту

Менеджер створеного командою Tut.bу медіапроєкту Zerkalo.io Олександра Пушкіна повідомила, що більша частина аудиторії заблокованого у Білорусі ресурсу стала читачами нового видання.

Про це Пушкіна повідомила у вівторок, 13 липня, під час пресконференції «Силові структури знищують незалежні медіа в Білорусі».

«Статистика перших днів показує, що читачі Tut.bу у значній мірі перейшли на новий сайт Zerkalo.io, який зараз у Білорусі доступний через VPN...Ми бачимо, що більша частина аудиторії залишається з нами», – каже Пушкіна.

За словами Пушкіної, Zerkalo.io юридично не пов’язане з Tut.bу, головна причина створення нового порталу – бажання убезпечити своїх колег, які залишаються у Білорусі від подальших репресій.

«В нас 30 співробітників за межами Білорусі, юридично ми жодного стосунку до Tut.bу не маємо. Ми приховуємо, хто працює у складі редакції, побоюючись репресій з боку білоруської влади», – зазначила Пушкіна.

18 травня 2021 року правоохоронці Білорусі провели масштабні обшуки в мінському і регіональних офісах найбільшого медіапорталу Tut.by, обшуки також проводились вдома у головного редактора Марини Золотової, редакторів і журналістів. На території Білорусі сайт видання заблокований.

Проти керівництва «Тут Бай Медіа» порушили кримінальну справу за ч.2 ст.243 (ухилення від сплати сум податків і зборів в особливо великому розмірі). Максимальна санкція статті передбачає позбавлення волі на строк до семи років.

МВС Білорусі вимагає визнати всі матеріали порталу Tut.by «екстремістськими», у випадку ухвалення відповідного рішення користувачам, які коли-небудь ділились публікаціями Tut.by, може загрожувати переслідування. Зараз судовий процес щодо визнання матеріалів порталу Tut.by «екстремістськими» призупинено на невизначений термін.

Загалом, відомо про 15 затриманих у справі Tut.by, правозахисні організації Білорусі визнали їх політичними в'язнями. Серед них головред Золотова, журналісти, редактори, інші співробітники медіа-порталу Tut.by, а також директор провайдера Hoster.by.

Співзасновник Tut.by Кирило Волошин заявив, що репресії влади проти команди видання нагадують рейдерське захоплення. Також Волошин допустив видалення матеріалів, які не влаштовують владу заради відновлення повноцінної роботи сайту.

Із закликом до влади Білорусі припинити переслідування порталу виступили США, Євросоюз, Україна. 

Засудили ескалацію репресій проти журналістів Tut.by «Репортери без кордонів» та Freedom House.

8 липня частина команди Tut.by запустило нове медіа під назвою Zerkalo.io.

Фото: Tut.bу/Facebook

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1205
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду