У Білорусі силовики прийшли з обшуками до журналістів у Мінську та Бресті

У Білорусі силовики прийшли з обшуками до журналістів у Мінську та Бресті

9 Липня 2021
1648

У Білорусі силовики прийшли з обшуками до журналістів у Мінську та Бресті

1648
Причини «візиту» до журналістів правоохоронці поки не розголошують.
У Білорусі силовики прийшли з обшуками до журналістів у Мінську та Бресті
У Білорусі силовики прийшли з обшуками до журналістів у Мінську та Бресті

У п’ятницю, 9 липня, білоруські силовики прийшли з обшуками до журналістів у Мінську та Бресті.

За даними Zerkalo.io, правоохоронці прийшли до брестського журналіста Максима Хлебця, адміністратора порталу «Віртуальний Брест» Андрія Кухарчика і мінського кореспондента видання Onliner Анастасії Занько.

Причини «візитів» правоохоронці поки не розголошують. На дзвінки журналісти не відповідають.

8 липня КДБ провів обшуки в редакціях і у співробітників незалежних ЗМІ Брестської області. Зокрема, силовики прийшли до редакцій «Медіа-Полісся», «Intex-press», «Брестської газети».

Місцеві ЗМІ повідомляють, що обшуки у журналістів Брестської області проводилися в межах кримінальної справи за статтею «Акт тероризму».

Крім того, 8 липня правоохоронні органи Білорусі прийшли з обшуками до редакції найстарішого білоруського видання «Наша Ніва». На 72 години були затримані головний редактор порталу Єгор Мартинович, шефредактор Андрій Динько, керівник відділу реклами та маркетингу Андрій Скурко, а також головний бухгалтер Ольга Ракович. Сайт видання заблокований і працює виключно через соцмережі. 

Правоохоронці допитували працівників опозиційного порталу «Наша Ніва» у межах справи про «організацію чи підготовку дій, що грубо порушують громадський порядок, або участь у них» (ст. 342 Кримінального кодексу Білорусі) та «масові заворушення».

Зокрема, головреда Мартиновича підозрюють в «організації чи підготовці дій, що грубо порушують громадський порядок, або участі в них». 

8 липня КДБ Білорусі оголосив проведення у країні спецоперації із «зачистки від радикально налаштованих осіб». 

У Білорусі тривають репресії після президентських виборів 2020 року, на яких «переміг» Олександр Лукашенко.

Влада жорстоко придушила мирні акції протесту та почала кампанію із залякування опозиції та незалежної преси – у Білорусі затримують журналістів, опозиційних політиків, придушують медіа.

Зокрема, влада розпочала масштабну кампанію репресій проти найбільшого інтернет-порталу Tut.by. МВС Білорусі просить визнати всі матеріали Tut.by «екстремістськими» і заборонити їх поширення.

5 липня 2021 року влада Білорусі закрила кореспондентське відділення «Єврорадіо» в Мінську. До цього моменту «Єврорадіо» було одним з небагатьох іноземних ЗМІ, яке мало кореспондентський пункт у Білорусі.

24 травня 2021 року самопроголошений президент Лукашенко підписав зміни до законодавства про ЗМІ та масові акції, які суттєво обмежують діяльність журналістів та опозиційних партій.

8 червня Лукашенко підписав поправки до Кримінального кодексу, які криміналізують критику уряду та несанкціоновані демонстрації у Білорусі.

Фото: Радіо Свобода 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1648
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду