detector.media
14.07.2021 11:47
У Білорусі силовики прийшли до Білоруської асоціації журналістів
У Білорусі силовики прийшли до Білоруської асоціації журналістів
Обшуки в правозахисників, журналістів і активістів проходять по всій Білорусі.

ГО «Білоруська асоціація журналістів» 14 липня повідомила, що білоруські силовики прийшли до їх офісу.

«Двері до офісу БАЖ були виламані. Є силовики», – написала Асоціація в Telegram.

Видання Zerkalo (колишній портал Tut.by) пише, що обшуки в правозахисників, журналістів і активістів проходять по всій Білорусі.

Зокрема, рано вранці силовики в Мінську прийшли з обшуками до юриста Володимира Лабкович та члена правозахисної організації «Вясна» Валентина Стефановича. У Стефановича обшук проходив у справі про «організацію дій, які грубо порушують громадський порядок» та «ухиленні від сплати податків».

У Гродно працівники Департаменту фінансових розслідувань Білорусі прийшли до правозахисника Віктора Сазонова. Обшуки також проходять в офісі руху «За Свободу», у директора правозахисної організації Lawtrend Ольги Смолянки, в офіс благодійного проєкту «Имена», в офісі міжнародного громадського об'єднання «Згуртаванне беларусаў світла "Бацькаўшчина"», в Спілці білоруських письменників, у правозахисника і координатора кампанії «Правозахисники проти смертної кари» Андрія Полуди, у керівника осередку вільної профспілки з Полоцька, члена Полоцького правозахисного товариства Миколи Шараха, у правозахисника Human Constanta з Бреста Кирила Кофанова. Двері в офіс Білоруського Гельсінського комітету теж намагаються виламати.

За даними ЗМІ, були затримані – Валентин Стефанович, Андрій Полуда, у Мінську журналіст і правозахисник Сергій Сис, в Орші редактор місцевого порталу orsha.eu Ігор Казмерчак, на зв'язок не виходить керівник «Вясни» Алесь Беляцкий.

Нагадаємо, заступник голови «Білоруської асоціації журналістів» Олег Агеєв сказав, що у Білорусі спостерігається нова хвиля репресій, умови роботи для ЗМІ погіршуються. Крім того, державна пропаганда лякає антитерористичною операцією з метою придушити «терористичні осередки».

30 травня 2021 року у Гродно затримали головного редактора порталу Hrodna.life Олексія Шота. Пізніше його відпустили. 8 липня 2021 року правоохоронні органи Білорусі прийшли з обшуками до редакції найстарішого білоруського видання «Наша Ніва». Сайт видання заблокований і працює виключно через соцмережі. Директор порталу Анастасія Ровда анонсувала створення нового сайту «Наша Ніва» зі старою назвою.

Крім того, 8 липня КДБ провів обшуки в редакціях і у співробітників незалежних ЗМІ Брестської області. Зокрема, силовики прийшли до редакцій «Медіа-Полісся», «Intex-press», «Брестської газети». Обшуки у журналістів Брестської області проводилися в межах кримінальної справи за статтею «Акт тероризму».

Фото: БАЖ

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY