«Війна держави з власним громадянським суспільством». Представник Білоруської асоціації журналістів розповів про обшук та цілі нової хвилі репресій

«Війна держави з власним громадянським суспільством». Представник Білоруської асоціації журналістів розповів про обшук та цілі нової хвилі репресій

16 Липня 2021
1620

«Війна держави з власним громадянським суспільством». Представник Білоруської асоціації журналістів розповів про обшук та цілі нової хвилі репресій

1620
На його думку, держава почала зачистку громадянського сектору, щоб зупинити соціально важливу та легальну взаємодію.
«Війна держави з власним громадянським суспільством». Представник Білоруської асоціації журналістів розповів про обшук та цілі нової хвилі репресій
«Війна держави з власним громадянським суспільством». Представник Білоруської асоціації журналістів розповів про обшук та цілі нової хвилі репресій

16 липня білоруський «Пресклуб», співробітники якого перебувають за ґратами, організував пресконференцію про розгром громадянського суспільства в Білорусі.

На ній обговорювали обшуки та затримання білоруських правозахисників, журналістів та активістів, які відбулись протягом останніх днів. 

Зокрема на ній виступив Олег Агєєв, заступник голови Білоруської асоціації журналістів (БАЖ). Він розповів про те, як відбувався обшук в офісі асоціації, а також в цілому прокоментував, що відбувається з громадянським сектором в Білорусі сьогодні. 

«Білоруській асоціації журналістів вже більш як 25 років. Протягом цього часу організація захищала права журналістів, відстоювала їх інтереси, займалась захистом та просуванням стандартів свободи слова в Білорусі. БАЖ – одна з тих організацій, яку системно переслідують з політичних мотивів. 

14 липня у нас справді був обшук. Це виглядало так, що о 10:00 наші співробітники прийшли на роботу.й побачили, що двері пошкоджені, з офісу чути голоси сторонніх людей, чути звуки пересування меблів і в принципі стало зрозуміло, що до нас знову прийшли. До 19:00 цього дня ніхто з працівників БАЖ в офіс не ходив. Лише після цієї години ми побачили, що двері справді виламані, поверх опечатані, з табличкою "не вскрывать" та штампом МВС Білорусі. 

Нам відомо від адміністрації будівлі, де ми орендуємо офіс, що представника адміністрації запросили на процедуру виламування замка. Але в самому обшуку він не брав участі й ніяких документів йому ніхто не показував й не давав після обшуку. Ми навіть не знаємо, що насправді відбувалось в нашому офісі. Також ми не знаємо, що саме вилучили цього разу з приміщення нашої організації.

Хочу відзначити, що це другий обшук в нас з початку цього року. І він безглуздий. Бо нам не повернули нічого з першого обшуку. Понад те, місяць назад почалась процедура перевірки в рамках так званого моніторингу Міністерства юстиції. І всі документи ми представили Мін’юсту. Тому з моєї точки зору в принципі нічого цікаво в офісі не було. Та й наші працівники могли приїхати та відчинити двері. Замість цього – ось так брутально, з виламуванням, дивні люди проникли в наш офіс та щось там робили за відсутності хоча б когось з представників організації».

Також він розповів, чому, на його думку, відбувається нова хвиля репресій. Це для того, щоб знешкодити будь-яку соціально вагому та легітимну діяльність. 

«Зараз йде хвиля переслідування громадянського сектору. Переслідуються журналісти й активні учасники громадянської спільноти. Поки триває наша конференція, ми знаємо про багато обшуків, які прямо зараз відбуваються в Білорусі. Я вважаю, що це можна схарактеризувати як війну держави з власним громадянським суспільством. Парадокс в тім, що саме ці представники держави під час своїх електоральних кампаній заявляли про достойність білоруської моделі, що немає війни. Але, судячи з усього, війна почалась і риторика спецслужб показує, що саме в контексті ведення бойових дій вони оцінюють зачистку громадянського сектора. 

Щодо виграшів та програшів, думаю, що не буде нікого, хто б залишився у виграші. Дії спецслужб ніколи повністю не досягнуть цілей, громадянське суспільство повністю ніколи не знищать. А от тих, хто залишиться у програші, буде багато. В тому числі вважаю, що це всі, хто мешкають в Білорусі. Оскільки організації, які зараз переслідуються, роками, якщо не десятиліттями допомагали громадянам та громадянкам Білорусі, надавали сервісні послуги цілим пластам суспільства. І якщо їх стане менше, якщо їх ліквідують, то зрештою програє практично кожен, хто живе в цій країні. Також ні в кого немає сумніву, що це політичний мотив переслідування.

Справжня ціль переслідування – принаймні з тих, кого визнали політв’язнями, це десь понад 550 людей – не притягнення кого-небудь до відповідальності за якийсь злочин. Справжня ціль переслідування – це припинення суспільно корисної й легітимної діяльності. Попри все, ми продовжуємо працювати, вже не вперше нам доводиться працювати з опечатаним офісом. З певними трудностями, але організація продовжує працювати». 

Нагадаємо, що заступник голови «Білоруської асоціації журналістів» Олег Агеєв сказав, що у Білорусі спостерігається нова хвиля репресій, умови роботи для ЗМІ погіршуються. Крім того, державна пропаганда лякає антитерористичною операцією з метою придушити «терористичні осередки».

30 травня 2021 року у Гродно затримали головного редактора порталу Hrodna.life Олексія Шота. Пізніше його відпустили. 8 липня 2021 року правоохоронні органи Білорусі прийшли з обшуками до редакції найстарішого білоруського видання «Наша Ніва». Сайт видання заблокований і працює виключно через соцмережі. Директор порталу Анастасія Ровда анонсувала створення нового сайту «Наша Ніва» зі старою назвою.

Крім того, 8 липня КДБ провів обшуки в редакціях і у співробітників незалежних ЗМІ Брестської області. Зокрема, силовики прийшли до редакцій «Медіа-Полісся», «Intex-press», «Брестської газети». Обшуки у журналістів Брестської області проводилися в межах кримінальної справи за статтею «Акт тероризму».

Фото: Олег Агеєв / БАЖ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1620
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду