Директор порталу «Наша Ніва» допустила відновлення роботи редакції за межами Білорусі

Директор порталу «Наша Ніва» допустила відновлення роботи редакції за межами Білорусі

13 Липня 2021
1260
13 Липня 2021
13:32

Директор порталу «Наша Ніва» допустила відновлення роботи редакції за межами Білорусі

1260
Анастасія Ровда: Частина співробітників редакції «Наша Ніва» зараз знаходиться за кордоном, частина перебуває в Білорусі.
Директор порталу «Наша Ніва» допустила відновлення роботи редакції за межами Білорусі
Директор порталу «Наша Ніва» допустила відновлення роботи редакції за межами Білорусі

Директор заблокованого білоруського порталу «Наша Ніва» Анастасія Ровда повідомила, що редакція розмірковує над варіантом відновлення роботи вже за межами Білорусі.

У вівторок, 13 липня, під час пресконференції «Силові структури знищують незалежні медіа в Білорусі» Ровда зазначила, що у Білорусі фактично введена заборона на професію, працювати журналістом «дорівнює самогубству».

За словами Ровди, частина співробітників редакції «Наша Ніва» зараз знаходиться за межами країни, частина перебуває в Білорусі.

«Ми розглядаємо варіант переїзду за межі Білорусі...Звичайно, у людей має бути вибір, ми даємо нашим співробітникам можливість подумати, чим вони хочуть займатися, чи хочуть вони продовжувати бути журналістами у таких умовах. Всередині Білорусі робота редакції припинена, але ми продовжуємо думати над відновленням роботи вже за межами Білорусі», – повідомила Ровда.

Ровда нагадала, що під час фактичного розгрому редакції 8 липня правоохоронці затримали чотирьох її співробітників: головного редактора Єгора Мартиновича, якого побили під час затримання, головреда журналу «Наша історія» Андрія Динька, начальника відділу реклами і маркетингу Андрія Скурка і головного бухгалтера Ольгу Ракович.

Співробітників порталу затримали як підозрюваних за ч. 1 ст. 342 КК Білорусі (Організація або підготовка дій, що грубо порушують громадський порядок, або участь в них), що жодним чином не корелюється з роботою журналіста.

Ровда додала, що за останньою інформацією, Ольгу Ракович утримують у СІЗО в нестерпних умовах і відмовляють їй у медичній допомозі після перенесеної кілька місяців тому операції.

8 липня правоохоронні органи Білорусі прийшли з обшуками до редакції найстарішого білоруського видання «Наша Ніва». Сайт видання заблокований і працює виключно через соцмережі. Директор порталу Анастасія Ровда анонсувала створення нового сайту «Наша Ніва» зі старою назвою.

Крім того, 8 липня КДБ провів обшуки в редакціях і у співробітників незалежних ЗМІ Брестської області. Зокрема, силовики прийшли до редакцій «Медіа-Полісся», «Intex-press», «Брестської газети». Місцеві ЗМІ повідомляють, що обшуки у журналістів Брестської області проводилися в межах кримінальної справи за статтею «Акт тероризму».

Того ж дня КДБ Білорусі оголосив проведення у країні спецоперації із «зачистки від радикально налаштованих осіб».

У Білорусі тривають репресії після президентських виборів 2020 року, на яких «переміг» Олександр Лукашенко.

Влада жорстоко придушила мирні акції протесту та почала кампанію із залякування опозиції та незалежної преси – у Білорусі затримують журналістів, опозиційних політиків, придушують медіа.

Зокрема, у травні 2021 року влада розпочала масштабну кампанію репресій проти найбільшого інтернет-порталу Tut.by. МВС Білорусі просить визнати всі матеріали Tut.by «екстремістськими» і заборонити їх поширення.

5 липня влада Білорусі закрила кореспондентське відділення «Єврорадіо» в Мінську. До цього моменту «Єврорадіо» було одним з небагатьох іноземних ЗМІ, яке мало кореспондентський пункт у Білорусі.

24 травня 2021 року самопроголошений президент Лукашенко підписав зміни до законодавства про ЗМІ та масові акції, які суттєво обмежують діяльність журналістів та опозиційних партій.

8 червня Лукашенко підписав поправки до Кримінального кодексу, які криміналізують критику уряду та несанкціоновані демонстрації у Білорусі.

Скріншот відео: Press Club Belarus/YouTube

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1260
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду