Україна хоче запровадити санкції проти сина Лукашенка та низки топ-чиновників Білорусі

Україна хоче запровадити санкції проти сина Лукашенка та низки топ-чиновників Білорусі

9 Липня 2021
1971

Україна хоче запровадити санкції проти сина Лукашенка та низки топ-чиновників Білорусі

1971
У запропонованому санкційному списку, зокрема, старший син Олександра Лукашенка Віктор та речниця самопроголошеного президента Наталія Ейсмонт.
Україна хоче запровадити санкції проти сина Лукашенка та низки топ-чиновників Білорусі
Україна хоче запровадити санкції проти сина Лукашенка та низки топ-чиновників Білорусі

Кабмін України виніс на розгляд РНБО пропозицію щодо запровадження санкцій проти низки високопосадовців режиму самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка.

Перелік імен вже оприлюднений Кабміном, у запропонованому санкційному списку, зокрема:

  • Старший син Лукашенка Віктор, який є його радником з питань нацбезпеки і членом Радбезу;
  • очільник адміністрації Лукашенка Ігор Сергієнко;
  • прессекретарка Лукашенка Наталія Ейсмонт;
  • весь склад Центральної виборчої комісії Білорусі;
  • голова КДБ Білорусі, а також його заступники і ексочільник силового відомства;
  • очільник слідчого комітету Білорусі і його заступники;
  • начальник слідчого ізолятора «Акрестіна»;
  • керівник Антитерористичного центру Білорусі;
  • міністр та ексміністр внутрішніх справ Білорусі, їхні заступники;
  • командир спецназу Білорусі та інші.

Санкції щодо цих осіб передбачають, зокрема, блокування активів та заборону в'їзду в Україну і транзиту через її територію.  

Санкції пропонується запровадити ввести через фальсифікацію президентських виборів у Білорусі у серпні 2020 року, репресії, залякування, насильницьке придушення мирних протестів, увʼязнення та затримання активістів.

РНБО розгляне пропозицію уряду впродовж місяця, у разі позитивного вердикту Радбезу остаточне рішення має бути за президентом України Володимиром Зеленським.

21 червня 2021 року про запровадження персональних санкцій проти Білорусі через посилення репресій та затримання журналіста Романа Протасевича оголосили Євросоюз, США, Велика Британія та Канада.

Зокрема, санкції ЄС запроваджені проти 78 фізичних і восьми юридичних осіб із Білорусі, в тому числі, проти членів родини Олександра Лукашенка та причетних до затримання Романа Протасевича.

США запровадили санкції проти 16 осіб та п'яти суб'єктів господарювання Білорусі, зокрема, проти КДБ Білорусі, ізолятору на Окрестіна у Мінську, низки чиновників ЦВК, а також проти прессекретаря самопроголошеного президента Лукашенка Наталії Ейсмонт.

У випадку Ейсмонт США зазначили, що речниця самопроголошеного президента «створила і просувала наратив, згідно з яким громадяни, які протестували проти фальшування президентських виборів 9 серпня 2020 року, зображувались апологетами хаосу та безладу, у свою чергу, Лукашенку створювали образ захисника порядку та стабільності».

У свою чергу, Велика Британія запровадила санкції проти директора державного каналу «ОНТ» Марата Маркова, в етері якого показали «інтерв'ю» з Романом Протасевичем.

Фото: пресслужба самопроголошеного президента Білорусі

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1971
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду