У Білорусі ув’язнених співробітників порталу «Наша Ніва» підозрюють у «несплаті комунальних послуг»

У Білорусі ув’язнених співробітників порталу «Наша Ніва» підозрюють у «несплаті комунальних послуг»

19 Липня 2021
1760

У Білорусі ув’язнених співробітників порталу «Наша Ніва» підозрюють у «несплаті комунальних послуг»

1760
Санкція статті передбачає до 5 років обмеження волі або ув'язнення у колонії.
У Білорусі ув’язнених співробітників порталу «Наша Ніва» підозрюють у «несплаті комунальних послуг»
У Білорусі ув’язнених співробітників порталу «Наша Ніва» підозрюють у «несплаті комунальних послуг»

Головного редактора білоруського порталу «Наша Ніва» Єгора Мартиновича та його колег, керівника відділу реклами Андрія Скурка і головреда журналу «Наша історія» Андрія Динька підозрюють у «несплаті комунальних послуг».

Як повідомляє білоруська редакція «Радіо Свобода», співробітники порталу затримані ще на три доби через нову підозру у «заподіянні майнової шкоди без ознак крадіжки, що карається обмеженням волі або колонією до 5 років».

Зміст підозри полягає в тому, що оплата комунальних послуг за приміщення редакції була нібито за тарифами для фізичних осіб, однак, юридичні особи повинні сплачувати рахунки за іншими тарифами. Збиток, який нібито був завданий Міністерству енергетики оцінюється у 3500 білоруських рублів.

8 липня 2021 року чотирьох співробітників редакції було затримано на 10 діб за ч. 1 ст. 342 КК Білорусі (Організація або підготовка дій, що грубо порушують громадський порядок, або участь в них). Жодних запобіжних заходів затриманим не було обрано, але 18 липня їх відмовились звільняти з СІЗО.

Зараз сайт порталу «Наша Ніва» заблокований і працює виключно через соцмережі. Директор порталу Анастасія Ровда анонсувала створення нового сайту «Наша Ніва» зі старою назвою і допустила, що ресурс відновить роботу вже за межами Білорусі.

Також 8 липня КДБ провів обшуки в редакціях і у співробітників незалежних ЗМІ Брестської області. Зокрема, силовики прийшли до редакцій «Медіа-Полісся», «Intex-press», «Брестської газети».  

Того ж дня КДБ Білорусі оголосив проведення у країні спецоперації із «зачистки від радикально налаштованих осіб».

Вже 16 липня білоруські силовики прийшли з обшуками до близько 30 журналістів, активістів та правозахисників. Обшуки проводились здебільшого у журналістів білоруської редакції «Радіо Свобода» та каналу «Белсат».

Під час обшуків в офісі білоруської служби «Радіо Свобода» у Мінську правоохоронці виламали двері та вилучили в редакції майже всю техніку. Також силовики затримали журналістів, які працюють у редакції, або були з нею раніше пов'язані. Зокрема, це Олег Груздзілович та Інна Студзінська.

З 2020 року у Білорусі тривають репресії після президентських виборів, на яких «переміг» Олександр Лукашенко. Влада жорстоко придушила мирні акції протесту та почала кампанію із залякування опозиції та незалежної преси – у Білорусі затримують журналістів, опозиційних політиків, придушують медіа.

Загалом, у Білорусі за ґратами перебувають 29 журналістів, двом з них оголосили вирок, з початку року зафіксовано шість нападів на журналістів, 107 обшуків, майже всі вони пройшли з конфіскацією майна.

Колаж Радіо Свобода

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1760
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Гость
983 дн. тому
Свихнувшийся от страха за свою власть бульбаш уже не знает, какие обвинения еще придумать?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду