Влада Білорусі заблокувала сайт Tut.by через матеріали про фонд допомоги затриманим

Влада Білорусі заблокувала сайт Tut.by через матеріали про фонд допомоги затриманим

11 Червня 2021
1989
11 Червня 2021
12:01

Влада Білорусі заблокувала сайт Tut.by через матеріали про фонд допомоги затриманим

1989
Згідно із законом, у Білорусі заборонене поширення інформації від імені організацій, які не пройшли державну реєстрацію.
Влада Білорусі заблокувала сайт Tut.by через матеріали про фонд допомоги затриманим
Влада Білорусі заблокувала сайт Tut.by через матеріали про фонд допомоги затриманим

Влада Білорусі заблокувала сайт видання Tut.by через п’ять матеріалів про діяльність білоруського фонду допомоги затриманим BYSOL.

У розпорядженні Tut.by є копія відповідного наказу Міністерства інформації Білорусі. Згідно із законом, у Білорусі заборонене поширення інформації від імені організацій, які не пройшли державну реєстрацію. BYSOL є однією з таких організацій.

Організацію заснували в серпні 2020 року Олексій Леончик і Андрій Стрижак з метою допомагати затриманим на мітингах білорусам. Проти співзасновників ініціативи порушена кримінальна справа про фінансування екстремістського формування і порушення громадського порядку.

Організація BYSOL, на думку слідчих, «займається фінансуванням страйкомів підприємств, деструктивних дворових спільнот, так званих фондів медичної, спортивної та культурної солідарності».

У Слідчому комітеті вважають, що BYSOL також фінансував «екстремістське формування, створене у вигляді об’єднання деструктивних дворових чатів». Стрижак і Леончик оголошені в розшук.

Редакція Tut.by зазначає, що у всіх п’яти публікаціях була інформація про роботу фонду, але від його імені видання не виступало і не розміщувало реквізити для переказу грошей або заклики жертвувати кошти.

«Відповідно до журналістських стандартів згадані матеріали не використовували одне джерело інформації, а залежно від теми там же використовувалася інформація від офіційних осіб і відомств країни, інших ЗМІ», – повідомили журналісти.

Видання відзначає, що і раніше отримувало попередження від міністерства, але мало час на зміну матеріалів. У випадку з наказом Міністерства інформації Білорусі про блокування журналістам не дали часу на реакцію.

Додамо, що влада Білорусі обмежує доступ до сайтів організацій, які намагаються допомогти затриманим під час масових акцій протестів.

18 травня влада Білорусі розпочала новий наступ на свободу слова у країні. Зокрема, правоохоронці провели масштабні обшуки в мінському і регіональних офісах найбільшого медіапорталу Tut.by, обшуки також проводились вдома у головного редактора Марини Золотової, редакторів і журналістів. На території Білорусі сайт видання заблокований.

Проти керівництва «Тут Бай Медіа» порушили кримінальну справу за ч.2 ст.243 (ухилення від сплати сум податків і зборів в особливо великому розмірі). Максимальна санкція статті передбачає позбавлення волі на строк до семи років.

Наразі відомо про 15 затриманих у справі Tut.by, правозахисні організації Білорусі визнали їх політичними в'язнями. Серед них журналісти, редактори, інші співробітники медіа-порталу Tut.by, а також директор провайдера Hoster.by.

Співзасновник Tut.by Кирило Волошин заявив, що репресії влади проти команди видання нагадують рейдерське захоплення. Також Волошин допустив видалення матеріалів, які не влаштовують владу заради відновлення повноцінної роботи сайту.

Із закликом до влади Білорусі припинити переслідування порталу виступили США, Євросоюз, Україна. 

Засудили ескалацію репресій проти журналістів Tut.by «Репортери без кордонів» та Freedom House.

Генеральний секретар «Репортерів без кордонів» Крістоф Делуар закликав ООН та ОБСЄ відреагувати на ситуацію у Білорусі.

У свою чергу, директор програм Європи та Євразії Freedom House Марк Берендт назвав атаку білоруської влади на Tut.by свідченням бажання режиму Олександра Лукашенка знищити залишки незалежної журналістики у Білорусі.

Фото: Tut.by/Facebook

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1989
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду