Головному редактору видання «Наша Ніва» заборонили залишати Білорусь

Головному редактору видання «Наша Ніва» заборонили залишати Білорусь

28 Вересня 2020
1660
28 Вересня 2020
16:50

Головному редактору видання «Наша Ніва» заборонили залишати Білорусь

1660
Журналіст сказав, що ця заборона не вплине на його роботу.
Головному редактору видання «Наша Ніва» заборонили залишати Білорусь
Головному редактору видання «Наша Ніва» заборонили залишати Білорусь

Головному редактору опозиційного видання «Наша Ніва» Єгору Мартиновичу заборонили залишати Білорусь. Про це 28 вересня він повідомив БелаПАН, передає «Наша Ніва».

«Сьогодні вранці я був у Слідчому комітеті, щоб забрати речі, і мені слідчий Долженок видав постанову про те, що мені заборонено виїжджати з країни», – розповів пан Мартинович та уточнив, що заборона пов'язана зі справою за статтею про наклеп.

Журналіст також сказав, що ця заборона не вплине на його роботу: «Я не збирався їхати, я повинен залишатися в Білорусі».

Зазначимо, що в Білорусі діє кримінальна відповідальність за наклеп (поширення завідомо направдивих відомостей, які ганьблять іншу особу, в публічних виступах, творах, ЗМІ, інтернеті; або наклеп, що містить звинувачення в здійсненні тяжкого злочину). Звинуваченим у наклепі загрожує штраф, або до двох років виправних робіт, або до трьох років арешту чи обмеження волі.

Крім того, 28 вересня суд Заводського району Мінська розглядає адміністративну справа проти пана Мартиновича за ч. 1 ст. 23.34 (порушення порядку організації або проведення масового заходу). Журналіст звинувачення заперечує.

Нагадаємо, зранку 23 вересня у квартирі Єгора Мартиновича провели обшук. Міліціонери забрали всю цифрову техніку, телефони, флешки, паспорти, сім-картки. Обшук проводило Управління власної безпеки МВС. Після обшуку журналіста відвезли на допит до Слідчого комітету. Пізніше стало відомо, що міліція затримала Єгора Мартиновича.

Дружина Єгора Мартиновича, журналістка порталу Tut.by Адар’я Гуштин повідомила, що обшук пов’язаний зі статтею «Нашей Ніви» про обставини арешту діджея Володимира Сокаловського, який розповів, що до нього в СІЗО приходив заступник міністра внутрішніх справ Олександр Барсуков, який його побив.

Нагадаємо, у Мінську в ніч на 11 серпня затримали головного редактора опозиційного видання «Наша Ніва» Єгора Мартиновича. Після висвітлення акції протесту Єгор Мартинович повертався додому на власному авто: спершу він висадив колегу-репортера Дмитра Паньковця та поїхав забирати дружину, репортерку Tut.by Адарію Гуштин. Проте до дружини він не доїхав, о 2:00 він надіслав повідомлення з текстом «SOS», після цього зв’язок з ним зник. Ще за дві години Єгор Мартинович написав, що його утримують в слідчому ізоляторі або в Партизанському райвідділі внутрішніх справ. Далі зв'язку з журналістом не було. З ним не було зв’язку понад 36 годин. У ніч на 12 серпня журналіста знайшли, його утримували у в’язниці міста Жодіно

Фото: БелаПАН

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1660
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду