Комітет захисту журналістів закликав Білорусь припинити репресії та переслідування журналістів

Комітет захисту журналістів закликав Білорусь припинити репресії та переслідування журналістів

9 Липня 2021
1168

Комітет захисту журналістів закликав Білорусь припинити репресії та переслідування журналістів

1168
У CPJ вважають, що Лукашенко розраховує, що «зможе залишатися при владі лише замовчуючи критичні голоси і тримаючи білоруських громадян у невіданні».
Комітет захисту журналістів закликав Білорусь припинити репресії та переслідування журналістів
Комітет захисту журналістів закликав Білорусь припинити репресії та переслідування журналістів

Комітет захисту журналістів 8 липня закликав владу Білорусь припинити рейди, репресії та переслідування незалежних журналістів, а також звільнити з-під варти всіх працівників медіа, які заарештували за їх професійну діяльність.

«Сьогоднішні рейди означають значну ескалацію війни президента Білорусі Лукашенка (Україна не визнавала Олександра Лукашенка президентом Білорусі – ДМ) проти незалежної преси», – заявив заступник виконавчого директора CPJ Роберт Махоні

На його думку, Лукашенко розраховує, що «зможе залишатися при владі лише замовчуючи критичні голоси і тримаючи білоруських громадян у невіданні».

Як писав ДМ, 8 липня в Білорусі силовики прийшли з обшуками до працівників опозиційного порталу «Наша Ніва» у межах справи про «організацію чи підготовку дій, що грубо порушують громадський порядок, або участь у них» (ст. 342 Кримінального кодексу Білорусі) та «масові заворушення» (ст. 293 ККБ). Обшук проводили працівники різних підрозділів внутрішніх справ в редакції «Нашої Ніви», бухгалтерії, у редакторів Єгора Мартиновича, Андрія Скурка, Андрія Динька та бухгалтерки Ольги Ракович. Їх допитували в Слідчому Комітеті Білорусі. Мартиновича, зокрема, підозрюють в «організації чи підготовці дій, що грубо порушують громадський порядок, або участі в них». Його затримали на 72 години.

Водночас Міністерство інформації Білорусі обмежило доступ до сайту видання nn.by через «повідомлення Генеральної прокуратури в зв'язку з розміщенням інформації, поширення якої заборонено пунктом 1 статті 38 закону Республіки Білорусь "Про засоби масової інформації"». Відомство не уточнило, про яку саме публікацію йде мова.

Білоруські силовики прийшли з обшуками до редакцій видань «Брестская газета» та «Intex-Press». Також правоохоронці провели обшуки в активістів та кореспондентів Bobr.by, «Белсат» та Orsha.eu.

Ввечері 8 липня заступник начальника слідчого управління КДБ Білорусі Костянтин Бичек оголосив про початок операції із затримання осіб, причетних до діяльності опозиційних телеграм-каналів та чатів, – «зачистці від радикально налаштованих осіб».

У Білорусі тривають репресії після президентських виборів 2020 року, на яких «переміг» Олександр Лукашенко. Влада жорстоко придушила мирні акції протесту та почала кампанію із залякування опозиції та незалежної преси – у Білорусі затримують журналістів, опозиційних політиків, придушують медіа. 24 травня 2021 року самопроголошений президент Лукашенко підписав зміни до законодавства про ЗМІ та масові акції, які суттєво обмежують діяльність журналістів та опозиційних партій. 8 червня Лукашенко підписав поправки до Кримінального кодексу, які криміналізують критику уряду та несанкціоновані демонстрації у Білорусі.

Фото: CPJ 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1168
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду