Юлія Мендель йде з посади речниці Зеленського – радник Єрмака

Юлія Мендель йде з посади речниці Зеленського – радник Єрмака

30 Квітня 2021
7656

Юлія Мендель йде з посади речниці Зеленського – радник Єрмака

7656
Мендель зосередиться на роботі по взаємодії з іноземними ЗМІ.
Юлія Мендель йде з посади речниці Зеленського – радник Єрмака
Юлія Мендель йде з посади речниці Зеленського – радник Єрмака

Прессекретарка президента Юлія Мендель йде з посади, однак залишиться працювати в Офісі президента України. Про це повідомив радник керівника ОПУ Михайло Подоляк, його коментар «Детектору медіа» надала генеральна директорка Директорату з питань інформаційної політики Офісу президента України Ірина Побєдоносцева.

«Юлія Мендель продовжує виконувати обов'язки прессекретаря президента України – тимчасово, поки завершуються процеси реорганізації комунікаційної роботи Офісу Президента. Прийнято рішення про посилення конкретних комунікаційних напрямків», – розповів він.

За його словами, Мендель зосередиться на роботі по взаємодії з іноземними ЗМІ.

«Сьогодні комунікації ініціатив президента для зовнішніх споживача потребують суттєвого посилення. Юлія Володимирівна має відмінні зв'язки в цьому секторі медійного співтовариства і зможе бути ефективною в якості радника з міжнародних комунікацій. Відповідно, позиція прессекретаря президента буде виділена в окремий функціонал, уточнена і заповнена», – пояснив він.

Юлія Мендель поки не відповідає на дзвінки «Детектора медіа».

Нагадаємо, 3 червня 2019 року президент України Володимир Зеленський призначив своєю прессекретаркою Юлію Мендель. Вона працювала журналісткою на телеканалах ICTV, Espreso.TV, «112 Україна» та «Інтер». Стала першою українською журналісткою, яка виграла програму Світового інституту преси (World Press Institute). Була дописувачкою The New York Times. Також співпрацювала з низкою таких іноземних видань та телеканалів, як Politico Europe, VICE News, CNBC, New Eastern Europe, World Affairs Journal, Spiegel Online. Була радникцеб з комунікацій у Світовому банку. Стажувалася за кордоном у рамках програми Солідарності імені Леха Валенси, програми THREAD у Єльському університеті, закінчила Варшавську євроатлантичну академію (WEASA).

Телекомпанія CNN розповіла, що газета The New York Times допустила конфлікт інтересів, надрукувавши низку статей Юлії Мендель у період, коли вона вже подала заявку на участь в конкурсі на посаду прессекретаря президента України Володимира Зеленського.

6 червня 2019 року в прямому ефірі телеканалу «1+1» у ток-шоу «Право на владу» Юлія Мендель заявила, що начебто «трапляються випадки», коли українські військові на Донбасі, відповідаючи на провокації терористів, стріляють по цивільних об'єктах, внаслідок чого гинуть мирні жителі. У ГПУ зазначили, що заяви Мендель про обстріл бійцями ВСУ житлових будинків можуть використовуватися Росією в інформаційній війні проти України. 1 липня Юлія Мендель приходила на допит у ГПУ, але відмовилася свідчити

У вересні 2019 року Мендель намагалася відтіснити журналіста програми «Схеми: корупція в деталях» Сергія Андрушка, який хотів поставити питання Зеленському та тоді ще керівнику Офісу президента Андрію Богдану. Юлія Мендель та охорона президента не дали йому цього зробити – притримували журналіста, заважаючи підійти до президента та керівника ОПУ. Речниця президента порадила журналістам «не накидатися на делегацію заради красивої картинки». Вона пояснила, що «зупиняла» журналіста, бо той «втручався в особистий простір» першої особи держави. Але, вочевидь, вона робила це занадто наполегливо.Пізніше про перешкоджання з боку речниці президента заявили журналіст «Радіо Свобода» Крістофер Міллер та журналістка видання «Лівий берег» Наталія Шимків. 12 жовтня 2019 року під час спілкування президента Зеленського із журналістами відштовхнула кореспондентку українського інтернет-видання «Апостроф» Юлію Забєліну, вимагаючи не ставити запитань. Зленського ще тоді просили звільнити її з посади прессекретарки

Наприкінці жовтня 2019 року Мендель вразила журналістів своєю поведінкою під час інтерв’ю президента в Токіо: вона постійно влазила в кадр. У листопаді 2019 року речниця президента переплутала Латвію з Литвою. На своїй сторінці в Інстаграмі вона похвалилася новою сукнею, яку підготувала до відрядження у Литві. Проте спочатку, виклавши фото, вона підписала, що новий одяг – для латвійського відрядження. Трохи згодом Юлія Мендель замінила коментар під фото, наголошуючи, що з її боку це була не помилка, а тролінг, який за словами самої ж речниці, не вдався.

31 жовтня 2020 року Мендель підтвердила, що її фотографія із зеленою стрічкою з написом «RT Russia Today» не була фотошопом. За її словами, вона «перевдяглась у найстрашніший медіаобраз» для Halloween-вечірки.

5 листопада 2019 року в одній із соціальних мереж Мендель опублікувала світлину моста, що відновлює Україна в Станиці Луганській, із прапорами терористичної організації «ЛНР» на ньому.

У березні 2021 року Юлія Мендель посперечалася в Twitter з економістом Аслундом через статтю про президента та олігархів. Вона опублікувала посилання на свою статтю для американського аналітичного центру Atlantic Council та написала, що Володимир Зеленський «готовий кинути виклик владі українських олігархів». Шведський економіст, старший науковий співробітник Atlantic Council Андерс Аслунд відповів, що головна проблема Зеленського — зв'язок з олігархом Ігорем Коломойським. Мендель звинуватила Аслунда в поширенні дезінформації начебто через те, що його звільнили.

4 квітня прессекретарка президента України в етері каналу «Дом» заявила, що російська мова є культурною спадщиною України, а українцям треба давно «піднятися над темою мови». Офіс президента дистанціювався від її заяви.

Теж у квітні 2021 року прессекретар Посольства Великої Британії в Україні Олексій Курка звернув увагу на те, що британське видання The Spectator назвало війну в Україні «громадянською». У коментарях під цим дописом прессекретарка президента України Юлія Мендель написала: «#NoCivilWar in Ukraine». Її вирішив виправити колишній журналіст, політичний діяч Сергій Висоцький: «No Civil War – це "ні – громадянській війні"! Якщо ви хотіли сказати "не громадянська війна"» – варто щонайменше написати Not Civil War!». Журналіст Людмила Маркиз додала, що вислів Юлії Мендель – «це українська англійська», по аналогії зі словами речниці про українську російську мову.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7656
Читайте також
05.04.2021 15:31
Отар Довженко
«Детектор медіа»
8 729
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду