Мендель: В Україні є українська російська мова, це наша культурна спадщина

Мендель: В Україні є українська російська мова, це наша культурна спадщина

5 Квітня 2021
4294
5 Квітня 2021
13:26

Мендель: В Україні є українська російська мова, це наша культурна спадщина

4294
На думку Мендель, Росія не може претендувати на монополію в царині російської мови.
Мендель: В Україні є українська російська мова, це наша культурна спадщина
Мендель: В Україні є українська російська мова, це наша культурна спадщина

Прессекретарка президента України Юлія Мендель вважає, що російська мова є культурною спадщиною України, а українцям треба давно «піднятися над темою мови». Про це Мендель заявила в етері каналу «Дом» 4 квітня.

Таку думку Мендель висловила, відповідаючи на запитання глядача з тимчасово непідконтрольних Києву районів Донбасу, який був «стурбований мовною політикою Києва» і запитав, «чи не будуть утискати за російську мову».

«Мова – це символ сучасної України, який, на превеликий жаль, дуже часто окремі політики відверто використовують для організації спекуляцій і конфліктів, особливо в гонитві за виборцями на найближчих виборах», – заявила Мендель.

На думку Мендель, неможливо силою «змусити полюбити мову, а узаконеними штучними формами з минулого розподіляти патріотів на кращих і гірших». Також, на думку Мендель, Україні давно пора «піднятися над темою мови».

«Українська мова, як і ідентичність – куди більше явище, ніж протистояння Росії, і в цьому наше поки не усвідомлене багатство. А російська, точніше українська російська – частина культурного розмаїття нашої країни. Російська не є і не була власністю виключно Росії. Англійську використовують, мабуть, на всіх континентах. Але Британія не вважає англійську лише своєю. Так і Росія не є монополістом російської мови. І нам час давно самим демонополізувати російську мову. І сказати голосно, що в Україні є українська російська мова», – резюмувала вона.

Раніше очільник МВС України Арсен Аваков пропонував створити якісний російськомовний проукраїнський телеканал, який міг би зламати пропагандистську монополію Росії на міжнародному інформаційному ринку. Також Аваков запропонував розвивати «нашу російську мову».

Секретар РНБО Олексій Данілов вважає, що коли Україна починає говорити російською, то слід чекати на прихід Володимира Путіна.

Скріншот відео: Телеканал ДОМ/Youtube

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4294
Читайте також
05.04.2021 15:31
Отар Довженко
«Детектор медіа»
8 663
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду