У Криму Єсипенко робив опитування на соціальні теми для «Крим.Реалії»

У Криму Єсипенко робив опитування на соціальні теми для «Крим.Реалії»

28 Квітня 2021
1380

У Криму Єсипенко робив опитування на соціальні теми для «Крим.Реалії»

1380
27 журналістів припинили співпрацю з «Крим.Реалії» після окупації півострова, а 29 кореспондентів – залишили Крим.
У Криму Єсипенко робив опитування на соціальні теми для «Крим.Реалії»
У Криму Єсипенко робив опитування на соціальні теми для «Крим.Реалії»

Фрілансер «Радіо Свобода» Владислав Єсипенко, якого окупанти незаконно заарештували в Криму, знімав для проєкту «Крим.Реалії» синхрони на соціальні теми та робив опитування громадської думки кримчан. Про це 28 квітня повідомила керівниця Київського бюро «Радіо Свобода» Інна Кузнецова під час онлайн-дискусії ІМІ «Свобода преси. Український контекст».

«За такі безневинні речі, як опитування про те, як живеться зараз кримчанам, журналіста схопили, катували током, не допускали адвоката, – розповіла вона. – Зараз Владислав Єсипенко арештований до 11 травня арештований. Зрозуміло, що 11 травня його навряд чи хтось випустить, бо звинувачували його в шпигунстві. І змушували його, під примусом з катуваннями, зізнатися в тому, що мовляв він є українським шпигуном».

Крім того, Кузнецова сказала, що 27 журналістів припинили співпрацю з «Крим.Реалії» після окупації півострова, а 29 кореспондентів – залишили Крим. Вона також нагадала, що журналістам Олені Савчук, Аліні Смутко та Тарасу Ібрагімову російські окупанти заборонила в’їзд до Криму.

Нагадаємо, 10 березня 2021 року в окупованому Криму силовики Федеральної служби безпеки Росії затримали Єлизавету Павленко та фрілансера «Крим.Реалії» Владислава Єсипенка, які 9 березня брали участь в акції до дня народження Тараса Шевченка в Сімферополі. 

12 березня Єсипенка арештували на два місяці, до 11 травня. Йому інкримінують ч.1. ст. 223-1 (незаконні виготовлення, переробка або ремонт вогнепальної зброї, його основних частин (за винятком вогнепальної зброї обмеженого ураження), а так само незаконне виготовлення боєприпасів) Кримінального кодексу Росії. 

У Центрі громадських зв'язків ФСБ Росії сказали, що затримали фрілансера нібито за збір інформації «в інтересах спецслужб України». Служба зовнішньої розвідки України вважає, що «ФСБ створює потрібний Кремлю фон для "святкування" роковин окупації Криму».

Прокуратура АР Крим та Севастополя відкрила кримінальне провадження про незаконне позбавлення волі через незаконний арешт Єсипенка.

6 квітня заарештований окупантами Владислав Єсипенко на «суді» в Сімферополі вперше особисто розповів про жорстокі тортури у в'язниці. 9 квітня адвокат Олексій Ладін розповів, що працівники ФСБ Росії в Криму  погрожували розправою Єсипенку після «суду».

Пізніше видання «Крим.Реалії» опублікувало лист Єсипенка, в якому він стверджує, що співробітники ФСБ катували його струмом, «біль був такий сильний, що очі вибухали вогнями, а мозок наче закипав». Представники ФСБ РФ намагалися вибити з нього зізнання і змушували обмовити себе. Захисник також повідомив, що 12 квітня працівник ФСБ Росії погрожував вбивством Єсипенку, якщо він відмовиться від «свідчень», що дав під тортурами.

Ладін розповів, що в перші дні після затримання Єсипенка працівники ФСБ Росії незаконно відібрали в нього слину для проведення біологічної експертизи

Фото: Радіо Свобода

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1380
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду