У Криму окупанти заарештували фрілансера «Радіо Свобода»

У Криму окупанти заарештували фрілансера «Радіо Свобода»

17 Березня 2021
1870
17 Березня 2021
08:30

У Криму окупанти заарештували фрілансера «Радіо Свобода»

1870
ФСБ Росії звинувачує Єсипенка в зборі інформації «в інтересах спецслужб України». Служба зовнішньої розвідки України вважає, що «ФСБ створює потрібний Кремлю фон для "святкування" роковин окупації Криму».
У Криму окупанти заарештували фрілансера «Радіо Свобода»
У Криму окупанти заарештували фрілансера «Радіо Свобода»

У окупованому Криму силовики Федеральної служби безпеки Росії 10 березня затримали Єлизавету Павленко та фрілансера «Крим.Реалії» Владислава Єсипенка, які 9 березня брали участь в акції до дня народження Тараса Шевченка в Сімферополі. Про це повідомляє «Крим.Реалії».

Їх затримали на Ангарському перевалі. Павленко відвезли додому та провели в неї 8-годинний обшук, унаслідок якого вилучили техніку та особисті речі. Єсипенка відвезли в невідомому напрямку. Пізніше його знайшли в ІТТ Сімферополя.

Єсипенку інкримінують ч.1. ст. 223-1 (незаконні виготовлення, переробка або ремонт вогнепальної зброї, його основних частин (за винятком вогнепальної зброї обмеженого ураження), а так само незаконне виготовлення боєприпасів) Кримінального кодексу Росії. Його 12 березня арештували на два місяці, до 11 травня.

У Центрі громадських зв'язків ФСБ Росії 16 березня повідомили, що затримали Єсипенка за збір інформації «в інтересах спецслужб України». За їх словами, він нібито «здійснював фото- і відеофіксацію місцевості, об'єктів життєзабезпечення і місць масового перебування людей на території Криму». У відомстві послалися на свідчення Єсипенка, у яких він начебто повідомив, що збирав інформацію «в інтересах спецслужб України за завданням офіцера чинного резерву 8-го відділу 5-го департаменту СЗР України полковника Кравчука В.А., а саморобний вибуховий пристрій за його рекомендацією зберігав в автомобілі для забезпечення власної безпеки».

Служба зовнішньої розвідки України вважає, що «ФСБ створює потрібний Кремлю фон для "святкування" роковин окупації Криму».

«Така пропагандистська акція напередодні роковин окупації Криму – це зручний привід для відволікання уваги населення від численних внутрішніх проблем півострова. На нинішньому етапі Росія цілеспрямовано нагнітає ситуацію, намагаючись перекласти на українську сторону відповідальність за процес урегулювання на Сході України та дискредитувати ініціативу "Кримська платформа" з мирної реінтеграції Криму», – повідомила СЗР у Facebook.

Крім того, дружина Єсипенка Катерина повідомила, що уклала угоду з адвокатом Емілем Курбедіновим, однак досі незалежний адвокат не зміг потрапити до її чоловіка. Слідчий сказав Курбедінову, що фрілансер «Радіо Свобода» нібито відмовився від його послуг. Дружина Єсипенка також звернулася до російської омбудсмана Тетяни Москалькової, підконтрольної Кремлю омбудсмана окупованого Криму Лариси Опанасюк, а також в російську Громадську спостережну комісію щодо Криму з проханням перевірити, чи не порушуються права її чоловіка і посприяти доступу адвоката до нього. Реакції на її звернення не було.

Президент Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода Джеймі Флай засудив затримання й арешт Єсипенка. «У той час, коли Кремль застосовує переслідування і залякування проти будь-якого можливого альтернативного голосу в анексованому Росією Криму, нещодавнє затримання Владислава Єсипенка, фрілансера української служби Радіо Свобода, викликає тривогу. Єсипенка слід негайно звільнити, щоб він міг возз'єднатися із сім'єю», – заявив Флай.

Українські правозахисники 16 березня також виступили зі спільною заявою, у якій вимагали від російської влади звільнити Владислава Єсипенка, а Україну та міжнародне співтовариство закликали посилити тиск на Росію за переслідування на півострові.

«Зараз громадянин України Владислав Єсипенко позбавлений права на захист, оскільки до нього не допускають незалежних адвокатів. Замість цього Єсипенкові без його згоди призначили адвокатку Віолетту Синєглазову, яка вже неодноразово фігурувала в політично мотивованих справах проти громадян України, за фактом захищаючи не підзахисного, а інтереси слідства», – розповіли правозахисники.

Вони вважають, що «зазначені факти можуть свідчити про застосування до Єсипенка незаконних методів слідства, включаючи фізичне і психологічне насильство, спроби позбавити його права на захист під час досудового провадження і судового процесу з метою його переслідування за політичними мотивами».

Кримський проєкт української служби «Радіо Свобода» «Крим.Реалії» запустили в березні 2014 року, одразу після окупації Росією Криму. На даний момент кримська команда «Радіо Свобода» працює над створенням трьох інформаційних сайтів російською, українською та кримськотатарською мовами; готує дві щотижневі телевізійні програми, а з вересня 2015 року спільно з «Українським радіо» запустила «Радіо Крим. Реалії». Радіо проєкту мовить на територію півострова 24/7, а програма телепроєкту виходить на українських телеканалах. Із 2017 року редакторкою телепрограм «Крим. Реалії» є медійниця Анжеліка Руденко, яка в інтерв'ю «Детектору медіа» розповіла про роботу проєкту. 11 березня керівник проєкту «Крим.Реалії» Володимир Притула повідомив, що в окупованому Криму майже 60 журналістів проєкту зазнали тиску з боку російських спецслужб, тому були змушені припинити співпрацю з медіа або виїхати з території півострова. 

Фото: Крим.Реалії

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1870
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
питер
1108 дн. тому
А что журналист не может быть шпионом?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду