У Криму окупанти незаконно відібрали в Єсипенка біологічні зразки для експертизи

У Криму окупанти незаконно відібрали в Єсипенка біологічні зразки для експертизи

13 Квітня 2021
2109

У Криму окупанти незаконно відібрали в Єсипенка біологічні зразки для експертизи

2109
Ладін разом з Курбедіновим 12 квітня відвідав Єсипенка в СІЗО №1 Сімферополя.
У Криму окупанти незаконно відібрали в Єсипенка біологічні зразки для експертизи
У Криму окупанти незаконно відібрали в Єсипенка біологічні зразки для експертизи

У окупованому Криму працівники ФСБ Росії незаконно відібрали слину для проведення біологічної експертизи в фрілансера «Радіо Свобода» (проєкт «Крим.Реалії») Владислава Єсипенка в перші дні після його затримання. Про це адвокат Олексій Ладін повідомив «Крим.Реалії».

Ладін разом з адвокатом Емілем Курбедіновим 12 квітня відвідав Єсипенка в СІЗО №1 Сімферополя.

«За час проведення первинних слідчих дій, якщо тортури можна назвати слідчими діями, у нього неодноразово брали біологічні зразки для проведення біологічної експертизи. Захист не має сумнівів, що біологічні зразки, які були відібрані у Єсипенка непроцесуальним шляхом, у подальшому матимуть місце під час розслідування і розгляду кримінальної справи по суті», – пояснив Ладін.

Захисник, говорячи про відбір біологічних зразків у Єсипенка, нагадав про інші кримінальні справи в Криму. «Результат такого непроцесуального відбору відомий. Ми знаємо, що коли в Едема Бекірова взяли біологічні зразки, то потім вони опинилися на боєприпасах, які він нібито провозив через кордон. Аналогічна історія сталася з Олегом Приходьком», – розповів Олексій Ладін.

Працівники ФСБ Росії не коментують заяви Ладіна.

Нагадаємо, 10 березня 2021 року в окупованому Криму силовики Федеральної служби безпеки Росії затримали Єлизавету Павленко та фрілансера «Крим.Реалії» Владислава Єсипенка, які 9 березня брали участь в акції до дня народження Тараса Шевченка в Сімферополі. 

12 березня Єсипенка арештували на два місяці, до 11 травня. Йому інкримінують ч.1. ст. 223-1 (незаконні виготовлення, переробка або ремонт вогнепальної зброї, його основних частин (за винятком вогнепальної зброї обмеженого ураження), а так само незаконне виготовлення боєприпасів) Кримінального кодексу Росії. 

У Центрі громадських зв'язків ФСБ Росії сказали, що затримали фрілансера нібито за збір інформації «в інтересах спецслужб України». Служба зовнішньої розвідки України вважає, що «ФСБ створює потрібний Кремлю фон для "святкування" роковин окупації Криму».

Прокуратура АР Крим та Севастополя відкрила кримінальне провадження про незаконне позбавлення волі через незаконний арешт Єсипенка.

6 квітня заарештований окупантами Владислав Єсипенко на «суді» в Сімферополі вперше особисто розповів про жорстокі тортури у в'язниці. 9 квітня адвокат Олексій Ладін розповів, що працівники ФСБ Росії в Криму  погрожували розправою Єсипенку після «суду».

Пізніше видання «Крим.Реалії» опублікувало лист Єсипенка, в якому він стверджує, що співробітники ФСБ катували його струмом, «біль був такий сильний, що очі вибухали вогнями, а мозок наче закипав». Представники ФСБ РФ намагалися вибити з нього зізнання і змушували обмовити себе.

Президент Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода Джеймі Флай заявив, що РВЄ/РС обурене даними про тортури, застосовані проти Владислава Єсипенка.

Дружина Владислава Єсипенка – Катерина – повідомила, що Офіс президента не відповів на її прохання посприяти у звільненні журналіста і внесення його до списку на обмін. 

Фото: Крим.Реалії

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2109
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду