У США відбулась акція на підтримку журналіста Владислава Єсипенка

У США відбулась акція на підтримку журналіста Владислава Єсипенка

16 Листопада 2021
1425
16 Листопада 2021
10:28

У США відбулась акція на підтримку журналіста Владислава Єсипенка

1425
Навпроти російського консульства був встановлений порожній стілець, який символізував незаконне ув'язнення журналіста.
У США відбулась акція на підтримку журналіста Владислава Єсипенка
У США відбулась акція на підтримку журналіста Владислава Єсипенка

У понеділок, 15 листопада, біля будівлі консульства Росії у Нью-Йорку відбулася акція на підтримку заарештованого у Криму позаштатного кореспондента «Радіо Свобода» Владислава Єсипенка.

Акцію «Порожній стілець» у рамках міжнародного дня «Письменник в увʼязненні» організувала група PEN America у співдружності з американськими та українськими правозахисними організаціями.

Навпроти російського консульства був встановлений символічний порожній стілець, а одним зі спікерів був Станіслав Асєєв, кореспондент української служби «Радіо Свобода», який провів понад два роки в полоні бойовиків угруповання «ДНР».

Асєєв сказав про виняткову важливість міжнародної підтримки Єсипенка та інших громадян України, які перебувають у вʼязницях на контрольованій Москвою частині України та в Росії за сфальсифікованими звинуваченнями.

«Украй важливою є моральна підтримка. Наскільки я знаю, Владислав має звʼязок із зовнішнім світом, і факт, що про нього памʼятають і влаштовують акції на його захист, дуже важливий. Я вже не говорю про міжнародний тиск тому, що звільняють тих людей, які зʼявляються на плакатах, хоч як би цинічно це звучало. Необхідно нагадувати російській владі, що ми знаємо, що у вас сидить невинувата людина, про яку памʼятає міжнародне співтовариство, на захист якого виступає президент «Радіо Свобода/Радіо Вільна Європа». Я сподіваюся, що американські політики більш активно виступатимуть на захист нашого колеги тому, що іноземний тиск – це основний механізм, за допомогою якого звільняють людей»,цитує Асєєва «Радіо Свобода».

У листі на захист Єсипенка президент «Радіо Свобода/Радіо Вільна Європа» Джеймі Флай наголосив, що «провина» журналіста полягає у тому, що він виконував свої професійні обовʼязки.

6 липня 2021 року окупаційний «суд» Сімферополя продовжив арешт Єсипенку ще на шість місяців. Засідання «суду» відбулося в закритому режимі.

15 липня Єсипенку висунули обвинувачення за двома статтями КК РФ, за якими максимальний термін покарання – 18 років позбавлення волі.

Єсипенко був затриманий окупантами 10 березня 2021 року після участі в акції до дня народження Тараса Шевченка в Сімферополі. У Центрі громадських зв'язків ФСБ Росії сказали, що затримали фрілансера нібито за збір інформації «в інтересах спецслужб України». Служба зовнішньої розвідки України вважає, що «ФСБ створює потрібний Кремлю фон для "святкування" роковин окупації Криму».

6 квітня Єсипенко на «суді» в Сімферополі вперше особисто розповів про жорстокі тортури у в'язниці.  

Також про тортури та знущання ФСБ Єсипенко розповів у своїх листах з неволі, які публікував «Крим.Реалії».

МЗС України повідомило, що наразі дев’ять громадянських журналістів з окупованого Криму незаконно утримуються в російських тюрмах, ще один перебуває під домашнім арештом.

У лютому-березні 2014 року Росія окупувала Крим та інспірувала виступ сепаратистів в Луганській і Донецькій областях. Верховна Рада офіційною датою початку окупації Криму військами РФ встановила 20 лютого 2014 року. 26 лютого 2021 року Україна відзначила день Кримського спротиву російській окупації. На півострові тривають репресії проти проукраїнських активістів та незалежних журналістів.

Фото: Станислав Асеев/Facebook

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1425
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду