Дружина арештованого в Криму журналіста Єсипенка записала відеозвернення до Дня свободи преси (ВІДЕО)

Дружина арештованого в Криму журналіста Єсипенка записала відеозвернення до Дня свободи преси (ВІДЕО)

3 Травня 2021
1734

Дружина арештованого в Криму журналіста Єсипенка записала відеозвернення до Дня свободи преси (ВІДЕО)

1734
Катерини Єсипенко, дружина фрілансера «Радіо Свобода» Владислава Єсипенка називає затримання її чоловіка показовим наступом на свободу слова та обіцяє боротися за його повернення.
Дружина арештованого в Криму журналіста Єсипенка записала відеозвернення до Дня свободи преси (ВІДЕО)
Дружина арештованого в Криму журналіста Єсипенка записала відеозвернення до Дня свободи преси (ВІДЕО)

Про це пише «Радіо Свобода».

Фрілансера Владислава Єсипенка незаконно заарештували в Криму 10 березня, коли він знімав для «Крим. Реалії» синхрони на соціальні теми та робив опитування громадської думки кримчан. 

Його дружина Катерина Єсипенко у Міжнародний день свободи преси 3 травня виступила із відеозверненням, в якому називає справу проти її чоловіка сфабрикованою від початку та розповідає про тортури у СІЗО Сімферополя

«З 10 березня мій чоловік перебуває у СІЗО Сімферополя. ФСБ його схопила на наступний день після того, як він знімав відео покладання квітів біля пам’ятника Шевченку у Сімферополі. Мого чоловіка вони вивели з машини і показово повалили на землю, хоча він не чинив опору ... щоб, користуючись його відсутністю, підкинути в салон гранату і звинуватити журналіста "Радіо Свобода" у перевезенні вибухових речовин. Два дня його катували, роздягнувши догола, підключивши йому на вуха дроти, вони включали електричний струм, били в живіт, по ногах і в пах, погрожували підключити струм до геніталій. Не пускали до нього незалежного адвоката... щоб позбавити його права на захист, щоб нелюдськими тортурами змусити зізнатися в тому, що мій чоловік не тільки журналіст, але й шпигун, який працює на українську розвідку. Але на суді, заявивши про тортури, мій чоловік відмовився від показань, даних під тортурами», – розповіла Катерини Єсипенко.

Вона називає затримання Владислава Єсипенка показовим наступом на свободу слова. 

«Мого чоловіка переслідували за його професійну діяльність. Весь світ здригнувся від безглуздості звинувачення і жорстокості катів. Адже тортури, побиття й абсурдні звинувачення на адресу проукраїнських активістів, українських журналістів – черговий сценарій окупаційних властей Криму», – сказала вона.

Нагадаємо, 10 березня 2021 року в окупованому Криму силовики Федеральної служби безпеки Росії затримали Єлизавету Павленко та фрілансера «Крим.Реалії» Владислава Єсипенка, які 9 березня брали участь в акції до дня народження Тараса Шевченка в Сімферополі. 

12 березня Єсипенка арештували на два місяці, до 11 травня. Йому інкримінують ч.1. ст. 223-1 (незаконні виготовлення, переробка або ремонт вогнепальної зброї, його основних частин (за винятком вогнепальної зброї обмеженого ураження), а так само незаконне виготовлення боєприпасів) Кримінального кодексу Росії. 

У Центрі громадських зв'язків ФСБ Росії сказали, що затримали фрілансера нібито за збір інформації «в інтересах спецслужб України». Служба зовнішньої розвідки України вважає, що «ФСБ створює потрібний Кремлю фон для "святкування" роковин окупації Криму».

Прокуратура АР Крим та Севастополя відкрила кримінальне провадження про незаконне позбавлення волі через незаконний арешт Єсипенка.

6 квітня заарештований окупантами Владислав Єсипенко на «суді» в Сімферополі вперше особисто розповів про жорстокі тортури у в'язниці. 9 квітня адвокат Олексій Ладін розповів, що працівники ФСБ Росії в Криму  погрожували розправою Єсипенку після «суду».

Пізніше видання «Крим.Реалії» опублікувало лист Єсипенка, в якому він стверджує, що співробітники ФСБ катували його струмом, «біль був такий сильний, що очі вибухали вогнями, а мозок наче закипав». Представники ФСБ РФ намагалися вибити з нього зізнання і змушували обмовити себе.

Ладін також розповів, що в перші дні після затримання Єсипенка працівники ФСБ Росії незаконно відібрали в нього слину для проведення біологічної експертизи.

Президент Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода Джеймі Флай заявив, що РВЄ/РС обурене даними про тортури, застосовані проти Владислава Єсипенка.

Дружина Владислава Єсипенка – Катерина – повідомила, що Офіс президента не відповів на її прохання посприяти у звільненні журналіста і внесення його до списку на обмін. 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1734
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду