ФСБ погрожувала Єсипенку розправою після його заяв про тортури – адвокат

ФСБ погрожувала Єсипенку розправою після його заяв про тортури – адвокат

9 Квітня 2021
1953
9 Квітня 2021
15:21

ФСБ погрожувала Єсипенку розправою після його заяв про тортури – адвокат

1953
Публічних коментарів співробітників ФСБ Росії з приводу заяви захисту Єсипенка немає.
ФСБ погрожувала Єсипенку розправою після його заяв про тортури – адвокат
ФСБ погрожувала Єсипенку розправою після його заяв про тортури – адвокат

Співробітники ФСБ Росії в Криму погрожували розправою заарештованому позаштатному співробітникові Радіо Свобода Владиславу Єсипенку після того, як він на «суді» в Криму звинуватив ФСБ в тортурах. Про це 9 квітня «Крим.Реалії» повідомив адвокат Єсипенка Олексій Ладін.  

«Нам вдалося поговорити з самим Владиславом. Єсипенко пояснив, що після судового засідання, на якому він зробив заяву про катування, його вивозили в оперативний відділ, управління ФСБ в Сімферополі на вулиці Пушкіна, де оперативники ФСБ погрожували йому фізичною розправою, якщо він буде відмовлятися від своїх нібито свідчень. Від тих свідчень, в яких він себе обмовив», – розповів Ладін.

Адвокат повідомив, що фізичного насильства або тортур співробітники ФСБ Росії до Єсипенка більше не застосовували. Публічних коментарів співробітників ФСБ Росії з приводу цієї заяви Ладіна немає.

6 квітня заарештований окупантами Владислав Єсипенко на «суді» в Сімферополі вперше особисто розповів про жорстокі тортури у в'язниці. 

Пізніше видання «Крим.Реалії» опублікувало лист Єсипенка, в якому він стверджує, що співробітники ФСБ катували його струмом, «біль був такий сильний, що очі вибухали вогнями, а мозок наче закипав». Представники ФСБ РФ намагалися вибити з нього зізнання і змушували обмовити себе.

Президент Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода Джеймі Флай заявив, що РВЄ/РС обурене даними про тортури, застосовані проти Владислава Єсипенка.

Дружина Владислава Єсипенка – Катерина – повідомила, що Офіс президента не відповів на її прохання посприяти у звільненні журналіста і внесення його до списку на обмін. 

10 березня 2021 року в окупованому Криму силовики Федеральної служби безпеки Росії затримали Єлизавету Павленко та фрілансера «Крим.Реалії» Владислава Єсипенка, які 9 березня брали участь в акції до дня народження Тараса Шевченка в Сімферополі. 

12 березня Єсипенка арештували на два місяці, до 11 травня. Йому інкримінують ч.1. ст. 223-1 (незаконні виготовлення, переробка або ремонт вогнепальної зброї, його основних частин (за винятком вогнепальної зброї обмеженого ураження), а так само незаконне виготовлення боєприпасів) Кримінального кодексу Росії. 

У Центрі громадських зв'язків ФСБ Росії сказали, що затримали фрілансера нібито за збір інформації «в інтересах спецслужб України». Служба зовнішньої розвідки України вважає, що «ФСБ створює потрібний Кремлю фон для "святкування" роковин окупації Криму».

Прокуратура АР Крим та Севастополя відкрила кримінальне провадження про незаконне позбавлення волі через незаконний арешт Єсипенка.

Окупаційна влада не допускає незалежних адвокатів до журналіста.

Фото з особистого архіву Владислава Єсипенка

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1953
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду