«Блошині» маніпуляції навколо обрання керівника УКФ

«Блошині» маніпуляції навколо обрання керівника УКФ

14 Березня 2021
6418
14 Березня 2021
19:50

«Блошині» маніпуляції навколо обрання керівника УКФ

Вадим Міський
Програмний директор ГО «Детектор медіа», член Наглядової ради Суспільного мовлення
6418
«Блошині» маніпуляції навколо обрання керівника УКФ
«Блошині» маніпуляції навколо обрання керівника УКФ

Хвиля маніпуляцій, яка незаслужено полилася на Юлію Федів — обурює. Дискредитаційна кампанія проти «посадових осіб УКФ» розпочалася з викриттів від такої собі «Спілки концертної індустрії України», якій ледве виповнився місяць. Якраз у цей місяць триває прийом документів на виконавчого директора УКФ та ширяться чутки, що влада «не хоче» Федів на другий термін.

В розпал конкурсу новоспечена спілка вишукала «бліх» в роботі фонду під час карантину. У «викриттях» ідеться про сумнівні та недоведені порушення при виділенні грантів на суму ~10 млн грн у межах термінової грантової програми обсягом у 590 млн грн, яку минулоріч серед року уряд доручив фонду запустити «з коліс» для інституційної підтримки постраждалих від ковіду закладів сфери культури.

До кампанії, яка аж ніяк не виглядає нескоординованою, долучився ще й народний депутат. Мені дуже прикро, бо цей народний депутат має репутацію доброчесного і прогресивного. Що абсолютно дисонує з цією дивною дією, адже навіть писати листи в НАБУ і ДАСУ можна було у такий спосіб, щоб це не підігравало жодній зі сторін у конкурсі та не створювало зручного  медійного фону для зачистки керівництва УКФ. Кримінальні порушення, якщо вони були — не місце для публічного піару політиків, тим більше в період конкурсу. Цим мають займатися правоохоронці. Буде дуже невдобно, якщо ці «викриття» розсипляться (мій досвід роботи з держкоштами підказує, що так і буде), а всі пам'ятатимуть, хто і як допомагав.

Юлі варто подякувати за те, що створила інституцію, яка розпочала відновлення довіри між державою та креативними індустріями. Не годувала обіцянками, що «колись все побудуємо, за десять-двацятьть років, а зараз давайте постратегуємо і помріємо», а попри всі малосприятливі умови взяла і зробила за три роки потужного державного грантодавця, що не заплямував себе кумівством, недоброчесністю чи корупцією. Дуже не хочеться, щоб незграбність навколо конкурсу на посаду виконавчого директора призвела до втрати ще незміцнілої довіри між культурним сектором та державою.

Бажаю Юлі перемогти в конкурсі та завершити історичну місію, добудувавши УКФ як сталу інституцію!

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6418
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду