МКІП просить скасувати обрання Олени Гончарук директором Довженко-центру і провести повторне голосування

МКІП просить скасувати обрання Олени Гончарук директором Довженко-центру і провести повторне голосування

16 Квітня 2021
3942
16 Квітня 2021
11:05

МКІП просить скасувати обрання Олени Гончарук директором Довженко-центру і провести повторне голосування

3942
На адресу МКІП надійшла відповідна заява від кандидата на посаду гендиректора «Довженко-центру» Олексія Душутіна, який отримав при голосуванні «0» голосів.
МКІП просить скасувати обрання Олени Гончарук директором Довженко-центру і провести повторне голосування
МКІП просить скасувати обрання Олени Гончарук директором Довженко-центру і провести повторне голосування

МКІП просить скасувати обрання Олени Гончарук директором Довженко-центру і провести повторне голосування з визначення переможця конкурсу. Відповідні пропозиції викладені в листі міністра Олександра Ткаченка до членів конкурсної комісії, який є в розпорядженні «Детектор Медіа».

За даними «Детектор-Медіа», на адресу МКІП надійшла заява від кандидата на посаду гендиректора «Довженко-центру», віцепрезидента Українського союзу промисловців та підприємців Олексія Душутіна щодо скасування результатів голосування за підсумками другого засідання конкурсного добору на посаду генерального директора ДП «Національний центр Олександра Довженка».

У заяві Душутін стверджує, що лише він один брав участь у засіданні конкурсної комісії в режимі відеоконференції. Це на його думку, дискримінує його як учасника конкурсу і поставило у нерівні умови з іншими кандидатами.

У свою чергу, міністр Олександр Ткаченко у листі до членів конкурсної комісії просить повторно заслухати програму Душутіна на території Довженко-центру, після чого провести повторне голосування з визначення переможця конкурсу.

«З метою прийняття об’єктивного рішення щодо визначення переможця конкурсу та враховуючи справедливість претензій кандидата Душутіна О.В., викладених у заяві, а також задоволення його прав прошу невідкладно заслухати програму розвитку кандидата за його присутності. У зв’язку з тим, що Дашутін є громадянином Канади та не може в умовах карантинних обмежень отримати право на перебування в приміщенні МКІП, прошу повторно заслухати його програму розвитку на території Довженко-центру, після чого провести повторне голосування з визначення переможця конкурсу», – говориться в листі Ткаченка.

Голова конкурсної комісії Ірина Подоляк у коментарі «Детектор Медіа» зазначила, що підстав для перегляду результатів конкурсу немає, він відбувся у повній відповідності до законодавства.

«Конкурс відбувся ідеально, відповідно до закону. Публічно, відкрито і з рівним забезпеченням прав усіх кандидатів: усі кандидати зробили публічні презентації, усім кандидатам ставили запитання, усі кандидатури обговорювали, щодо усіх кандидатур голосували, усі мали однаковий час для презентацій, час на питання-відповіді від членів комісії не обмежувався. Конкурсна комісія закінчила свою роботу, підписавши протокол», – зауважила Ірина Подоляк.

На думку Подоляк, лист міністра можна інтерпретувати як тиск на конкурсну комісію, в ньому «імперативно вказується на необхідність скасувати результати конкурсу».

«Але, підставою для проведення нового конкурсу може бути відхилення усіх кандидатур. Фігурант може оскаржити результати в суді, але це абсолютно безперспективний кейс. Довженко-центру нічого не загрожує – міністр, за своїм власним переконанням, якщо боїться судових позовів чи «колапсу» інституції, може призначити переможницю т.в.о. у разі, якщо буде забезпечення позову пана Душутіна. Але жодних підстав для такого листа нема, як і жодної загрози паралічу Довженко-центру. Лист міністра містить оціночне судження, де завідомо вимоги скаржника вважаються «справедливими». Також зауважте, що заява скаржника без реєстраційного номера», – вказала Подоляк.

15 квітня конкурсна комісія обрала головою Довженко-центру Олену Гончарук, раніше вона працювала директоркою Музею кіно в Національному центрі Олександра Довженка.

Гончарук була тією кандидаткою, яку висував колектив Центру. За інших кандидатів голоси розподілилася таким чином: Олексій Душутін – 0; комерційна директорка ТОВ «КПП Фільм» Ірина Колесник – 0; акторка, продюсерка, шоуранерка Олена Лавренюк – 5.

Хто такий Олексій Душутін

Як пише Суспільне, Душутін є громадянином Канади, раніше займався бізнесом у Росії. На посаді гендиректора «Військово-будівельного управління Москви» (ВБУМ) у 2006-2011 роках його звинуватили в незаконному продажі 17 об’єктів ВБУМ та в 2014 році засудили до 5 років колонії. Після апеляції термін скоротили до 3,5 років, проте незабаром Душутіну пред'явили ще одне звинувачення. У 2017 році Мосміськсуд змінив йому запобіжний захід на домашній арешт, а ще через місяць Душутін опинився в Україні, звідки переїхав у Канаду. У підсумку був засуджений в РФ до чотирьох років заочно та оголошений в міжнародний розшук. У скарзі Інтерполу, Душутін вказав, що ВБУМ у нього відібрав колишній міністр оборони РФ – Інтерпол видалив бізнесмена з бази міжнародного розшуку, визнавши «політичний аспект» справи. У документах на посаду керівника культурної установи, він зазначив, що працює віцепрезидентом Українського союзу промисловців та підприємців. Але на сайті Довженко-центру є примітка, що на сайті організації така людина не згадується.

У своєму мотиваційному листі на посаду директора Душутін писав, що Довженко-центр є єдиним держпідприємством – членом Міжнародної Федерації кіноархівів FIAF, а тому він як громадянин Канади сподівається сприяти більш активному, зокрема й через міжнародні кінофестивалі, просуванню українського кіно у світі.

15 березня 2021 року колектив Довженко-Центру надіслав листа прем'єр-міністру Денису Шмигалю, міністру культури та інформаційної політики Олександру Ткаченку через можливе переведення установи в управління Держкіно. В установі вважають, що переведення Центру в сферу управління Держкіно є вкрай негативним.

28 травня 2020 року Довженко-Центр оголосив про свою платонеспроможність через те, що Міністерством фінансів не було підписано бюджетну програму «Державна підтримка кінематографії». Працівникам інституції не виплачено заробітну плату за січень-лютий 2020 року, також немає змоги забезпечувати охорону та необхідні кліматичні умови фільмофонду.

Тоді ж у Довженко-Центрі пройшли обшуки, серед причин слідчих дій називали проблеми з фінансуванням центру.  

У липні 2020 року Мінфін підписав паспорт бюджетної програми на відновлення фінансування Довженко-центру.

Довженко-Центр – державний фонд фільмів, в якому зберігається понад 6 000 художніх, документальних і анімаційних українських і зарубіжних фільмів. У структурі центру є Кіноархів, кінолабораторія, Музей кіно, Фільмофонд і медіатека. З 2015 по 2021 рік Довженко-центр очолював Іван Козленко.

Ілюстрація: Довженко-центр/Facebook 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3942
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Сергій
1103 дн. тому
"Довженко-центру нічого не загрожує" (Ірина Подоляк). Ні, пані Ірино, загрожує! І зовсім не переголосування, і не черговий конкурс (другий, третій чи навіть 25-й). Йому загрожує кінець існування протягом року-двух через тотальну забудову території. Там вже практично побудовано каркаси 3-х 25-поверхових житлових башт, одна з яких височиє практично впритул до будівлі і Центру, і вже почався монтаж перехідної галереї між Центром та цією башторю на рівні 3-го поверху! Хтось вірить, що Національний кіноархів (зі всіма спеціальними обмеженнями щодо техніки безпеки, пожежної безпеки, правил доступу тощо) може бути частиною житлово-розважального комплексу? Але в сьогоднішньому інтерв'ю пані Гончарук, яке аврально розміщено на деяких медіа-ресурсах (вважаю його маніпулятивним з огляду на швидкість оприлюднення та наявність листа міністра), про цю головну проблему Центру ані пари з вуст. Ніколи нічого подібного ніхто не чув і від Козленка. Цікаво, скільки заносив забудовник керівництву Центру, щоб вони не привертали до забудови увагу громадськосьті і суспільства? А які можуть бути інші пояснення цієї дивної "сліпоти" (не бачать будівельного паркану впритул до задньої частини своєї будівлі) і "німоти"?Тож я концептуально вважаю, що Центр мала б очолити стороння людина, не пов'язана всілякими зв1язками з болотом, яке має осушити. Я описував цю ситуацію в листі, надісланому до конкурсної комісії, тож її члени не зможуть потім стверджувати, що нічого не відали. Взагалі, існує віртуальна дійсність, яку продукують лояльні (з різних причин) медіа та журналісти, а існує дійсність реальна. І наостанок деякі деталі з цієї самої реальності. На балансі Центру знаходився багатожитловий будинок. Так ось в 2016 р. в цьому будинку Центр державним коштом замінив дах. Здавалося, це ж супер, якби не але... Роботи попри їхню неадекватну вартість були проведені з грубими порушеннями технології, що 2 тиждні тому підтвердили інші фахівці, яких мешканці будинку вимушені були запросити для аврального ремонту нещодавно відремонтованого даху. Тоді ж було відремонтовано, знову державним коштом, приблизно 100 кв. метрів асфальтового покриття двору цього будинку за ціною... ледь не по 2 тис. грн. за 1 кв. метр. Ці факти не належать до профільної діяльності Центру, але вони добре характеризують підходи, які там панують. А ще був ледь не десяток кримінальних справ вже по профільній діяльності Центру...
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду